Μια σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβαν οι χριστιανικές Εκκλησίες στην Κωνσταντινούπολη για πρώτη φορά μετά από 1.700 χρόνια. Οι χριστιανοί της Πόλης, σε συνεργασία με την Τουρκική Βιβλική Εταιρεία, εξέδωσαν ένα βιβλίο με τις «Βασικές αρχές της χριστιανοσύνης», με σκοπό να ενημερώσουν τους Τούρκους μουσουλμάνους.

Της εκδοτικής προσπάθειας, η οποία αντιμετωπίστηκε θετικά από το σύνολο των εκκλησιών, προηγήθηκε διάλογος, στον οποίο συμμετείχαν με εκπροσώπους τους οι χριστιανικές Εκκλησίες, οι οποίες ανέλαβαν από κοινού τη συγγραφή του βιβλίου «Basic Principles of Christianity» (Βασικές αρχές της χριστιανοσύνης), το οποίο παρουσιάστηκε στο Φανάρι πριν από λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα οι Προκαθήμενοι της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας, της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Καθολικής και της Ευαγγελικής Εκκλησίας στην Τουρκία βρέθηκαν στο Φανάρι για την παρουσίαση του βιβλίου, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η τουρκική εφημερίδα «Zaman».

Η συνάντηση των Προκαθημένων στην παρουσίαση ήταν ιστορική, καθώς βρέθηκαν για πρώτη φορά όλες οι Εκκλησίες, κάτι που είχε να συμβεί από την Α’ Σύνοδο της Νίκαιας το 325

Σύμφωνα με τον Tamar Karasu, γενικό γραμματέα της Τουρκικής Βιβλικής Εταιρείας, στην εκδοτική αυτή προσπάθεια δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ενότητας, παρά τις όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των Εκκλησιών της χριστιανοσύνης. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως η συνάντηση των Προκαθημένων στην παρουσίαση ήταν ιστορική, καθώς βρέθηκαν για πρώτη φορά όλες οι Εκκλησίες, κάτι που είχε να συμβεί από την Α’ Σύνοδο της Νίκαιας το 325.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δήλωσε πως το συγκεκριμένο βιβλίο ένωσε την τοπική κοινότητα χριστιανών, παρά τις διαφωνίες αιώνων. «Είναι καθήκον μας να ενημερώσουμε σωστά τους μουσουλμάνους αδερφούς και τις μουσουλμάνες αδερφές μας για τη χριστιανοσύνη, η παρουσία της οποίας σε αυτή την περιοχή της Γης έχει μακρά ιστορία», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε σε 13.000 αντίτυπα, από τα οποία 10.000 διανεμήθηκαν μέσω των Εκκλησιών στην Τουρκία. Το βιβλίο διατίθεται επίσης σε βιβλιοπωλεία αλλά και on-line.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο Αρμένιος Πατριάρχης της Τουρκίας, Αρχιεπίσκοπος Aram Ateshian, ο Επίσκοπος Sahak Mashalian από το Αρμενικό Πατριαρχείο της Τουρκίας, ο επικεφαλής της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας Yusuf Cetin, ο Αποστολικός Βικάριος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Louis Pelatre, όπως και ο Αιδεσιμότατος Ihsan Ozbek, πρόεδρος του Ευαγγελικού Συνδέσμου της Τουρκίας.

Η παρουσία όλων των χριστιανικών Εκκλησιών σε κοινή εκδήλωση έπειτα από 1.700 χρόνια σηματοδοτεί μια νέα αρχή στις σχέσεις μεταξύ των χριστιανών, οι οποίοι, παρά τις διαφορές τους, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο στην περιοχή λόγω δράσης των φανατικών. Το Φανάρι σκοπεύει να συνεχίσει τις κοινές προσπάθειες με τις άλλες Εκκλησίες, για να έρθουν πιο κοντά οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Τουρκία.