Μια ακόμη ουσιαστική επίσκεψη πραγματοποίησε στην Ελλάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο Βαρθολομαίος επισκέφτηκε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κρήτη, ενώ είχε συνάντηση και με τον Πατριάρχη Σερβίας κ.Ειρηναίο σε μια δύσκολη περίοδο για  τις σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ο ρόλος του Πατριάρχη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο αναγνωρίστηκε για μια ακόμη φορά και από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, η οποία τον ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρο με αφορμή τα ογδόντα χρόνια από την ίδρυσή της.

Ο κ.Βαρθολομαίος με αφορμή τη βράβευσή του αναφέρθηκε στο έργο της Εταιρείας και δεν δίστασε για μια ακόμη φορά να τονίσει πόσο σημαντική είναι για όλους η «επιστημονική της και κατά σύστημα μελέτη όλων των συνιστωσών, της πνευματικής, πολιτιστικής, γλωσσικής και εθνικής ταυτότητος του μακεδονικού χώρου και όλης της Βορείου Ελλάδος».

Αυτή ακριβώς τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη εξήρε ο πρόεδρος της ΕΜΣ, Βασίλειος Πάππας,ο οποίος τόνισε:«Παναγιότατε, η συνετή σας απόφαση να μην αναγνωρίσετε την εκκλησία των Σκοπίων με ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία αποτελεί οδηγό, για όλα τα πνευματικά σας τέκνα, όλα τα μέλη της εταιρείας μας, ολόκληρο τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία».Σε άλλο σημείο ο κ. Πάππας, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν με τα Σκόπια, υποστήριξε: «Τούτη την ώρα, Παναγιότατε, γίνεσθε ένας από εμάς, ο πνευματικός μας ταγός, που υπερασπίζεται όσο κανείς από τους ηγέτες αυτού του έθνους την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας».

Στη Θεσσαλονίκη ο κ.Βαρθολομαίος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Σερβίας κ.Ειρηναίο στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου,σε μια κοινή προσευχή για το περιβάλλον. Πέραν του συμβολικού χαρακτήρα, η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν εξόχως σημαντική για τις εξελίξεις στα εσωτερικά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αφού ο κ.Ειρηναίος στην κόντρα Φαναρίου –Μόσχας με αφορμή το ουκρανικό, έχει ταχθεί υπέρ των θέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας.Στην ομιλία του ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στη λιμνοθάλασσα και την ίδρυσή της:

«Ο υδροβιότοπος αυτός, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από λίγες μόνο δεκαετίες, είναι μια έξυπνη και χαριτωμένη θα λέγαμε, όσο και ευεργετική απάντηση του Θεού στην επίμονη υπεράντληση υπογείων υδάτων, η οποία σημειώθηκε στην περιοχή αυτή παλαιότερα».

Ο κ. Βαρθολομαίος επικαλέστηκε στην ομιλία του και τις προτροπές του γέροντα Πορφύριου του Καυσοκαλυβίτη, προς τα πνευματικά του τέκνα, «να αγαπούν οπωσδήποτε τη φύση, τα φυτά, τα ζώα, τα πουλιά» και πρόσθεσε:

«Γιατί η στοργική επαφή μαζί τους είναι, όχι μόνο καθήκον χριστιανικό, αλλά και μια αληθινά υπέροχη ψυχοθεραπεία, θαυμάσια και αποτελεσματική αντιμετώπιση του άγχους και της καταθλίψεως, που είναι οι μεγάλες μάστιγες της εποχής μας».

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «η Ορθοδοξία εκλαμβάνει τον άνθρωπο ως ιερέα της κτίσεως και όχι ως αδιάφορο περαστικό, ή ακόμη χειρότερα ως βουλιμικό και παμφάγο καταναλωτή. Και αυτό ακριβώς το μήνυμα, προσπαθούμε με όλες τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες μας, οικολογικά συνέδρια και συμπόσια, ημερίδες, ομιλίες, εγκυκλίους, παρεμβάσεις, κτλ, να μεταδώσουμε σε μικρούς και μεγάλους, σε υπευθύνους κυβερνήτες και σε ευαίσθητους πολίτες όλου του κόσμου».

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, ευχαριστώντας τον για την επίσκεψή του στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και στη δυτική πλευρά της πόλης, που όπως είπε, για πολλά χρόνια «αδικήθηκε» σε έργα και σε υποδομές και υπογράμμισε τα αισθήματα αγάπης για τον συνάνθρωπο και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και την ελπίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον, που όπως είπε, «το αξίζουν».