Αρχική » Η κυβέρνηση κτυπάει τώρα και το Φανάρι

Η κυβέρνηση κτυπάει τώρα και το Φανάρι

από christina

Την ώρα που το Φανάρι βάλλεται πανταχόθεν, σε όσους αμφισβητούν την «εξουσία του» ήρθε να προστεθεί και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία με μία πρωτοφανή στα χρονικά κίνηση, τοποθέτησε νέο διοικητή του Αγίου Ορους τον διευθυντή της «Αποστολής» και εκλεκτό του κ. Ιερώνυμου κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, όχι μόνο δεν ρώτησε το Φανάρι, όπως γίνονταν μέχρι τώρα, αλλά επέβαλε ως διοικητή ένα πρόσωπο για το οποίο ο κ. Βαρθολομαίος από το 2015 είχε εκφραστεί αρνητικά.

Μάλιστα, λόγω της άρνησής του, στο Ορος την ευθύνη της διοίκησης είχε ο κ. Αρίστος Κασμίρογλου, ο οποίος χρόνια ολόκληρα λόγω του ήπιου του χαρακτήρος του και των γνώσεών του είχε καταφέρει να διατηρήσει την ηρεμία σε πολύ δύσκολες περιόδους.

Ανεξάρτητα αν υπολόγισε σωστά ή όχι τις παρενέργειες αυτής της κίνησης (ανεξάρτητα από το πρόσωπο), τώρα πλέον διαμορφώνονται νέα δεδομένα στις σχέσεις Αθήνας -Φαναρίου και Αθήνας-Μόσχας:

-Από την πρώτη στιγμή που έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Ιερώνυμος επιχείρησε να επιβάλει τον κ.Δήμτσα ως διοικητή του Αγίου Ορους. Ο κ.Τσίπρας έκανε δεκτό το αίτημα, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση του κ.Βαρθολομαίου, τον οποίο επισκέφτηκε ο διευθυντής της «Αποστολής» με συγγενή του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν είχε καμία αρμοδιότητα.Παρά την επίσκεψη, ο κ.Βαρθολομαίος ήταν αρνητικός.

-Ο Αρχιεπίσκοπος όλα αυτά τα χρόνια δεν εγκατέλειψε την ιδέα.Εκτός των άλλων, η τοποθέτηση Δήμτσα  θα ήταν για τον ίδιο τον κ.Ιερώνυμο η ρεβάνς κατά του κ.Βαρθολομαίου, ο οποίος επιχείρησε εισπήδηση στην Αθήνα με το κτήμα Προμπονά. Η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια κρατούσε τυπικά αποστάσεις ασφαλείας. Ομως μετά τις εντάσεις  για τα Θρησκευτικά και το Μακεδονικό, σε μια  προσπάθεια να «κάνει το χατίρι» του Ιερώνυμου με αντάλλαγμα την σιωπή της Εκκλησίας, τελικά έκανε αποδεκτό το αίτημα για την τοποθέτηση του κ. Δήμτσα, αδιαφορώντας για τις θέσεις του Φαναρίου και το ενδεχόμενο σύγκρουσης μαζί του.

-Η επιλογή για σύγκρουση όμως έρχεται σε μια περίοδο όπου το Οικουμενικό Πατριαρχείο δέχεται επικρίσεις από όλους εκείνους οι οποίοι θέλουν να περιορίσουν τη δύναμή του, με πρώτο και καλύτερο το Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο επιθυμεί τη δημιουργία της «Τρίτης Ρώμης» και παράλληλα να κυριαρχήσει στην Ορθόδοξη Κοινότητα.

Η κυβέρνηση ηθελημένα ή όχι αποδυναμώνει το Φανάρι, σε μια περιοχή όπως το Αγιο Ορος, όπου η Ρωσική Εκκλησία και ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν θέλουν να έχει αυξημένη επιρροή. Η επιλογή Δήμτσα, κόντρα στη θέληση του κ.Βαρθολομαίου, έρχεται μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών οι οποίοι -σύμφωνα με την κυβέρνηση- λειτουργούσαν μέσω μητροπόλεων υπέρ των ρωσικών θέσεων!

Ολα τα παραπάνω δείχνουν πως η κυβέρνηση και κυρίως ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς (η τοποθέτηση διοικητή είναι δική του αρμοδιότητα) άπλωσαν χέρι φιλίας προς τον Ιερώνυμο, ώστε να εξασφαλίζουν την ανοχή του και παράλληλα ενίσχυσαν (είτε το σχεδίασαν είτε οχι) τη Μόσχα στην κόντρα με το Φανάρι για το Ουκρανικό και όχι μόνο.

Τώρα σε ότι αφορά τον κ.Δήμτσα, αυτός θα κρατήσει και τις δύο θέσεις («Αποστολή» και του διοικητού στο Αγιο Ορος), γεγονός που δείχνει πως η κυβέρνηση ήθελε να προωθήσει τον εκλεκτό του κ.Ιερώνυμου αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα. Βεβαίως και υπάρχει το ασυμβίβαστο, αλλά αυτό είναι το τυπικό μέρος της υπόθεσης.Το ουσιαστικό είναι οτι στον Αθω επικρατούν άλλοι κανόνες, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τις κοσμικές παρεμβάσεις της Εκκλησίας.

Η πολιτική διοίκηση του Αγίου Ορους ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. Α στ. 26 του Οργανισμού του (άρθρο πρώτο Ν. 3566/2007) και ασκείται μέσω της Διοίκησης του Αγίου Ορους, η οποία αποτελεί αυτοτελή δημόσια αρχή και οργανώνεται με το Π.Δ. 227/1998 (ΦΕΚ Α’ 176/28.7.1998). Στη Διοίκηση του Αγίου Ορους ανήκουν η από διοικητικής πλευράς εποπτεία ως προς την ακριβή τήρηση των αγιορειτικών καθεστώτων και η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Σύμφωνα με το άρθρο 29 του Οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών:

«Διοίκηση του Αγίου Ορους

1. Με διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, ορίζεταιτο προσωπικό της Διοίκησης του Αγίου Ορους, κατά κλάδο, βαθμό καιειδικότητα.Το προσωπικό αυτό υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών και απαρτίζεται από:

α. τον Διοικητή του Αγίου Ορους,

β. τον Αναπληρωτή Διοικητή,

γ. το λοιπό προσωπικό της Διοίκησης, μόνιμο ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου
αορίστου χρόνου. Εδρα της Διοίκησης του Αγίου Ορους είναι οι Καρυές.

2. Με διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των υπουργών Εξωτερικών και
Οικονομίας και Οικονομικών, διορίζονται:

α. ως Διοικητής του Αγίου Ορους, με βαθμό και αποδοχές Γενικού Γραμματέα
Περιφέρειας, προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους με διοικητική πείρα και γνώσητων θεμάτων του Αγίου Ορους,

β. ως Αναπληρωτής Διοικητής, μετακλητός υπάλληλος με βαθμό Β’, πτυχιούχοςΠανεπιστημίου, με γνώση θεμάτων του Αγίου Ορους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ