Αρχική » Μ. Μπόλαρης: Το πρωτείο στην Εκκλησία το έχει το Φανάρι

Μ. Μπόλαρης: Το πρωτείο στην Εκκλησία το έχει το Φανάρι

από christina

Εκδήλωση για τα 50 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης πραγματοποιήθηκε στο Κολυμπάρι Χανίων, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ιεραρχών της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, των Αρχιεπισκόπων Αλβανίας και Κύπρου, ιεραρχών ξένων δογμάτων και του υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Μπόλαρης τόνισε:

«Πανήγυρη και εορτή τελούμε σήμερα και σε αυτήν την πανήγυρη, μνεία τελούμεθα το έργο και της εξαιρετικής αποστολικής διακονίας του ιδρύματος της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης. Μία ακαδημία με όνομα και έμφορτη νοημάτων νοηματοδότηση είναι μια επιτυχημένη προσπάθεια ορθοδόξου μαρτυρίας. Μαρτυρίας της Οικουμενικής Εκκλησίας, μαρτυρίας και ευθύνης της Κωνσταντινουπόλεως, δείχνοντας ότι η Κρητική Αναγέννηση συνεχίζεται έως τις μέρες μας. Για αυτή την πανήγυρη, για αυτή την εορτή μεταφέρω συγχαρητήριες ευχές από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών, το Νίκο Κοτζιά.

Εκ καθήκοντος και ευγνωμόνως, αναφέρθηκαν και όλοι οι προηγούμενοι, έχει υποχρέωση και η κυβέρνηση να το πράξει, μνημονεύουμε τον εξαίρετο Ιεράρχη, το Μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίο, του οποίου η παρουσία είναι ευανάγνωστη, είναι ηχηρή στην αίθουσα, στην ακαδημία, στη ζωή και στην προσφορά της ακαδημίας και ταυτόχρονα τις ευχαριστίες στον παρόντα κ. Αλέξανδρο Παπαδερό για την προσφορά την άοπλη δεκαετιών. Εχω την πεποίθηση ότι ο Μακαριστός Ιεράρχης Ειρηναίος είχε απόλυτη πεποίθηση ότι υπήρξε και αποδείχθηκε, εντολοδόχος του ιδρυτού της εκκλησίας του Αποστόλου Τίτου, στον οποίο έγραφε ο Απόστολος των εθνών Παύλος.

«Τούτου χάριν κατέλιπόν σε εν Κρήτη, ίνα τα λείποντα επιδιορθώση, και καταστήσης κατά πόλιν πρεσβυτέρους, ως εγώ σοι διεταξάμην, δει γαρ τον επίσκοπον ανέγκλητον είναι ως Θεού οικονόμον».

Και είναι το έργο, η προσφορά και η διακονία της Ορθόδοξης Ακαδημίας, όχι μόνον, αλλά ιδιαιτέρως, η οποία αποδεικνύει αυτή τη μέριμνα για οικονομία, την οποία έδωσε ως εντολή ο Απόστολος Παύλος, στον πρώτο επίσκοπο Κρήτης.

Ενας χώρος, λοιπόν, η Ορθόδοξη Ακαδημία, γεμάτος εγγραφές χαραγμένες στη μνήμη και στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της τοπικής εκκλησίας και της οικουμενικής εκκλησίας. Ελέχθη ήδη, όμως έχω υποχρέωση να το μνημονεύσω κι εγώ, πως έχουμε εδώ, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, την αποκορύφωση των προσπαθειών για την πραγματοποίηση της Αγίας και της Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Της Συνόδου η οποία πραγματοποιήθηκε χάρη στο εκκλησιολογικό όραμα του Σεπτού Προκαθημένου, της μεγάλης εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, κ. Βαρθολομαίου του Προκαθημένου, ο οποίος θέλησε να καταστήσει ζώσα την Οικουμενική Συνοδικότητα της πρώτης χριστιανικής χιλιετίας. Αυτό ήταν το ευγενέστερο και πλέον φιλόδοξο σχέδιο της σύγχρονης εποχής, ένα σχέδιο το οποίο επεξεργάστηκε σειρά Πατριαρχών κατά τους τρεις τελευταίους αιώνες, ενσάρκωσε όμως κινούμενος Θείω Πνεύματι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος τιμά με την υψηλή παρουσία Του την εκδήλωση αυτή.

Δε μειώνεται η αξία της Συνόδου, επειδή κάποιοι απουσίασαν. Αλλωστε στους αιώνες που παρήλθαν, κάποιοι διεκδίκησαν πρωτεία, κάποιοι υπέκυψαν στις σκοπιμότητες, κάποιοι διεκδίκησαν δόξα μέσω όλων αυτών, σημασία έχει ότι το Πρωτείο στην Εκκλησία, στην Εκκλησία του Εσταυρωμένου, Ενσαρκωθέντος Λόγου του Θεού, είναι πρωτείο θυσίας, είναι πρωτείο σταυρού και αυτό το πρωτείο, το έχει στους αιώνες η Κωνσταντινούπολη.

Είναι λοιπόν η Ορθόδοξη Ακαδημία, που κόσμησε τις ράτσες του Οικουμενικού Θρόνου στον οποίο υπάγεται αδιάσπαστος ως η ευγενής Εκκλησία της Κρήτης. Μια Εκκλησία αγώνων, μια εκκλησία που δημιουργεί διαρκώς θεολογικά, πολιτισμικά πλεονάσματα σε ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να καλύπτει λειτουργικές ανάγκες και άλλων τοπικών εκκλησιών εντός και εκτός του κλίματος της Κωνσταντινουπόλεως.

Συγκινήθηκα που ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας μνημόνευσε τον Πατριάρχη Μελέτιο Πηγά, και ενθυμούμαι τον Πατριάρχη Μελέτιο Μεταξάκη και ζητώ την ευλογία του σημερινού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου. Είναι μια εκκλησία αγίων που την ίδρυσε ο Απόστολος Παύλος, τοποθέτησε το διάδοχό του, τον Απόστολο Τίτο και χθες τελέσαμε τα θυρανοίξια του πρώτου ναού και βγάλαμε ένα λείψανο ενός καινούργιου Αγίου, του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο πριν από λίγα χρόνια αγιοκατέταξε τους αγίους Παρθένιο και Ευμένιο της μονής Κουδουμά στη Νότια Κρήτη, ζωντανή παρουσία.

Οπότε και η πιο δεινή ρητορική για αυτούς που κατέχουν την τέχνη του λόγου, με την οποία επαίνεσε προηγουμένως ο διευθυντής Κ. Ζορμπάς, μνημονεύοντας τον Ερωτόκριτο, και η πιο δεινή ρητορική, όταν νοηματοδοτηθεί με τα περιεχόμενα της διακονίας της εκκλησίας της Κρήτης, παύει να είναι ρητορική και καθίσταται περιγραφή της πραγματικότητας και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε.

Η συνέχιση λοιπόν τέτοιων δράσεων της Ακαδημίας τυγχάνει διάκρισης. Ακτινοβόλος και εμπνευσμένη η μαρτυρία του σημερινού μητροπολίτη Σάμου Κισάμου και Σελίνου, κυρίου Αμφιλόχιου, και τον ευχαριστούμε για αυτό που κάνει. Παναγιώτατε, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σας ξανασυναντώ και σε αυτό το έδαφος της μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Η εγγραφή στο ιερό είναι η ασφαλέστερη οδός αθανασίας και είναι φοβερή αλήθεια της εκκλησίας πως συμπίπτουμε με την προγενέστερη ελληνική μαρτυρία. Η ενανθρώπιση άλλωστε είναι η εγγραφή του Θεού στον ιστορικό χρόνο, αυτή είναι και η θεμελιώδης αξία της πίστεώς μας, εξ αυτής η σωτηρία.

Η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης με όλο το έργο της βεβαιώνει διαρκώς αυτό το θεμέλιο της ορθόδοξης πίστης και για αυτό το λόγο αποτελεί μαρτυρία της εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο υπό τη σκέπη του οικουμενικού θρόνου. Αυτή και η διακονία θα μου επιτρέψετε σεβασμιώτατε, πρόεδρε, κύριε διευθυντά να πω, πως στους καιρούς που έρχονται, γιατί ορθώς εισαγωγικά είδατε, δεν κάναμε μνημόσυνο, ένα σταθμό σημειώνουμε για να ανοίξουμε τα φτερά και να συνεχίσουμε τον ρου, την πίστη. Στους καιρούς και τους αιώνες της πρόκλησης, αυτή τη διακονία είναι πολύ χρήσιμο να την εντείνουμε και στα εκκλησιαστικά και στα ιστορικά θέματα και στα θέματα του περιβάλλοντος που ορθώς είχατε πει, και στα θέματα της αλληλεγγύης και του οικουμενικού διαλόγου και σε σύγχρονες προκλήσεις που αφορούν την Ευρώπη, που αφορούν φαντάσματα του παρελθόντος που απειλούν τον άνθρωπο και τις αξίες του, δίνοντας ένα καινούργιο έναυσμα και βρίσκοντας καινούργιους συμμάχους. Για τη δουλειά που γίνεται στην ορθόδοξη ακαδημία, αλλά και για το θέμα, θα μπορούσαμε να συζητούσαμε εξαιρετικά επί μακρόν.

Χαιρετίζω λοιπόν τις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις και από βάθους καρδίας εύχομαι καλή δύναμη, καλή συνέχεια, επιτυχίες, υπό τη σκέπη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ