Αρχική » Θέλουν το Άγιο Όρος Βατικανό οι Ρώσοι

Θέλουν το Άγιο Όρος Βατικανό οι Ρώσοι

από christina

Το Ουκρανικό αλλά και η κόντρα της ελληνικής κυβέρνησης με τη ρωσική με αφορμή το Σκοπιανό, φαίνεται πως πυροδοτούν σειρά αντιδράσεων, με στόχο ακόμη και τη μετατροπή του Αγίου Ορους σε Βατικανό!

Η εμπλοκή του Ορους στις διπλωματικές διαμάχες επιχειρείται από τον  πρωθυπουργό της Ρωσίας και επικεφαλής της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας της Παλαιστίνης, Σεργκέι Στεπάσιν.

Σε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Στεπάσιν αφού αποκάλεσε «ανοησίες» τις καταγγελίες της Αθήνας ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά της χώρας μας, παρομοίασε το Αγιο Ορος με το Βατικανό, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να είναι ουσιαστικά ανεξάρτητο από την Αθήνα.

«Ο Αθως δεν θα έπρεπε να απασχολεί καθόλου την Ελλάδα». Επί της ουσίας ο κ. Στεπάσιν δεν επιθυμεί να ορίζει τον διοικητή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και βεβαίως να περιοριστεί ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το τελευταίο διάστημα η ρωσική πλευρά διαμαρτύρεται γιατί η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα έχει περιορίζει τις βίζες για επίσκεψη συγκεκριμένων κληρικών στον Αθω.

Στο μεταξύ, στο πλευρό των Ρώσων στη κόντρα τους με το Φανάρι τάχθηκε και ο Πατριάχης της Σερβίας κ. Ειρηναίος, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ανταλλάχτηκαν απόψεις σχετικά με θέματα της επικαιρότητας και επιτεύχθηκε πλήρης συμφωνία σχετικά με τη στάση όσον αφορά τα προβλήματα από την ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Επίσης συζητήθηκε η περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας της Σερβικής με τη Ρωσική Εκκλησία.

Τέλος, ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος επεσήμανε ιδιαιτέρως τη σημαντική βοήθεια της Εκκλησίας της Ρωσίας στις εργασίες ανέγερσης του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα.

Συνάντηση -στο πλαίσιο της 73ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών- είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβελ Κλίμκιν, με τον Γραμματέα για τις Διακρατικές Σχέσεις της Αγίας Εδρας (Βατικανό) Επίσκοπο Πολ Γκαλλάγκερ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης αυτοκεφάλου στην Ουκρανία.

Ο Επίσκοπος Πολ Γκαλλάγκερ από την πλευρά του, ανέφερε ότι η «Αγία Εδρα σέβεται την απόφαση του ουκρανικού λαού να δημιουργήσει μια ενιαία τοπική εκκλησία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας τόνισε ότι «ο Τόμος είναι το πρώτο βήμα προς μια νέα Εκκλησία, ένας προάγγελος της ειρήνης, της ενότητας και της αρμονίας».

«Με την αυτοκεφαλία θα υπάρξει ενίσχυση της συνταγματικής αρχής της θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά και προστασία στα δικαιώματα των ελευθεριών του ουκρανικού λαού. Αυτή η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει και η επιστροφή στο “status quo” είναι αδύνατη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ