Αρχική » Αγιολόγιο

Αγιολόγιο

από christina

Πέμπτη 28-2

Οσίου Βασιλείου ομολογητού (†750), ιερομάρτυρος Προτερίου, αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας (†457). Μαρτύρων Αβερκίου, Νέστορος. Οσιομάρτυρος Κυράννης της εκ Βυσσώκας Θεσ/νίκης (†1751). Οσίων Ευβούλου και Νυμφά, των «αποστόλων». Βάρσου – (Βαριησού) επισκόπου Δαμασκού. Κυράς και Μαράννας, των οσίων και «ευγενών ασκητριών».

 

Παρασκευή 1-3

Ευδοκίας οσιομάρτυρος (†160-170). Μαρκέλλου και Αντωνίνης μαρτύρων. Αγίου Σιλβέστρου.Μαρτύρων Αγαπίου, Νικηφόρου, Χαρισίου, Αντωνίου, Σωφρονίου και Νεστοριανού. Οσίων Αγαπίου και Ευδόκιμου, των εν Αθω και Δομνίνης της νέας.

 

Σάββατο 2-3

Θεοδότου επισκόπου Κυρήνειας της Κύπρου (†326). Μαρτύρων Ευθαλίας της παρθένου (†252), Ησυχίου του συγκλητικού, Νέστορος επισκόπου και Τριβιμίνου διακόνου. Τρωαδίου και των συν αυτώ. Οσιου Κοΐντου, του ομολογητού.

 

Κυριακή 3-3

Προφήτου Ιωήλ. Μαρτύρων Θεοδωρήτου πρεσβυτέρου Αντιοχείας, Βασιλίσκου, Ευτροπίου και Κλεονίκου. Οσίων Πιαμούν της παρθένου, Ζήνωνος και Ζωίλου.

 

Δευτέρα 4-3

Γερασίμου οσίου του εν Ιορδάνη (†475). Μαρτύρων Παύλου και Ιουλιανής, των αυταδέλφων (†273). Ακακίου, Κοδράτου και Στρατονίκου των από δημίων, και Κόνωνος.

 

Τρίτη 5-3

Μαρτύρων Αρχελάου, Κυρίλλου και Φωτίου και των συν αυτοίς 152. Κόνωνος οσίου του εν Ισαυρία († α’ αι.)και Κόνωνος του κηπουρού († γ’ αι.). Ευλαμπίου και Ευλογίου του εν Παλαιστίνη. Νεομαρτύρων Ιωάννου του Βουλγάρου (†1784) και Γεωργίου του εκ Ραψάνης Γρεβενών. Οσίων Γρηγορίου αρχιεπισκόπου Κωνστάντιας της Κύπρου, Αδριανού και Μάρκου πρεσβυτέρου του θαυματουργού (†δ’ αι.). Διαδόχου επισκόπου Φωτικής.

 

Τετάρτη 6-3

Μνήμη της ευρέσεως του τιμίου Σταυρού μετά των τιμίων ήλων υπό της μακαρίας Ελένης (326). Μεγαλομαρτύρων Αετίου, Θεοδώρου, Θεοφίλου, Κωνσταντίνου και Μελισσηνού των στρατηγών, Βασσόη, Καλλίστου, Κρατερού και των συν αυτοίς 42 μαρτύρων των εξ Αμορίου (Φρυγίας) και εν Βαγδάτη μαρτυρησάντων (†845). Ευβούλου, Ευφρόσυνου και Ιουλιανού. Οσίων Αρκαδίου, Ησυχίου του θαυματουργού και Μαξίμου του μάρτυρος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ