Οι μοναχοί της Ορθοδοξίας έχουν τα δικά τους μυστικά στην κουζίνα, που προέρχονται από την πολύχρονη παράδοση, τη χρήση των υλικών με σεβασμό και οικονομία και, βέβαια, την τήρηση των κανόνων νηστείας.

Συνταγή από την αγιορείτικη κουζίνα

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια, κόβοντας τα πλοκάμια από την κουκούλα. Επειτα ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια. Πλένουμε τις γαρίδες, βγάζοντας τη μαύρη μεμβράνη τους και τις χοντροκόβουμε. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Από τα μύδια χρησιμοποιούμε μόνο το εσωτερικό τους.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το με ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις γαρίδες, τα πλοκάμια και το εσωτερικό από τα μύδια. Τα σοτάρουμε για 5 με 10 λεπτά και τα σβήνουμε με το ούζο. Προσθέτουμε το λεμόνι, το ρύζι και 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό και τα σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

Αδειάζουμε τη γέμιση σε ένα μπολ και με αυτή γεμίζουμε τις κουκούλες από τα καλαμάρια, τα οποία κλείνουμε με οδοντογλυφίδα (για να μην ξεχειλίσει η γέμιση κατά το ψήσιμο). Στρώνουμε τα καλαμάρια σε ένα αντικολλητικό ταψί, βάζουμε λίγο νερό και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 25 λεπτά.