Αρχική » Καθηγητής Γ. Δρόσος: «Λύνεται το τελευταίο μεγάλο ζήτημα για το διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας»

Καθηγητής Γ. Δρόσος: «Λύνεται το τελευταίο μεγάλο ζήτημα για το διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας»

από christina

Την εκτίμηση ότι «λύνεται το τελευταίο μεγάλο ζήτημα για το διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας» έκανε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, στον «105,5 στο Κόκκινο», ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιάννης Δρόσος, υποστηρίζοντας ότι το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας «είναι ίσως το πιο σύνθετο ζήτημα έγγειας περιουσίας στην Ευρώπη».

Ο κ. Δρόσος τόνισε ότι «ο χωρισμός Κράτους και Εκκλησίας εκτός της συμβολικής και ιδεολογικής οπτικής, έχει και πρακτική πλευρά, όπου το τελευταίο μεγάλο κομμάτι της συγχώνευσης Κράτους και Εκκλησίας ήταν η περιαγωγή του κλήρου και των ιερέων περίπου σε κατάσταση δημόσιων υπαλλήλων», προσθέτοντας πως «Eχοντας προφανώς και οι δύο πλευρές εκτιμήσει πού βρίσκεται η κάθε μία, είπαν “θα κάνουμε μία εκμετάλλευση μισά-μισά, και κανένα θέμα διενέξεων μεταξύ μας”».

Αναφερόμενος στο Σύνταγμα, ο καθηγητής προσέθεσε, στη συνέντευξή του, ότι «μένει στην πρόταση το Σύνταγμα ως έχει, η επίκληση του “θείου”, όπου και το Συμβούλιο της Επικρατείας σε ανύποπτο χρόνο -με εισήγηση πιστού και θρησκευόμενου δικαστή- διαπίστωσε ότι η φράση αυτή του Συντάγματος έχει διαπιστωτικό χαρακτήρα και όχι κανονιστικό».

Ο κ. Δρόσος επανέλαβε, επίσης, ότι «το μόνο μεγάλο θέμα που είχε μείνει, ήταν η ρύθμιση της περιουσίας και ταυτόχρονα το ζήτημα των κληρικών. Οι κληρικοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν το θέλει η Εκκλησία. Από εκεί και πέρα την οικονομική διαρρύθμιση θα τη βρει κανείς, αν και δεν θα είναι “παιχνιδάκι”», όπως προέβλεψε.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ