Στην εκλογή νέων Μητροπολιτών Αγκύρας, Ανέων (Μ. Ασία) και Ελβετίας προχώρησε την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Από την ψηφοφορία των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, για τη Μητρόπολη Αγκύρας, κατόπιν προβολής τριών υποψηφίων, εξελέγη παμψηφεί ο μέχρι σήμερα Μητροπολίτης Ελβετίας Ιερεμίας. Σημειωτέον ότι για πρώτη φορά μετά το 1922 εξελέγη Μητροπολίτης Αγκύρας.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε εκλογή για την πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ανέων. Από το τριπρόσωπο που προτάθηκε, εξελέγη παμψηφεί ο μέχρι σήμερα Επίσκοπος Λαμψάκου Μακάριος.

Ακολούθως, τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου προχώρησαν στην πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας. Κατόπιν προβολής τριών υποψηφίων, εξελέγη παμψηφεί ο πρωτοσύγκελός της, αρχιμανδρίτης Μάξιμος Πόθος.

 

Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ 

Η εις επίσκοπον χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Εψηφισμένου Μητροπολίτου Ελβετίας κ. Μαξίμου, θα τελεσθεί την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την διάρκεια Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. 

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Αυγούστου στον Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης. 

Την επομένη, Κυριακή 19 Αυγούστου, ο νέος Μητροπολίτης Ελβετίας θα τελέσει την πρώτη Θεία Λειτουργία μετά την ενθρόνισή του.