Αρχική » Θυρανοίξια για τον Άγιο Νικόλαο Ψαρών

Θυρανοίξια για τον Άγιο Νικόλαο Ψαρών

από christina

Tα θυρανοίξια ενός από τους πιο ιστορικούς ναούς του Βορείου Αιγαίου, του Αγίου Νικολάου Ψαρών τέλεσε το πρωί της Κυριακής ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος. Παρουσία των κατοίκων του ακριτικού νησιού και των στρατιωτών του νησιωτικού φυλακίου, ο Μητροπολίτης τοποθέτησε τα άγια λείψανα στο μέσο της Αγίας Τράπεζας και ακολούθησε το τελετουργικό του καθαρισμού της με σαπούνι, ζεστό νερό και ροδόσταμο.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Μάρκος προχώρησε στη στερέωση της Αγίας Τράπεζας, τοποθετώντας τις εικόνες των Ευαγγελιστών, τα Ιερά Αντιμνήσια και το λευκό κάλυμμά της εντός του οποίου έγραψε: «Δόξα των εν Τριάδη προσκυνούμενω Θεώ. Εν τη ηρωική νήσω των Ψαρών τη 21η Οκτωβρίου 2018. Μνήσθητι Κύριε του δούλου Σου Μάρκου αρχιερέως, εν τη Βασιλεία Σου».

Η ιστορία του ναού

Ο ναός του Αγίου Νικολάου Ψαρών άρχιζε να κτίζεται από το 1785, τη χρονική περίοδο που η ναυτιλία των Ψαρών άρχιζε να αναπτύσσεται. Τα μάρμαρα προέρχονταν από τα Θυμιανά της Χίου, από νησιά του Αιγαίου, αλλά και από πιο μακριά: από τη Μάλτα και τη Μασσαλία. Oι Ψαριανές μετέφεραν τα κεράσματα στους εργάτες μέσα στα πιο όμορφα πιάτα που είχαν στο νοικοκυριό τους. Οταν τελείωσε το χτίσιμο, οι εργάτες πήραν τα πιάτα και τα εντοίχισαν στο εξωτερικό του ναού, όπου και μένουν μέχρι σήμερα.

Ο ναός ολοκληρώθηκε τη χρονιά που γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Κανάρης, το 1793. Σε αυτό τον ναό προσευχήθηκε ο Κανάρης πριν ανατινάξει την τουρκική ναυαρχίδα έξω από το λιμάνι της Χίου. Καταστράφηκε και τα σκεύη του λεηλατήθηκαν στην καταστροφή του νησιού το 1824 και ανακαινίστηκε το 1863, όταν μετά την Καταστροφή οι Ψαριανοί άρχισαν να ξαναμαζεύονται στο νησί τους. Ο ναός υπέστη σημαντικές ζημίες από σεισμό το 2001, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταρρεύσει. Από τότε μέχρι και σήμερα καταβλήθηκαν σημαντικές προσπάθειες για τη διάσωσή του, οι οποίες έφεραν αίσιο αποτέλεσμα.

Ο ναός βρίσκεται σε μικρό ύψωμα δίπλα στη θάλασσα και βρίσκεται στη κορυφή σκάλας με 60 σκαλοπάτια. Το μήκος του ναού είναι 28 μέτρα, 14 το πλάτος και φτάνει μέχρι τα 24 μέτρα ύψος. Για τον φωτισμό του είχαν σχεδιαστεί 67 παράθυρα και 8 πόρτες. Σήμερα υπάρχουν 51 και 7 αντίστοιχα. Είναι ναός τρισυπόστατος, ανακάτεμα Βασιλικής μετά τρούλου με μαρμάρινο τέμπλο, με κολώνες που καταλήγουν σε χρυσό στεφάνι πριν αρχίσει το κιονόκρανο. Το κωδωνοστάσιο (καμπαναριό) αντικατέστησε το παλιό που γκρεμίστηκε.

Τα σκεύη του ναού, όλα τα αφιερώματα μεγάλης αξίας, όπως και τα ιερά σκεύη που είχε δωρίσει ο Βαρβάκης, κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, καντήλια αργυρά και επίχρυσα, εικόνες από καθαρό ασήμι, όλα λεηλατήθηκαν στην καταστροφή του νησιού το 1824. 

Από αυτά, μόνο το ιερό ευαγγέλιο σώζεται σήμερα. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ