«Η προσευχή υπερπηδά τα κτίσματα, διασχίζει νοερώς τον αέρα, πορεύεται επάνω από τον αέρα, διασχίζει το σύνολον των αστέρων, ανοίγει τις πύλες των ουρανών, ξεπερνά τους αγγέλους. Εκεί προσκυνεί τη θεότητα, εκεί αξιώνεται να γίνη συνομιλητής με τον ουράνιον βασιλέα». 

Άγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

 

«Κανένα από εκείνα που συντελούν εις την ευσέβειαν δεν μπορεί να εισέλθη εις ψυχήν που είναι έρημος από προσευχήν και από δέησιν. Αλλά, ωσάν πόλις ανοχύρωτος εύκολα μπορεί να υποταχθή εις τους εχθρούς από έλλειψιν κάθε εμποδίου, το ίδιο λοιπόν και την ψυχή που δεν είναι οχυρωμένη με προσευχές εύκολα ο Διάβολος την υποτάσσει και τη γεμίζει με ευκολίαν με κάθε αμαρτίαν. Κατ’ αρχήν, όταν ιδή ψυχήν θωρακισμένην με προσευχές δεν τολμά να την πλησιάση».

 Άγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

 

«Η αλεπού είναι ζώο πολυμήχανο και πονηρό. Όταν πεινάσει και δεν βρίσκει τι να φάει, πηγαίνει σε ζεστούς τόπους, πέφτει ανάσκελα και κάνει την ψόφια. Έτσι, καθώς κατεβαίνουν τα όρνια για να την κατασπαράξουν, εκείνη πηδά ξαφνικά και τα πιάνει. Το ίδιο τέχνασμα κάνει και ο Διάβολος για να παγιδεύση τους πιστούς. Παρουσιάζει ένα σωρό αμαρτίες σαν αθώες κι ακίνδυνες απολαύσεις και ξαφνικά ο Χριστιανός, παρασυρόμενος στα διάφορα πάθη, γίνεται δέσμιός του και χάνεται οριστικά». 

Άγ. Επιφάνιος

 

«Σε εκείνον που αγωνίζεται πολύ καιρό και δεν βλέπει πνευματική πρόοδο υπάρχει υπερηφάνεια και εγωισμός. Πνευματική πρόοδος υπάρχει εκεί όπου υπάρχει πολλή ταπείνωση». 

Άγ. Παΐσιος

 

«Μπορεί κάποιος να μιλάει για τις αμαρτίες του και να είναι υπερήφανος κι άλλος να μιλάει για τις αρετές του και να είναι ταπεινός». 

Άγ. Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

 

«Ο Θεός δεν θέλει μέσα στην καρδιά μας συντροφιές, θέλει μόνον Αυτός να βασιλεύει. Αν μπορούμε να το πετύχουμε, τότε πετυχαίνουμε και εύκολα την καρδιακή προσευχή». 

Γ. Εφραίμ Κατουνακιώτης