Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, επί τη επετείω της ιστορικής Μάχης Κιλκίς-Λαχανά, συνιερουργούντων των Μητροπολιτών Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Σύρου κ. Δωροθέου Β’ και Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, τελέσθηκε το πρωί της Πέμπτης, 21 Ιουνίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στο Κιλκίς. 

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ , ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της Μάχης Κιλκίς-Λαχανά, τόνισε την ανάγκη Εθνικής ομόνοιας και ομοψυχίας, ως το μόνο τρόπο αντιμετώπισης των πολλών κινδύνων, που απειλούν την Πατρίδα μας, και απευθυνόμενος προς τους μαθητές και τους νέους, που παρίσταντο με τις σημαίες τους, φορώντας παραδοσιακές στολές , τους κάλεσε να διατηρήσουν ζωντανή την ιστορική μνήμη των Απελευθερωτικών Αγώνων των Ελλήνων, οι οποίοι, όπως είπε, δίνουν πάντοτε σε όλο τον κόσμο το παράδειγμα της αγάπης προς την πατρίδα, τη γλώσσα και τη θρησκεία.

Ο Σεβασμιώτατος επέλεξε την ομιλία του, με στίχους του Κωστή Παλαμά, τους οποίους απάγγειλε ο ίδιος, ως εκπρόσωπος της Ακαδημίας Αθηνών, κατά την τελετή Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου των πεσόντων στην ιστορική Μάχη, το 1924.

Ακολούθως, τελέσθηκε Δοξολογία, προαξάρχοντος του Μητροπολίτη Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, ο οποίος με ρητορική ευστροφία αναφέρθηκε στα γεγονότα, που αφορούν τη Μακεδονία.

Όπως αναφέρει η Ι.Μ. Σύρου: «Τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεψώνησε ο ορισθείς από το Δήμο Διδάσκαλος κ. Ναξιός, ο οποίος ομίλησε με λόγο χειμαρρώδη και ασυμβίβαστο, σε πνεύμα συγκίνησης και εθνικής έξαρσης και με πόνο ψυχής για τη Μακεδονία, εκφράζοντας και τα συναισθήματα του πλήθους των παρισταμένων, οι οποίοι τον επευφήμησαν με θυελλώδη χειροκροτήματα και εκδηλώσεις ενθουσιασμού!»

 Μετά την τέλεση Μνημοσύνου των πεσόντων από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα, στην κεντρική οδό του Κιλκίς πραγματοποιήθηκε μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, ενώ οι Φιλαρμονικές του Δήμου και του Στρατού παιάνιζαν το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα...», που τραγουδούσαν οι εκατοντάδες των παρισταμένων, ενώ η ιαχή από το άγημα του Στρατού «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» προκάλεσε θύελλα ενθουσιωδών αντιδράσεων.

Στις Εκδηλώσεις παρέστησαν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης , Βουλευτές του Νομού, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζηκώστας, ο Στρατηγός Διοικητής της Μεραρχίας, ο Δήμαρχος Κιλκίς και πλήθος λαού.