Αρχική » Ακαδημία της Αγίας Σοφίας

Ακαδημία της Αγίας Σοφίας

από christina

Στην πόλη Πόρτλαντ του Ορεγκον λειτουργεί η Ακαδημία της Αγίας Σοφίας, ένα πρότυπο Πανορθόδοξο Σχολείο δομημένο με τις αρχές και αξίες της Ορθόδοξης Πίστης και στο οποίο διδάσκονται τα Ελληνικά και τα Λατινικά.

Στεγάζεται στο κτιριακό συγκρότημα της Ελληνορθόδοξης κοινότητας του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή, διοικείται όμως από ξεχωριστό συμβούλιο.

Την 1η Ιουνίου θα γιορτάσει με επίσημο δείπνο τη 15η επέτειο από την ίδρυσή της, στο οποίο θα παρευρεθεί ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος (φωτό).

Οπως είπε σε συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα» η διευθύντρια της Ακαδημίας, Χριστίνα Βουρνέλη-Μπλάκενστεϊν, «ο στόχος μας είναι να έχουμε 250 άτομα και ήδη μέχρι στιγμής έχουμε πωλήσει 84 εισιτήρια. Ολα τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση της Ακαδημίας», τόνισε.

Η Ακαδημία ιδρύθηκε το 2004. Οπως είπε η κυρία Μπλάκενστεϊν «συγκεντρώθηκε μία Πανορθόδοξη ομάδα από κληρικούς και λαϊκούς από μερικές κοινότητες της μείζονος περιφέρειας του Πόρτλαντ, οι οποίες ανήκουν σε διάφορες Ορθόδοξες Δικαιοδοσίες, όπως της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Αμερική (OCA), της Αντιοχειανής, της Ελληνικής, και προχώρησαν στην ίδρυσή της.

Ηγήθηκε ο π. Γεράσιμος Μαρκόπουλος, ο οποίος ιεράτευε τότε στην κοινότητα της Αγίας Τριάδος στο Πόρτλαντ και σήμερα υπηρετεί στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Eugene του Ορεγκον. Ο π. Γεράσιμος είχε μικρά παιδιά και ήθελε να δημιουργήσει ένα Ορθόδοξο Χριστιανικό Σχολείο».

Σήμερα η Ακαδημία έχει 48 μαθητές και 9 δασκάλες. Στο προσχολικό τμήμα γνωστό ως Montessori, από ηλικίας 3 έως 6 ετών, φοιτούν 16 παιδιά και στο Νηπιαγωγείο μέχρι και την 5η τάξη 32.

Η κυρία Μπλάκενστεϊν αναφορικά με τα διδασκόμενα μαθήματα, είπε ότι «διδάσκονται όλα τα μαθήματα, όσα διδάσκονται στα δημόσια σχολεία. Εχουμε μία πιο κλασική προσέγγιση στην εκπαίδευση, οπότε διδάσκουμε πολύ αρχαίες ιστορίες όπως την Ελληνική, την Αιγυπτιακή, της Μέσης Ανατολής. Επίσης, διδάσκουμε την ελληνική γλώσσα, καθώς και τη Λατινική από τη Δεύτερη μέχρι και την Πέμπτη τάξη, διότι τα Ελληνικά και τα Λατινικά σχηματίζουν τη βάση της αγγλικής γλώσσας. Είναι πολύ ευεργετικό για το λεξιλόγιο και την ορθογραφία των παιδιών όταν γνωρίζουν αυτές τις δύο γλώσσες, Ελληνικά και Λατινικά. Επίσης, έχουμε φυσική αγωγή τρεις φορές την εβδομάδα, την οποία πολλά σχολεία έχουν καταργήσει για οικονομικούς λόγους. Ακόμα έχουμε και δασκάλα η οποία διδάσκει τέχνη στα παιδιά».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ