Αρχική » Τα είπαν για την Εκκλησία Πάιατ – Μπόλαρης

Τα είπαν για την Εκκλησία Πάιατ – Μπόλαρης

από christina

Οι θρησκευτικές ελευθερίες αλλά και η εκκλησιαστική διπλωματία το τελευταίο χρονικό διάστημα αποκτούν μια νέα δυναμική με δεδομένο το ενδιαφέρον του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και του Αμερικάνικου παράγοντα.

Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν και συζήτησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάιατ, οι οποίοι μάλιστα συμφώνησαν να υπάρχει αδιάκοπη συνεργασία.

Ο κ. Μπόλαρης ενημέρωσε σε αυτό το ραντεβού τον Αμερικανό Πρέσβη για τις προτεραιότητες πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και θρησκευτικής διπλωματίας και εστίασε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για κοινές δράσεις πολιτισμού με την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Τουρκία και το Ισραήλ, επισημαίνοντας τις θετικές προοπτικές που δημιουργούνται για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, κάτι το οποίο έχει πολυακουστεί, πολυσυζητηθεί, αλλά σίγουρα είναι στα χέρια του Τούρκου προέδρου και μόνον, η τύχη της Σχολής.

Η ανανέωση των προοπτικών συνεργασίας με τα Σκόπια ως Βόρεια Μακεδονία μετά την επίλυση του ονοματολογικού, ήταν και αυτό στην ατζέντα αλλα και τα θέματα οικονομίας, ανάπτυξης, ενέργειας, και βέβαια στις προκλήσεις συνεργασίας πάνω σε πολιτισμικά, μορφωτικά, εκπαιδευτικά, αθλητικά, και εκκλησιαστικά ζητήματα.

Η αναφορά του Αμερικανού πρέσβη στο Αγιο Ορος ήταν πολύ συγκεκριμένη και μάλιστα φαίνεται ότι του δόθηκε η ευκαιρία να τονίσει το ενδιαφέρον των Αμερικανών για αυτό, τονίζοντας ότι ως πνευματικό κέντρο του Ορθόδοξου Μοναχισμού βρίσκεται στο ενδιαφέρον των Αμερικανών πολιτών.

Επανέλαβε τη σταθερή θέση της αμερικανικής κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της Πατριαρχικής Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. Υπογράμμισε επίσης, τον εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στη διεθνή κοινή γνώμη, που είχε η επίλυση της χρονίζουσας εκκρεμότητας με τη Συμφωνία των Πρεσπών και αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγει αυτή για την ειρήνη και την ανάπτυξη στη Ν.Α. Ευρώπη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ