Kορυφώνεται μέρα με τη μέρα η ένταση στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ρωσίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με αφορμή -για μια ακόμη φορά-την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.Παρά τη συνάντηση Βαρθολομαίου-Κύριλλου, η κατάσταση όχι μόνο δεν εξομαλύνθηκε, αλλά χειροτέρεψε μετά την απόφαση του Φαναρίου να ορίσει έξαρχους στο Κίεβο και να προχωρήσει τις διαδικασίες της αναγνώρισης της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά τη Σύναξη των αρχιερέων του Θρόνου, όπως ανακοίνωσε, διόρισε δύο Εξάρχους στην Ουκρανία, οι οποίοι θα ενεργούν για λογαριασμό του, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Μόσχας, η οποία απειλεί «με απαντήσεις».

Στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Θρόνου αναφέρεται:«Ανακοινούται ότι εντός των πλαισίων της προετοιμασίας της αποφασισθείσης απονομής αυτοκεφάλου καθεστώτος εις την εν Ουκρανία Ορθόδοξον Εκκλησίαν, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εξωνόμασεν ως Εξάρχους αυτού εν Κιέβω τον Πανιερώτατον Αρχιεπίσκοπον Παμφίλου κ. Δανιήλ, εξ Αμερικής, και τον Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Edmonton κ. Ιλαρίωνα, εκ Καναδά, αμφοτέρους διακονούντας τους εν ταίς χώραις αυταίς Ουκρανούς Ορθοδόξους υπό το Οικουμενικόν Πατριαρχείον».

Το Πατριαρχείο της Μόσχας αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση πέρασε στην αντεπίθεση:«Ο διορισμός από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης των επισκοπικών αντιπροσώπων του στην Ουκρανία, χωρίς συμφωνία με τον Πατριάρχη Μόσχας και ολόκληρης της Ρωσίας και τον Μητροπολίτη Κιέβου, δεν είναι παρά ένα πρωτοφανές χτύπημα στην κανονική επικράτεια του Πατριαρχείου Μόσχας. Αυτή η ενέργεια δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη», τόνισε στέλεχος του Πατριαρχείου.

Από την πλευρά του το Πατριαρχείο του Κιέβου, το οποίο έχει ταχθεί υπέρ της Αυτοκεφαλίας, με ανακοίνωσή του χαιρετίζει τον ορισμό των Εξάρχων: «Το Πατριαρχείο Κιέβου χαιρετίζει την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αναμένουμε μια γόνιμη συνεργασία».

Το Κίεβο εκτιμά ότι «η παρουσία των Εξάρχων είναι αναγκαία, προκειμένου να παρακολουθήσουν την κατάσταση και να επικοινωνήσουν με όλες τις πλευρές ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση της απόφασης».

Η ουκρανική Εκκλησία, η οποία πρόσκειται στο πατριαρχείο Μόσχας, στρέφεται κατά της απόφασης του Φαναρίου.Στέλεχος της Εκκλησίας τονίζει οτι «ο διορισμός των Εξάρχων στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε χωρίς τη γνώση του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονουφρίου ως κανονικού επικεφαλής της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Για πιθανές αρνητικές συνέπειες αυτής της πράξης, θα είναι υπεύθυνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Οι δύο Εξαρχοι ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ και ο Επίσκοπος Edmonton κ. Ιλαρίων από το 2015 ήταν οι βασικοί εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη στις συνομιλίες για την ενοποίηση των Ορθόδοξων Εκκλησιών στην Ουκρανία.

Επίσης, κατ’επανάληψη είχαν ανατεθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να εκπροσωπούν το Πατριαρχείο στους εορτασμούς στην Ουκρανία, κυρίως τον Ιούλιο του 2018, κατά τον εορτασμό της 1030ης επετείου του Βαπτίσματος των Ρως.

Ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ, κατά κόσμον Βολοντιμίρ Ζελίνσκι, γεννήθηκε στη μικρή πόλη Μπουτσάτς του Τερνόμπιλ της Ουκρανίας.

Τον Σεπτέμβριο του 1993 εγγράφηκε στο Σεμινάριο του Ιβάνο - Φράνκιβσκ, ενώ το 1996 μετανάστευσε από την Ουκρανία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Στις ΗΠΑ ο Βολοντιμίρ συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής και στο Δομινικανικό Σώμα Σπουδών στην Ουάσιγκτον.

Το 2000 ως διάκονος εισήλθε στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ και εγγράφηκε στην Ουκρανική Ορθόδοξη Σχολή της Αγίας Σοφίας στο South Bound Brook.

Μετά από τα δύο χρόνια του προγράμματος, συμμετείχε σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Εφαρμοσμένη Ορθόδοξη Θεολογία του Πανεπιστημίου του Μπαλαμάντ του Πατριαρχείου Αντιοχείας, όπου έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα.

Χειροτονήθηκε στις 22 Μαϊου από τον Αρχιεπίσκοπο Αντώνιο στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στο South Bound Brook, με το όνομα Δανιήλ.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Αντώνιος διόρισε τον π. Δανιήλ αρχισυντάκτη της επίσημη έκδοσης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ΗΠΑ, καθώς και Διευθυντή του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2003 εγγράφηκε στο Θεολογικό Σεμινάριο του Πίτσμπουργκ, όπου ολοκλήρωσε τις προϋποθέσεις για υποψήφιος Διδάκτωρ, τίτλοςο οποίος του απονεμήθηκε τον Μάιο του 2007.

Η δράση του δεν σταματάει εκεί, αφού το 2005 ορίστηκε πνευματικός σύμβουλος στις Ουκρανικές Ορθόδοξες Αδελφότητες της Αμερικής και πνευματικός σύμβουλος στο πρόγραμμα υιοθεσίας ορφανοτροφείου στην Ουκρανία.

Επίσης τον Ιανουάριο του 2006 ο π. Δανιήλ εισήχθη ως αξιωματικός του Αμερικανικού Στρατού (Chaplain Corps) και αφορά κληρικούς πολλαπλών θρησκειών, όπου υπηρέτησε σε μια από τις Ιατρικές Ταξιαρχίες του Στρατού των ΗΠΑ.

Στις 9 Ιανουαρίου του 2008, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Ιερά Σύνοδος εξέλεξαν Επίσκοπο τον Αρχιμανδρίτη Δανιήλ, με τον τίτλο Παμφίλου.

Η χειροτονία του Επισκόπου Δανιήλ έλαβε χώρα στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βλαδιμήρου στο Οχάιο, στις 10 Μαϊου του 2008.

Κατά τη διάρκεια Συνεδρίου της Ορθοδόξου Εκκλησία της Ουκρανίας ΗΠΑ τον Οκτώβριο 2016, ο Επίσκοπος Δανιήλ προτάθηκε για τον βαθμό του Αρχιεπισκόπου, πρότασητην οποία ενέκρινε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Edmonton κ. Ιλαρίων,κατά κόσμον Roman Rudnyk γεννήθηκε στην Ουκρανία το 1972.

Μετά το λύκειο εισήχθη στο δεύτερο έτος του Εκκλησιαστικού Σεμιναρίου του Κιέβου και έλαβε το πτυχίο το 1992.

Το ίδιο έτος και κατόπιν συστάσεως του Πανιερωτάτου Αρχιεπισκόπου Σκοπέλου κ. Παγκρατίου μετέβη στην Θεσσαλονίκη για συνέχιση των σπουδών του στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου απεφοίτησε το 1997.

Εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος το 1997 και πρεσβύτερος το 2000 στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων υπό τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τυρολόης και Σερεντίου κ. Παντελεήμονος, μετονομασθείς σε Ιλαρίωνα.

Μετεξεπαιδεύθη στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον τομέα τού Κανονικού Δικαίου με θέμα εργασίας «Οι κανονικές σχέσεις της Μητροπόλεως Κιέβου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο έως το 1240» με βαθμό άριστα.

Από το 2001 παρακολούθησα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις τού Σικάγου.

Στα τέλη του 2002 αποστέλλεται στην Πορτογαλία   για την Ορθόδοξη Ενορία στην πόλη Πόρτο.

Την 21η Μαρτίου 2004 χειροθετήθηκε ε Αρχιμανδρίτης τού Οικουμενικού Θρόνου.

Την 12η Ιανουαρίου 2005  με πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη  εξελέγη  Επίσκοπος Τελμησσού, Βοηθός Επίσκοπος τού  Μητροπολίτου Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Τέλος στις 21 Οκτωβρίου 2008 εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Edmonton της  του Καναδά υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο Ορθοδόξου Ουκρανικής Εκκλησίας.