Του Κώστα Τζίμα

Ένα όραμα και μία ελπίδα πήραν πρόσφατα σάρκα και οστά στην ενορία της Αναλήψεως στην πόλη του Βόλου. Τα μικρά παιδιά της ενορίας -και όχι μόνο- έχουν το δικό τους χώρο για δημιουργική απασχόληση, προβολές ταινιών, παιχνίδια και βιωματική επαφή με την αλήθεια και το πνεύμα της πίστης μας. Το όνομά του; «Ο μικρός Παράδεισος».

Και πράγματι, όλη η προσπάθεια, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός τέτοιου πρωτοποριακού εγχειρήματος, όχι μόνον για την περιοχή του Βόλου, αλλά και για όλη την Ελλάδα, σε αυτό αποσκοπεί: Να εμφυτεύει στις καρδιές των μικρών παιδιών τη χαρά, τη ζεστασιά, την ψυχαγωγία, την κοινωνικότητα και κυρίως την πίστη, δημιουργώντας γλυκές αναμνήσεις που θα εξελιχθούν σε ισόβιους δεσμούς με την εκκλησιαστική ζωή και θα κρατήσουν ζωντανή τη λαχτάρα του αληθινού Παραδείσου.

Πέρα όμως από αυτόν το μεγάλο στόχο, εκπληρώνονται και άλλες προσδοκίες: Η ενορία της Αναλήψεως θα αποτελεί πλέον χώρο πνευματικής κατάρτισης και εκκλησιαστικής ζωής για όλη την οικογένεια, καθώς θα δίνει την δυνατότητα παράλληλων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους.

Ο χώρος αυτός απευθύνει λοιπόν πρόσκληση σε γονείς και παιδιά να έρθουν να εκκλησιαστούν μαζί και κατόπιν να γευτούν τη χαρά της ενοριακής ζωής σε ξεχωριστούς χώρους, χωρίς να χάνεται η επαφή των μελών της οικογένειας, καθώς θα τους χωρίζει μόνον μία πόρτα. Ακόμη, στις νέες αυτές παιδικές υποδομές, θα υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποιήσεως εκδηλώσεων σχεδιασμένων ειδικά για παιδιά, με τη συνεργασία ειδικών παιδαγωγών, που έχουν ήδη προσληφθεί και θα προσφέρουν συστηματικά τις υπηρεσίες τους.

Στις εκδηλώσεις μάλιστα αυτές οραματιζόμαστε να ενταχθεί και η «κατασκήνωση στην πόλη», ολοήμερη δηλαδή απασχόληση των παιδιών κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του Θέρους.

Ο χώρος, ο οποίος μπορεί να απασχολήσει συγχρόνως εξήντα περίπου παιδιά, περιλαμβάνει: Ένα μικρό παρεκκλήσιο, αφιερωμένο στον Αγιο Ανδρέα, ο οποίος σύντομα θα αγιογραφηθεί με παραστάσεις, τόσο του Χριστού μαζί με παιδιά, όσο και αγίων στην παιδική τους ηλικία. Έναν παιδικό κινηματογράφο σαράντα θέσεων. Έναν παιδότοπο με όργανα παιδικής χαράς για μικρά παιδιά. Εναν πολυχώρο με παιδικά τραπέζια, πίνακες, παιδική βιβλιοθήκη και παιχνίδια.

Σε εποχές στις οποίες σειρήνες και πειρασμοί διεκδικούν τις ψυχές των νέων ανθρώπων, προσφέροντας ευτελή υποκατάστατα μιας οικογενειακής ζωής που δυστυχώς, όλο και ατονεί, τα παιδιά προσκαλούνται να απολαύσουν έναν ασφαλή χώρο, σχεδιασμένο αποκλειστικά  γι’ αυτά, όπου η χαρούμενη ατμόσφαιρα και οι ευκαιρίες έκφρασης των κλίσεών τους θα τα κάνουν να αισθανθούν «σαν στο σπίτι τους».

Ευχή όλων είναι, αυτό το συναίσθημα της οικειότητας να τα προετοιμάσει, ώστε να αισθάνονται αργότερα την Εκκλησία ως το μεγάλο τους σπίτι, πλημμυρισμένο από την ευλογία του Ουράνιου Πατέρα και την αγάπη των αδελφών τους.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το πρωτοπόρο αυτό εγχείρημα που στηρίχτηκε στην ευγενική προσφορά και την πνευματική ευαισθησία του κ. Αθανασίου Μαρτίνου, πέραν από χώρος υψηλών παιδαγωγικών και αισθητικών προδιαγραφών, καθίσταται και μέσον ένταξης των μικρών παιδιών μας στην εκκλησιαστική και ενοριακή ζωή.

Με την ευλογία του Θεού και τη συμπαράσταση του Μητροπολίτη μας κ. Ιγνατίου, προσευχόμαστε να αποδώσει πλούσιους πνευματικούς και παιδαγωγικούς καρπούς.