Αρχική » Ναός στην Κορυτσά

Ναός στην Κορυτσά

από christina

Στο χωριό Μπομποστίτσα της Κορυτσάς, εκεί  όπου υπάρχουν θαμμένοι νεκροί Ελληνες στρατιώτες από το έπος του 1940, εγκαινιάστηκε ο νέος ναός του αγίου Νικολάου και αγίου Στεφάνου.

Η εκκλησία κτίστηκε στη θέση της παλαιάς, που καταστράφηκε και γκρεμίστηκε από το καθεστώς του Χότζα.

Για την ανέγερση συνέδραμαν οικονομικά κυρίως η Αρχιεπισκοπή Αλβανίας, αλλά και η Μητρόπολη Κορυτσάς, καθώς και πιστοί από την Ελλάδα.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορυτσάς κ. Ιωάννη, ο οποίος αναφέρθηκε στο αναγεννητικό έργο του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, που από τα πρώτα μελήματά του ήταν και είναι η ύπαρξη κέντρων λατρείας του Θεού.

Σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο, «η ανέγερση ναών στην Αλβανία, καλύπτει λειτουργικές, αλλά και ψυχολογικές ανάγκες των πιστών. Δημιουργείται νέος ορίζοντας σε καινούργιο θρησκευτικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Και αποδεικνύεται ότι η πίστη πολεμούμενη θριαμβεύει, γιατί δεν είναι μέγεθος αυτόνομο και αυθυπόστατο, αλλά είναι μέσο και και όργανο, που μεταπλάθεται μέσα στο αγιοπνευματικό φως».

Να σημειωθεί ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας από το 1992 έως σήμερα, ανεργέθηκαν εκ θεμελίων 150 νέοι ιεροί ναοί (μικροί και μεγάλοι), αναστυλώθηκαν 60 μοναστήρια και εκκλησίες – πολιτιστικά μνημεία και έχουν επισκευασθεί πάνω από 160 ναοί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ