Με ξεχωριστές τιμές, η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος υποδέχτηκε την εικόνα της Παναγίας Οδηγητρίας και Ελεούσης του Τιχβίν της Ρωσίας (παλαιού αντιγράφου του 1700), στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου Αττικής.

Οπως έχει ανακοινωθεί, καθημερινά, από τη Δευτέρα 1 Απριλίου μέχρι και την Παρασκευή 12 Απριλίου, θα τελούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα Ορθρος - Θεία Λειτουργία, Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία (πρωινή και εσπερινή), Ιερά Παράκληση, Ευχέλαιο και η Ακολουθία των Χαιρετισμών.

Οσοι ιερείς επιθυμούν να διοργανώσουν με τις ενορίες τους προσκυνηματική επίσκεψη, δύνανται να λάβουν μέρος στις Ιερές Ακολουθίες.

Ο ναός θα παραμένει ανοικτός από 6η πρωϊνή - 9η βραδινή.

Η εικόνα της Παναγίας της Μονής Τιχβίν - Ρωσία

Το 1383 στα βόρεια της Ρωσίας στο Νόβγκοροντ, όχι μακριά από τη Βαλτική θάλασσα, στα νερά του ποταμού Νέβα, κάποιοι ψαράδες ψάρευαν. Ξαφνικά εμφανίστηκε ένα εκτυφλωτικό φως, το οποίο τους φώτισε. Σε κάποια στιγμή βλέπουν μια εικόνα της Παναγίας, η οποία μετά από λίγο εξαφανίστηκε. Το ίδιο συνέβη και κοντά στον ποταμό Τιχβίν και αργότερα εμφανίστηκε στο δάσος, στις όχθες του ποταμού Τιχβίν, όπου χτίστηκε και η πρώτη εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία και όπου τοποθετήθηκε η εικόνα.

Κατά την ταραχώδη ιστορία του Νόβγκοροντ η εικόνα αυτή έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο. Λένε ότι όταν επιτέθηκε ο σουηδικός στρατός, είδαν μια ατελείωτη στρατιά ανδρών απέναντι να τους περιμένει και υποχώρησαν. Φυσικά και εκεί δεν υπήρξε κάτι τέτοιο και θεωρήθηκε ως επέμβαση της Παναγίας.

Μαρτυρίες ότι η εικόνα προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη, έχουμε σε παλιά εκκλησιαστικά βιβλία. Ανήκει στον εικονογραφικό τύπο της Οδηγήτριας. Η παράδοση λέει ότι όταν κάποιοι Ρώσοι έμποροι πήγαν στην Κωνσταντινούπολη ο πατριάρχης τους ρώτησε εάν ξέρουν κάτι για την εικόνα της Παναγίας με το βρέφος, η οποία εξαφανίστηκε ξαφνικά. Από τις περιγραφές κατάλαβε ότι η εικόνα βρίσκεται στο Τιχβίν και ότι αυτό ήταν το θέλημα της Παναγίας.
Ο πατριάρχης τους μίλησε για τη «συνήθεια»της θαυματουργής αυτής εικόνας να φεύγει από την Κωνσταντινούπολη, ταξιδεύοντας πάνω στο νερό και να πηγαίνει όπου η Θεία πρόνοια και φροντίδα ορίζει. Μετά από λίγο καιρό γύριζε πάλι.

Το συναξάρι της 26ης Ιουνίου μιλάει για την εικόνα της Παναγίας η οποία κατά θαυμαστό τρόπο «έφυγε» από την Κωνσταντινούπολη και βρέθηκε στην περιοχή Τιχβίν.

Τη Μονή του Τιχβίν την έκλεισαν οι σοβιετικοί το 1920. Την εικόνα την πήγαν πρώτα στο Πσκώβ και έπειτα στη Ρίγα της Λιθουανίας.

Το 1944, ο ιερέας Ιωάννης Γκάρκλαβς, μετέπειτα επίσκοπος Σικάγο και Μινεάπολις, μετέφερε την εικόνα στο Σικάγο των ΗΠΑ. Με τη βοήθεια ενός 16χρονου, του μετέπειτα ιερέως Σεργίου Γκάρκλαβς, τον οποίο ο π. Ιωάννης υιοθέτησε, την έβγαλαν εκτός Λιθουανίας. Ο π. Σέργιος ήταν για 53 χρόνια ο φύλακας αυτής της εικόνας στην αμερικανική γη. Το 1982, λίγο πριν το θάνατό του, ο επίσκοπος Ιωάννης εκφράζει στο θετό του γιο την επιθυμία του, όπως η εικόνα να επιστρέψει πίσω εκεί όπου ανήκει, στον ρωσικό λαό.

Στις 21 Απριλίου 1995 οι κάτοικοι της πόλης Τιχβίν μαζεύουν υπογραφές και ζητούν από τον πατριάρχη Αλέξιο τον Β’ να ξανανοίξει η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Τιχβίν. Σε λιγότερο από έναν μήνα εγκαταστάθηκε εκεί μία ανδρική μοναστική αδελφότητα. Τον Ιούνιο του 2004 η εικόνα της Παναγίας επέστρεψε από τον Καθεδρικό Ναό της Αγ. Τριάδος του Σικάγο στη Ρωσία. Η επιστροφή της έγινε με ειδική πτήση και ήταν ασφαλισμένη για ένα τεράστιο ποσό. Η αντιπροσωπεία της Ρωσικής εκκλησίας με επικεφαλής τον πατριάρχη Αλέξιο ταξίδεψε με άλλο αεροπλάνο.

Η υποδοχή του ρωσικού λαού που περίμενε την εικόνα ήταν εντυπωσιακή. Από εκεί μεταφέρθηκε στην Αγ. Πετρούπολη και έπειτα έφτασε στον τελικό της προορισμό, στη Μονή Τιχβίν.