Του Χρήστου Λευκαδίτη

Nα μην αποποινικοποιηθεί η βλασφημία ζητά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος η οποία στην τελευταία της συνεδρίαση αποφάσισε να παρέμβει άμεσα στο ζήτημα της αναθεώρησης  του Ποινικού Κώδικα.

Οπως ανακοινώθηκε «η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να παρέμβει για το θέμα της αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα, τον οποίο εισηγείται η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που συνέστησε ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Παρασκευόπουλος και συγκεκριμένα για την κατάργηση των άρθρων 198, 199 και 201 που αφορούν στην κακόβουλη βλασφημία, στην καθύβριση θρησκευμάτων και στην περιύβριση νεκρού, γεγονός το οποίο θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για το αγαθό της θρησκευτικής και κοινωνικής ειρήνης, θέμα που αφορά και όλες τις δραστηριοποιούμενες στον τόπο μας γνωστές θρησκείες.

Τα μέλη της ΔΙΣ συζήτησαν και πάνω στην αναφορά την οποία υπέβαλε η τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή Διαλόγου  για τις συζητήσεις που είχε μετά της Ελληνικής Πολιτείας  «διά τα μέχρι τούδε γενόμενα εις την πορείαν του διαλόγου και ειδικώς ως προς το ζήτημα της συγγραφής νέων βιβλίων του μαθήματος των Θρησκευτικών».

Εορταστικές εκδηλώσεις

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αποστόλου των εθνών Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως εξής:

α) Την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019 και ώρα 19.00, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με τη συμμετοχή Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και άλλων Μητροπολιτών, επ' ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «ΙΓ' Κορίνθου Παύλεια 2019». Στον Εσπερινό θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

β) Την ίδια ημέρα και ώρα, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου. Στον Εσπερινό θα ομιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Πάπαρης, Β' Γραμματεύς-Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου.

γ) Το πρωί της εορτής, Σάββατο 29 Ιουνίου 2019, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί ο Ορθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με τη συμμετοχή Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά τη Θεία Λειτουργία θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

δ) Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και ώρα 19.00, στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου των αρχαίων Αθηνών, εις ανάμνησιν του Κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους, θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ετέρων Ιεραρχών και λοιπών Κληρικών, Μοναχών και του πιστού Λαού.

Επίσης η ΔΙΣ συζήτησε για τις υποβληθείσες εισηγήσεις της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, σχετικά προς τη διοργάνωση της ΛΑ' Πανορθόδοξης Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου ε.έ. στο ιερό Προσκύνημα Αγίου Ιγνατίου στη Ζόγκα Ελληνικού της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, με θέμα: «Οψεις του μυστηρίου της ανομίας. Αντιτριαδικές - Αποκρυφιστικές - Νεοπαγανιστικές δοξασίες περί Θεού».

Βοήθημα 2.000 ευρώ σε 100 οικογένειες πυρόπληκτων

Η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε την εν όψει των εορτών του Πάσχα προσφορά οικονομικού βοηθήματος εκ 2.000 Euro σε 100 οικογένειες (ήτοι συνολικού ύψους 200.000 Euro) πυροπλήκτων οικισμών της Αττικής για την έκδοση οικοδομικής άδειας προς επισκευή κατεστραμμένων οικιών σε συνεννόηση με τους πληγέντες δήμους και άλλους δραστηριοποιημένους φορείς.