Δύο αμφιλεγόμενες, όσο ήταν εν ζωή, προσωπικότητες, ο αρχιεπίσκοπος του Ελ Σαλβαδόρ Οσκαρ Ρομέρο και ο Ιταλός Πάπας Παύλος ΣΤ’, αγιοποιήθηκαν σε μια λαμπρή τελετή στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Μπροστά σε χιλιάδες πιστούς, ο Πάπας ανακήρυξε αγίους τους δύο άνδρες καθώς και πέντε άλλα πρόσωπα που είχαν επίσης οσιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια: δύο Ιταλούς ιερείς, μια Γερμανίδα και μια Ισπανίδα που ίδρυσαν μοναστικά τάγματα και αφιέρωσαν τη ζωή τους στην προστασία των φτωχών, καθώς και έναν λαϊκό, τον Νούντσιο Σουλπρίτσιο, που απεβίωσε στις αρχές του 19ου αιώνα πριν κλείσει τα 20 χρόνια του, μετά από μαρτυρική παιδική και εφηβική ηλικία.

Ο Παύλος ΣΤ’ υπήρξε καθηγητής και μέντορας του Οσκαρ Ρομέρο και οι δύο άνδρες αλληλογραφούσαν για χρόνια.

Ο Οσκαρ Ρομέρο, που αποκλήθηκε «η φωνή εκείνων που δεν έχουν φωνή» γεννήθηκε το 1917 και υπερασπιζόταν τους ακτήμονες, προκαλώντας την οργή των συντηρητικών στη χώρα του. Οπως και ο Φραγκίσκος, κατήγγειλε τη φιλελεύθερη οικονομία που καταπίεζε τους φτωχούς χωρικούς. Δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας από ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς στις 24 Μαρτίου 1980, τα «τάγματα θανάτου» που είχε εξαπολύσει η στρατιωτική χούντα του Ελ Σαλβαδόρ.

«Η διαδικασία αγιοποίησης του Ρομέρο ξεκίνησε από τον Βενέδικτο ΙΣΤ', ο οποίος ωστόσο δεν παρέστη σήμερα στην τελετή. Λίγο νωρίτερα ο πάπας Φραγκίσκος τον επισκέφθηκε στο ησυχαστήριό του, στο Βατικανό.

Ο πάπας Παύλος ΣΤ', κατά κόσμον Τζοβάνι Μπατίστα Μοντίνι, γεννήθηκε το 1897. Ανέλαβε το υψηλότερο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το 1963 και το διατήρησε μέχρι τον θάνατό του, το 1978.