Πέρασαν 41 χρόνια από την εκλογή του Χρυσόστομου Ζαφείρη στη μητρόπολη Περιστερίου. Σαράντα ένα χρόνια μετά, ένας εκ των σημαντικότερων ιεραρχών της Εκκλησίας πήρε την απόφαση για λόγους υγείας να παραιτηθεί του θρόνου, κλείνοντας με αξιοπρέπεια τον κύκλο του σε μία από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις της χώρας.

Η απόφαση για παραίτηση είχε ληφθεί εδώ και καιρό και οριστικοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, όταν τον επισκέφθηκε στην κατοικία του στο μητροπολιτικό μέγαρο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

Ο κ. Ιερώνυμος εξέφρασε το σεβασμό του για τον μητροπολίτη και το έργο του όλα αυτά τα χρόνια της αρχιεροσύνης. Τους δύο άνδρες τους ενώνει μακροχρόνια φιλία και για το γεγονός ότι ο Περιστερίου ανήκε πάντα στον σκληρό πυρήνα φίλων και υποστηρικτών του από Θηβών και Λεβαδείας Ιερωνύμου και τον ψήφισε για Αρχιεπίσκοπο και στις δύο Αρχιεπισκοπικές εκλογές του 1998 και 2008.

Ο κ. Ιερώνυμος συζήτησε μαζί του αλλά και με το περιβάλλον του για το ενδεχόμενο της παραίτησης, κάτι που το έθεσε πρώτος ο κ. Χρυσόστομος, δεδομένου ότι η κατάστασή του πλέον δεν του επιτρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του λειτουργικά και διοικητικά, γεγονός που αργά ή γρήγορα, θα εξαναγκάσει τη Σύνοδο να αποστείλει την ειδική επιτροπή με στόχο την απομάκρυνσή του από τη μητρόπολη.

Η παραίτηση αναμενόταν αυτή την εβδομάδα και ήταν ένα αίτημα πολλών ιεραρχών, οι οποίοι διαφωνούν να μένουν στις θέσεις τους μητροπολίτες οι οποίοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους για λόγους υγείας. Μάλιστα, κάποιοι είχαν θέσει και ζήτημα των ηλικιωμένων μητροπολιτών και τη δυνατότητα που έχουν αυτοί να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.

 

Ποιος είναι

Ο Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος Ζαφείρης γεννήθηκε στην Αρτα το 1935. Αποφοίτησε από την Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης το 1960. Μετεκπαιδεύθηκε στη Γαλλία και στη Γερμανία, ανακηρύχθηκε διδάκτορας και υφηγητής της Θεολογίας σε Στρασβούργο και Αθήνα. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1960 και Πρεσβύτερος το 1970. Το 1976 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Γαρδικίου και διορίστηκε Διευθυντής του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, θέση την οποία διατήρησε έως το έτος 1999.

Εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου το 1978.

Ανεξάρτητα από τις σπουδές, ο κ. Χρυσόστομος θεωρείται ένας εκ των «τελευταίων μεγάλων» της Ιεραρχίας, ο οποίος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στα εκκλησιαστικά από τη μεταπολίτευση και μετά.

Ως μητροπολίτης Περιστερίου έχει επιτελέσει σημαντικό κοινωνικό έργο διοργανώνοντας διανομές τροφίμων, κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία και φροντιστήρια, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα σημαντικό δίκτυο εθελοντών και εθελοντριών.

Με το ξέσπασμα της κρίσης η Μητρόπολη Περιστερίου ήταν αυτή που από τις πρώτες παρείχε νομικές συμβουλές δωρεάν σε πρόσωπα και οικογένειες  που αντιμετώπιζαν προβλήματα με παλαιότερα δάνεια.

Ο κ. Χρυσόστομος είχε παίξει σημαντικό ρόλο στις δύο τελευταίες αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Οταν εξελέγη αρχιεπίσκοπος ο μακαριστός Χριστόδουλος, είχε ταχθεί με την υποψηφιότητα του κ. Ιερώνυμου, διαχωρίζοντας τη θέση του με ιεράρχες όπως ο Ιωαννίνων Θεόκλητος. Μετά το θάνατο του Χριστόδουλου και πάλι στήριξε τον κ. Ιερώνυμο, μάλιστα μία από τις συναντήσεις για τη στήριξη της υποψηφιότητας του νυν αρχιεπισκόπου έγινε στην κατοικία του στη μητρόπολη Περιστερίου.