Την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, επισκέφθηκε το Σάββατο 23 Ιουνίου,  Αντιπροσωπεία της, υπό το Πατριαρχείο Μόσχας, Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ύστερα από σχετικό αίτημά της. 

Την Αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι Μητροπολίτες Οδησσού και Ιζμαΐλ Αγαθάγγελος, Κάμιανετς-Ποδίλσκ και Γοροδόκ Θεόδωρος, Λουγάνσκ και Αλτσέβσκ Μητροφάνης, Μπορίσπολ και Μπροβαρί Αντώνιος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Δανιλέβιτς, και το μέλος της Άνω Βουλής της Ουκρανίας, κ.Βαντίμ Νοβίνσκι. 

Τα μέλη της Αντιπροσωπείας της υπό το Πατριαρχείο Μόσχας Εκκλησίας της Ουκρανίας, αφού προσκύνησαν στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, έγιναν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος ακολούθως προήδρευσε των συνομιλιών, στις οποίες από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Γέρων Περγάμου Ιωάννης, Γαλλίας Εμμανουήλ και Σμύρνης Βαρθολομαίος.

Στις συνομιλίες εξετάστηκε η υφιστάμενη εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία και αντηλλάγησαν απόψεις, σε σχέση με την επιθυμία της Μητρός Εκκλησίας για την αποκατάσταση της ενότητας των Ορθοδόξων πιστών στην Ουκρανία, με τελική προοπτική την εκχώρηση στην Εκκλησία αυτών αυτοκεφάλου καθεστώτος. 

''Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θέλει να βοηθήσει''

Σε δηλώσεις προς τηλεοπτικούς σταθμούς της Ουκρανίας προέβησαν οι Μητροπολίτες Μπορισπόλ Αντώνιος, εκ μέρους της Εκκλησίας της Ουκρανίας και Γαλλίας Εμμανουήλ εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ουκρανίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τους συνεργάτες του.

O Μητροπολίτης Μπορισπόλ κ. Αντώνιος εκ μέρους της Εκκλησίας της Ουκρανίας έκανε λόγο για μια ειλικρινή συνάντηση και την προθυμία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να βοηθήσει.

«Σκοπός της συνάντησης ήταν να μεταφέρουμε αντικειμενικές πληροφορίες σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στην ουκρανική Ορθοδοξία, καθώς και να ακουσουμε από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη περί του θέματος, το οποίο συζητιέται ενεργά στα ΜΜΕ, κυρίως για την υποτιθέμενη επιθυμία του Πατριάρχη να παραχωρήσει Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία μας στο εγγύς μέλλον», ανέφερε ο Μητροπολίτης Αντώνιος.

«Η συνάντηση ήταν μακρά και ειλικρινής, ο καθένας κατέθεσε την άποψή του για την κατάσταση στην Ουκρανία, και όχι μόνο εκεί, επειδή υπάρχουν τα σχίσματα και σε άλλες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησιες και πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους, οι οποιοι θα βοηθήσουν για να θεραπευτεί ένα σχίσμα», πρόσθεσε. 

«Αρκετές φορές λέχθηκε η αδυναμία νομιμοποίησης ενός σχίσματος, γι΄ αυτό πρέπει να τεθεί ερώτημα σχετικά με τη θεραπεία του. Μερικές φορές τα φάρμακα δεν βοηθούν, γι΄ αυτό τώρα είμαστε σε αναζήτηση φόρμουλας που θα ενώσει τους αδελφούς μας, οι οποίοι πολύ καιρό βρίσκονται έκτος του εκκλησιαστικού φράγματος», είπε ο Ουκρανός Ιεράρχης.

Ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ εξήρε τον ρόλο Οικουμενικό Πατριάρχη σε όλη αυτή την αναζήτηση μιας σωστής και κανονικής λύσης.

«Ο Παναγιώτατος, είπε, ότι επιθυμεί να βοηθήσει στο Ουκρανικό ζήτημα. Δεν επιθυμεί να παρέμβει. Ως υπεύθυνο πρόσωπο αλλά και ως Πρώτος μεταξύ ίσων, μεταξύ των Ιεραρχών ολόκληρου του Ορθόδοξου κόσμου,θέλει να λύσει ένα πολύ σύνθετο θέμα, και βλέπουμε ότι θα βρεθεί λύση με βάση τους Ιερούς Κανόνες, και όχι όπως λένε στα ΜΜΕ και μερικοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ότι το ζήτημα έχει ήδη επιλυθεί».

Επίσης, τόνισε: «Κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα, επειδή η κατάσταση είναι περίπλοκη! Πρέπει να κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε οι αδελφοί και συμπατριώτες μας που βρίσκονται σε σχίσμα, να επιστρέψουν στην αγκαλιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ παρέδωσε πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη εκ μέρους του Μητροπολίτη Ονουφρίου για αποστολή εκπροσώπου στους εορτασμούς των 1030 χρόνων από το βάπτισμα των Ρως.

«Ήταν μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση»

Για ευλογημένη συνάντηση και εποικοδομητική συνεργασία έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς της Ουκρανίας.

Μεταξύ άλλων τόνισε: «Είχαμε την χαρά να συνεργαστούμε με την Αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, εδώ στις αυλές της Μητρός Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη».

«Ήταν μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση και συνεργασία, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων επί του Ουκρανικού ζητήματος», είπε.

Όπως τόνισε: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως Μητέρα Εκκλησία ενδιαφέρεται και ενδιαφέρεται ακόμη περισσότερο σήμερα για την θεραπεία του προβλήματος το οποίο υπάρχει στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Για την επικράτηση της ειρήνης και επίσης για την ειρήνευση όλων των ομάδων για το καλό της Ορθοδοξίας.»

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι μαζί, μπορούμε να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε σ΄ αυτή την κρίσιμη στιγμή για τον Ουκρανικό λαό», πρόσθεσε ο κ. Εμμανουήλ.

 «Η σημερινή συνάντηση ήταν πραγματικά μια ευλογημένη στιγμή, και ελπίζουμε στην καλή μελλοντική συνεργασία και τον συνεχή διάλογο με τους αδελφούς της Ουκρανίας», κατέληξε.