Το Άγιο Όρος είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνηματικά κέντρα του Κόσμου. Για δε την Ορθοδοξία και την Ελλάδα αποτελούσε και αποτελεί το σημείο εκείνο όπου άνθρωποι και φύση συναντώνται στα όρια του υπερφυσικού.

Ο π. Δημήτριος Φουρλεμάδης στο δίτομο έργο του «Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος» των εκδόσεων «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», επιχειρεί με τον δικό του τρόπο να προσεγγίζει τη ζωή στο «Ιερό Βουνό» και να αναδείξει τις αξίες του μοναχισμού και την προσφορά του στην Ορθόδοξη Εκκλησία και την Ελλάδα.

Το οδοιπορικό στο πρώτο κεφάλαιο μας δίνει με ακρίβεια όλα εκείνα στα στοιχεία που συνθέτουν το φυσικό κάλλος μιας περιοχής που από τη Θάλασσα ως το πιο απόμακρο κελί συνθέτουν ένα ποικιλόμορφο τοπίο με σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας παρουσιάζει, μέσα από σπάνια ντοκουμέντα , τη ζωή στον Άθω από τις πρώτες στιγμές του μοναχισμού  ως τις μέρες μας .Την εξελιξή του, δηλαδή στους αιώνες μέσα από πρόσωπα , Κανόνες και νόμους που συνδιαμόρφωσαναυτήν την παγκόσμια κληρονομιά.

Και μετά, με λιτό τρόπο, ο συγγραφέας μας φέρνει σε επαφή με τις μονές, τα κελιά, τις σκήτες, δηλαδή τα έργα των ανθρώπων, που έρχονται να συμπληρώσουν  τη «Θεία Ομορφιά» χωρίς να  την πληγώνουν στο ελάχιστο.

Σε αυτή την απόλυτη αρμονία σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι ίδιοι οι μοναχοί - η ζωή και τα έργα των οποίων παρουσιάζονται εκτενώς στον δεύτερο τόμο- οι οποίοι  δεν επέτρεψαν ποτέ μα γίνουν «απρόσεκτες παρεμβάσεις» στο σπίτι της Παναγιάς…

Ειδική αναφορά κάνει ο π.Δημήτριος στους μοναχούς αγίους και οσίους οι οποίοι υπηρέτησαν τον Άθω και την Ορθοδοξία ως απλοί στρατιώτες του Θεού. Στο Άβατο, την αρχιτεκτονική, την αγιογραφία, την ιδιαίτερη ψαλτική παράδοση και βεβαίως στις ιερές εικόνες , τα κειμήλια και σε όλον εκείνο τον πλούτο που  αποκαλύπτει εδώ και αιώνες το άλλο πρόσωπο της Ορθοδοξίας.

Για παραγγελίες του δίτομου «Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος» των εκδόσεων «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» στο τηλ. 210-6924659.