Την περασμένη Εκκλησιαστική χρονιά τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα και κυρίως αυτό των σχέσεων με την κυβέρνηση.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος άλλες φορές με τη ασύμφωνη γνώμη της ΔΙΣ και άλλοτε με την ανοχή της επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους όχι μόνο για θέματα όπως τα θρησκευτικά, οι έμφυλες ταυτότητες κ.α., αλλά και σε ό,τι αφορούσε στα εθνικά θέματα όπως το Μακεδονικό, συμπλέοντας πολλές φορές με τις θέσεις της κυβέρνησης. Η ΔΙΣ και ο κ. Ιερώνυμος την περασμένη χρονιά κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις σχέσεις Αθηνών και Φαναρίου, όπως και τα όσα συμβαίνουν στις Ορθόδοξες Εκκλησίες των Βαλκανίων.

Κατά το νέο Εκκλησιαστικό έτος η νέα ΔΙΣ θα κληθεί για μια ακόμη φορά να πάρει θέση για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε μια δύσκολη στιγμή για τον κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος αυτή την περίοδο βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με την Εκκλησία της Μόσχας λόγω του ουκρανικού.

Οσο και αν δεν το επιθυμεί ο Αρχιεπίσκοπος, η νέα ΔΙΣ σύντομα θα κληθεί να πάρει θέση για την ονομασία των Σκοπίων και το πιθανό δημοψήφισμα.

Επίσης θα πρέπει να αξιολογήσει τη στάση της κυβέρνησης στα θρησκευτικά και τη διδασκαλία τους, όπως επίσης και την αξιοποίηση της περιουσίας που έχει παγώσει παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

Στην περασμένη ΔΙΣ, με εξαίρεση κάποιους Ιεράρχες, ο κ. Ιερώνυμος δεν είχε προβλήματα ως προς την ομοφωνία των αποφάσεων. Σε αυτή τη νέα ΔΙΣ πολλοί είναι εκείνοι οι μητροπολίτες οι οποίοι έχουν συγκεκριμένες απόψεις για όλα τα θέματα και τις οποίες δεν αλλάζουν ανάλογα με τα συμφέροντα της στιγμής.

Τα μέλη της νέας Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

 

Μεσογαίας Νικόλαος

Ο  Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954, όπου και έκανε τις βασικές σπουδές του. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αστροφυσική στο Harvard (Master of Arts) και Μηχανολογία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέττης (ΜΙΤ) (Master of Science in Mechanical Engineering).

Οι διδακτορικές σπουδές του στο HST (κοινό πρόγραμμα Harvard και ΜΙΤ) επικεντρώθηκαν στον τομέα της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (Βιορευστοδυναμική, Μαθηματική Φυσιολογία, Αιμοδυναμική της καρδιάς και των αγγείων).

Εργάστηκε ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στο Αγγειολογικό  Εργαστήριο του New England Deaconess Hospital, στο Τμήμα  Αναισθησιολογίας του Massachusetts General Hospital και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Boston Children’s Hospital. Επίσης, διετέλεσε επί διετία επιστημονικός σύμβουλος μεγάλων εταιριών σε θέματα Διαστημικής Ιατρικής Τεχνολογίας.

Παράλληλα με την επιστημονική του έρευνα, σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, όπου έλαβε τους τίτλους Master of Theological Studies και Master of Theology και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το έτος 1998 είναι πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος, διετέλεσε δε επί επτά χρόνια μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας του Ε.Ο.Φ., για μία πενταετία μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας και επί είκοσι χρόνια μέλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Μοναχός εκάρη στην Ι. Μονή Στομίου Κονίτσης υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανού, ο οποίος και τον χειροτόνησε διάκονο μεν στις 19 Μαρτίου 1989, πρεσβύτερο δε στις 10 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής εξελέγη τον Απρίλιο του 2004.

 

Πατρών Χρυσόστομος

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, κατά κόσμο Χρήστος Σκλήφας, γεννήθηκε στο χωριό Λουκά της Αρκαδίας το 1958. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Τριπόλεως και της Θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών Τριπόλεως. Το 1981 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1983 διορίστηκε ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας.

Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ως καθηγητής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τριπόλεως επί οκταετία. Επίσης δίδαξε στην Σ.Ε.Λ.Δ.Ε. και στα Π.Ε.Κ. Τριπόλεως. Επί δεκαεπτά έτη διετέλεσε καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών Μαντινείας, την οποία παρέλαβε ερειπωμένη και ανακαίνισε εκ βάθρων και επανίδρυσε.

Από το 1993 υπηρέτησε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως κωδικογράφος και εν συνεχεία ως γραμματέας των Συνοδικών Επιτροπών Τύπου και Μοναχικού Βίου. Από το 2000 υπηρέτησε ως Β’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου και από το 2003 ως Αρχιγραμματέας. Εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών στις 19 Φεβρουαρίου του 2005 και ανέλαβε τα ποιμαντικά του καθήκοντα στις 2 Απριλίου του ιδίου έτους.

 

Κυθήρων Σεραφείμ

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ (Στεργιούλης) γεννήθηκε το 1950 στα Βραγκιανά Καρδίτσας. Σπούδασε Θεολογία στο ΑΠΘ και έλαβε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Συστηματικής Θεολογίας. Το 1971 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1981 Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ στην Ι. Μ Σπετσών και Αιγίνης. Το 1981 μετέβη στο Αγιο Ορος για τη σύναξη υλικού από 110 Αγίους πατέρες της Εκκλησίας, κυρίως των νηπτικών. Εχει εκδόσει τρίτομο φιλοκαλικό Ανθολόγιο. Από το 1991 μέχρι σήμερα είναι υπεύθυνος σύνταξης και εκδόσεως των εγκολπίων ημερολογίων της Ι. Μ. Υδρας. Μητροπολίτης εξελέγη στις 2 Ιουλίου 2005.

 

Αιτωλίας Κοσμάς

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμας, κατά κόσμο Κωνσταντίνος Παπαχρήστος, γεννήθηκε στη Σκουτεσιάδα του Δήμου Αγρινίου το 1945.

Μετά από τις Γυμνασιακές του σπουδές, που ολοκλήρωσε στο εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια, σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του συνεχίζει Ανώτατες σπουδές στη Θεολογική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Τελειώνοντας τις σπουδές του υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στον Ελληνικό Στρατό.

Εισήλθε στην ιεροσύνη μετά από πολλή σκέψη, δοκιμασία και προσευχή, περισσότερο από αγάπη για τον Θεό, την Εκκλησία και όχι για προσωπικά ωφέλη.

Το 1974 χειροτονήθηκε Διάκονος, όπου έλαβε το όνομα Κοσμάς και στη συνέχεια Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Θεόκλητο.

Τον Νοέμβριο του 2005 εξελέγη μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

 

Γόρτυνος Ιερεμίας

Στις 10 Οκτωβρίου 2006, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας, εξέλεξε ως Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως τον Παν. Αρχιμανδρίτη κ. Ιερεμία Φούντα, που στην τελική ψηφοφορία έλαβε 48 ψήφους, έναντι 26 του Αρχιμανδρίτη Θεόκτιστου Κλουκίνα και 2 λευκών.

Ο μητροπολίτης κ. Ιερεμίας γεννήθηκε το 1941 στη Ναύπακτο. Υπήρξε ορφανός από βρεφικής ηλικίας, αφού την ίδια χρονιά της γεννήσεως του, ο πατέρας του έπεσε μαχόμενος υπέρ Πατρίδας στα βουνά της Αλβανίας. Το 1960, μετά από εξετάσεις εισήχθη στη Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε το πτυχίο του το 1964. Το 1969 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1972 πρεσβύτερος, λαβών και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Διακόνησε για χρόνια ως ιερέας στις Μητροπόλεις Αττικής, Φωκίδας, Πειραιώς, Μεγάρων και Σαλαμίνας.

Στις 5 Ιουνίου 2000 αναγορεύτηκε με τον βαθμό Αριστα Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής, Τμήματος Θεολογίας με θέμα: «Η περί προϋπάρξεως του Ιησού Χριστού διδασκαλία της Αγίας Γραφής κατά τον Ιερόν Χρυσόστομον». Στις 23 Ιουνίου 2003 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον τομέα Βιβλικών Σπουδών και Πολιτιστικού Βίου της Μεσογείου με το γνωστικό αντικείμενο «Εισαγωγή και Ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης από τους Ο’».
Μιλά γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά καθώς και εβραϊκά, για τη μελέτη του κειμένου της Παλαιάς Διαθήκης από το πρωτότυπο.

Εκδίδει το περιοδικό «ΕΡΜΗΝΕΙΑ», περιέχων διάφορα βιβλικά θέματα, μελέτες και έρευνες. Εχει αναπτύξει πλούσιο θεολογικό έργο, τόσο ως ιεροκήρυκας, όσο και ως κληρικός. Εχει διοργανώσει καθημερινά συσσίτια για πενήντα περίπου παιδιά διαλυμένων οικογενειών, Ελλήνων και αλλοδαπών.
Κατά τη χειροτονία του ο τότε Αρχιεπίσκοπος, γνωρίζοντας το πλούσιο έργο του, τον αποκάλεσε «Νέο Πατροκοσμά».

 

Κορίνθου Διονύσιος

Ο Μητροπολίτης Διονύσιος (Μάνταλος) γεννήθηκε στην Αθήνα (Ν. Ψυχικό) το 1952 και είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

Παρακολούθησε μαθήματα στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Χριστιανική Φιλοσοφία, Παιδαγωγικά).

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1974 και Πρεσβύτερος το 1979. Διακόνησε ως Ιεροκήρυκας (1977), Γενικός Αρχιερ. Επίτροπος (1978) και Πρωτοσύγκελλος (1990) της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας (2002) και ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου (2006).

Διετέλεσε υπεύθυνος Νεότητος και των Κατηχητικών Σχολείων και Διευθυντής του Οικοτροφείου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Επίσης υπήρξε υπεύθυνος της δημιουργίας 25 Πνευματικών Κέντρων και των συγχρόνων Κατασκηνώσεων στην Ηλια Ευβοίας στην ίδια Ι. Μητρόπολη.

Οργάνωσε και λειτούργησε Σχολές Καταρτίσεως Στελεχών (Κατηχητών, Κατασκηνωτικών, Αντιαιρετικού Αγώνα). Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του «Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών» Ν. Ευβοίας.

Ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα με συγγραφές άρθρων, διαλέξεις, συμμετοχές σε συνέδρια και πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές θεολογικού, κοινωνικού και εθνικού περιεχομένου. Μητροπολίτης Κορίνθου χειροτονήθηκε στις 15-10-2006.

 

Ιερισσού Θεόκλητος

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Ορους και Αρδαμερίου Θεόκλητος, κατά κόσμον Παναγιώτης Αθανασόπουλος, γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1955. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκάρη Μοναχός το 1978 και εχειροτονήθη διάκονος τον ίδιο χρόνο. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε ένα χρόνο αργότερα.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον εξέλεξε μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Ορους και Αρδαμερίου την 5η Οκτωβρίου 2012.

 

Μαρωνείας Παντελεήμων

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων (κατά κόσμον Σταύρος) Μουτάφης εγεννήθη το 1970 στην Καβάλα. Απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Καβάλας. Πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών (1991), της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1994). Το 2006 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχειροτονήθη Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1996. Διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου (1996-2013) και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης Ξάνθης. Συνέγραψε μελέτες σε αυτοτελή έργα και συλλογικούς τόμους. Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής εχειροτονήθη την 24η Φεβρουαρίου 2013.

 

Κίτρους Γεώργιος

Ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος (και κατά κόσμον Γεώργιος Χρυσοστόμου) γεννήθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης στις 3 Αυγούστου 1964 από τους Χαράλαμπο και Ειρήνη Χρυσοστόμου. Εκλέχθηκε μητροπολίτης στις 27 Φεβρουαρίου 2014 από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ενθρονίστηκε την 1η Μαρτίου του ίδιου έτους.

Εχει πάρει πτυχίο από τη Θεολογική και τη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. το 1986 και το 1990, αντίστοιχα. Εχει παραλάβει δίπλωμα στη θεολογία το 1989 με ειδικότητα στη λειτουργική. Επιπλέον, είναι Διδάκτωρ της Φιλολογίας από το 1994 με ειδικότητα στη βυζαντινή φιλολογία. Και τα δύο είναι στο Α.Π.Θ. Εχει παρακολουθήσει περισσότερες σπουδές στη Γαλλία και στην Ιταλία αντίστοιχα.

Εχει υπηρετήσει ως Επισκέπτης Καθηγητής στη Σχολή Θεολογίας που βρίσκεται στο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας του Κονγκό το 2010 και στην Ακαδημία Θεολογίας στην πόλη του Κιέβου το 2011 και το 2013. Το 2016 έγινε πρόεδρος της Ανωτέρης Εκκλησαστικής Ακαδημίας.

Το 1989 χειροτονήθηκε διάκονος στη Θεσσαλονίκη. Το 1990 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος .Τον Φεβρουάριο του 2014 εξελέγη μητροπολίτης.

 

Ιωαννίνων Μάξιμος

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Ηπείρου και Κερκύρας, κ.κ.. Μάξιμος (κατά κόσμον Βασίλειος Παπαγιάννης), γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας, το έτος 1968, από γονείς Ελληνες μετανάστες. Αφού παρακολούθησε τα εγκύκλια γράμματα στον τόπο καταγωγής του, στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής, επέστρεψε στη Γερμανία όπου, χειροτονηθείς Διάκονος και Πρεσβύτερος υπηρέτησε στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου όπως και σε άλλους Ιερούς Ναούς, γενόμενος κτήτωρ του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Bietigheim-Bissingen. Μετά τις θεολογικές σπουδές του, ακολούθησε μεταπτυχιακάς στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, με αντικείμενο την Εκκλησιαστική Ιστορία και στην Τυβίγγη, με αντικείμενο την Εκκλησιαστική Ιστορία και την Παιδαγωγική της Θρησκείας. Συμμετείχε σε ειδικά προγράμματα για τους μετανάστες, συνεργαζόμενος με διάφορους δημόσιους φορείς για την αντιμετώπιση προβλημάτων μεταναστών και για πλήθος άλλων κοινωνικών δράσεων. Από την 30η Δεκεμβρίου του 2008 έως την εκλογή του, υπηρέτησε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αρχικά ως Ιεροκήρυξ και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών και ακολούθως ως Πρωτοσύγκελλος. Μητροπολίτης Ιωαννίνων εξελέγη την 25η Ιουνίου 2014.

 

Ελασσώνος Χαρίτων

Ο Μητροπολίτης Χαρίτων, κατά κόσμον Χρήστος Τούμπας, γεννήθηκε το 1975 στην πόλη της Κοζάνης.

Αρχικά σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή της Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, από όπου και αποφοίτησε.

Εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε Διάκονος στις 14 Ιανουαρίου 1996 και Πρεσβύτερος στις 8 Μαρτίου 1998. Το 2000 μετακινήθηκε με άλλους μοναχούς στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος, επανδρώνοντας εκ νέου την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου. Διετέλεσε Ιεροκήρυκας και εφημέριος σε πολλές ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος. Από το 2000 και για τρία συνεχή έτη διετέλεσε Γραμματέας της Μητρόπολης Ελασσώνος, ενώ από το 2003 έως το 2008 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου. Στις 25 Ιουνίου 2014 εξελέγη Μητροπολίτης Ελασσώνος από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Γρεβενών Δαυίδ

Ο Μητροπολίτης Γρεβενών Δαβίδ (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Τζιουμάκας) γεννήθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας το 1958.

Σπούδασε παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε το 1979, ενώ στη συνέχεια έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1983.

Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης το 1980. Το 1983 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος. Στις 10 Οκτωβρίου 2014 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Γρεβενών.