Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης πανηγύρισε η ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος Φθιώτιδος κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου.

 Με κάθε λαμπρότητα τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός το απόγευμα της Τετάρτης  20 Ιουνίου, στον οποίο Χοροστάτησε και μίλησε  ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, συμπαραστατούμενος από πλειάδα  Ιερέων από τη Μητρόπολη και από άλλες Μητροπόλεις της Ελλάδος.

Εκατοντάδες ήταν οι  προσκυνητές από την Φθιώτιδα, την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι και τις δύο ημέρες συνέρρευσαν στην Ιερά Μονή, για να εκφράσουν τον σεβασμό, την ευγνωμοσύνη τους και την προσευχή τους στην Παναγία Ελεούσα και τους οποίους υποδεχόταν με απλότητα και αγάπη ο Καθηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Σύρος.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, αφού καλωσόρισε όλους τους προσκυνητές, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος και στη συνέχεια μίλησε για τη δύναμη που αντλεί ο χριστιανός από τον πρόσωπο της Παναγίας, ζώντας κάτω από την σκέπη της Εκκλησίας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ή εύρεση της Αγίας Εικόνος της Παναγίας, αγαπητοί μου Πατέρες και αδελφοί, ήταν η επίσκεψη της Θεοτόκου στην περιοχή μας κατ' εντολή της πρόνοιας του Θεού. Η Πατρίδα μας είναι γεμάτη από τέτοια δείγματα της αγάπης του Θεού προς ημάς.

 Δυστυχώς όμως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα έχει παραμερίσει αυτά τα σπουδαία γεγονότα και προσπαθεί να περάσει το μήνυμα, ότι μόνο τα υλικά και φθαρτά πράγματα έχουν αξία. Ο άνθρωπος όμως έχει ανάγκη από πνευματική τροφή, την οποία αντλούμε μόνο μέσα στην Εκκλησία, αλλά βλέπετε πόσο «εκτιμούν» την Εκκλησία οι γνωστοί άθεοι και άθρησκοι, οι οποίοι νομίζουν ότι εμείς είμαστε εχθροί τους, δεν ξέρουν ότι εμείς καθημερινώς προσευχόμαστε γι' αυτούς να τους φωτίζει ο Θεός να πράττουν αγαθά πράγματα υπέρ της Εκκλησίας, υπέρ της Πατρίδος και του Λαού.

 Σήμερα σ' αύτη τη διεθνικότητα, την οποία ζούμε έχουν ισοπεδωθεί όλα, δεν πιστεύουμε πλέον στις αρχές, της Πατρίδος, της Θρησκείας, της Οικογένειας και όπως έλεγε και ο Άγιος Παΐσιος: «Οι δύσκολες μέρες για την Ελλάδα θα έρθουν όταν νομιμοποιηθεί η αμαρτία» και βλέπετε καθημερινά τι συμβαίνει στην Ορθόδοξη Πατρίδα μας.

 Εμάς όμως δεν μας φοβίζουν αυτά, γιατί έχουμε πρεσβευτάς την Υπεραγία Θεοτόκο και όλους τους αγίους. Η Εκκλησία και το Έθνος μας δεν φοβήθηκε ούτε διωγμούς, ούτε Τουρκοκρατία, ούτε πείνα, ούτε προσφυγιά, ούτε κατοχή, διότι μέσα στο βάθος της Ελληνικής Ορθόδοξης ψυχής υπάρχει η δύναμη της χάριτος του Θεού και η αδιάλειπτη προστασία της Παναγίας.

 Εύχομαι σε όλους να έχετε πλουσία την ευλογία και προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου και να μείνουμε ενωμένοι κάτω από την σκέπη της Εκκλησίας. Να μη κιοτεύουμε και να μη δειλιούμε, διότι ο Θεός μας δίδει πνεύμα δυνάμεως. Χρόνια Πολλά!»

Στη συνέχεια με Εκκλησιαστική τάξη και υπό τους  ήχους της φιλαρμονικής πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μεγαλειώδης λιτανεία της Ιεράς Εικόνος στους δρόμους του χωριού Ξυνιάδα.

 Μεταξύ των πιστών παρέστησε και η κα Ιφιγένεια Τίκα, αδελφή κατά σάρκα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ, η οποία με έκδηλα συναισθήματα αγάπης και σεβασμού χαιρέτισε τον Σεβασμιώτατο και έλαβε την Αρχιερατική ευχή του.