Αρχική » Συνταγή από την αγιορείτικη κουζίνα: Ροφός με άσπρη σάλτσα

Συνταγή από την αγιορείτικη κουζίνα: Ροφός με άσπρη σάλτσα

από christina

Οι μοναχοί της Ορθοδοξίας έχουν τα δικά τους μυστικά στην κουζίνα, που προέρχονται από την πολύχρονη παράδοση, τη χρήση των υλικών με σεβασμό και οικονομία και, βέβαια, την τήρηση των κανόνων νηστείας.

Δείτε μια συνταγή από την αγιορείτικη κουζίνα, που πετυχαίνει μια λιτή και υγιεινή διατροφή, προσφέροντας μακροζωία και καλή υγεία.

Υλικά (για 8-10 μερίδες)

 ● 2 κιλά ροφός φρέσκος (σε φέτες)

● 4 κρεμμύδια μεγάλα (ψιλοκομμένα ή κρεμμυδόζουμο)

● 5-6 σκελίδες σκόρδο (καθαρισμένες)

● 5 λεμόνια (250 γραμμάρια χυμός περίπου)

● 450 γραμμάρια λάδι (ελαιόλαδο καλής ποιότητας)

● Μαυροπίπερο άτριφτο (καθώς και λίγο τριμμένο)

● 1 μικρό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Ξελεπιάζουμε (ξύνουμε) τον ροφό. Αφαιρούμε τα εντόσθια και τα βράγχια και τον κόβουμε σε φέτες πάχους πέντε ή έξι εκατοστών. Πλένουμε καλά τα κομμάτια και αφαιρούμε με προσοχή όλα τα αίματα. Ξαναπλένουμε και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι για να στραγγίσουν.

Τα αλατίζουμε κατόπιν με ημίχονδρο αλάτι. Το ψάρι μας πρέπει να παραμείνει στο αλάτι επί τρεις ή τέσσερις ώρες τουλάχιστον ή να το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη ημέρα. Στη δεύτερη περίπτωση, φυλάσσουμε τον ροφό μας στο ψυγείο (μαζί με το σουρωτήρι), βάζοντας ένα σκεύος (συνήθως ταψί) από κάτω, για να μαζέψει τα ζουμιά του. Προσοχή! Δεν αφαιρούμε την πέτσα του ροφού.

Τοποθετούμε τα κομμάτια του ροφού στον ταβά με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτεται όλος ο πυθμένας του. Καλό θα είναι να βάλουμε και το κεφάλι του ροφού μαζί με τις φέτες, για να γίνει το ψάρι μας πιο νόστιμο και να δέσει καλύτερα η σάλτσα. Προσθέτουμε κρύο νερό, ώσπου να σκεπαστεί το ψάρι μας καλά, όχι περισσότερο, γιατί δεν θα δέσει το ζουμί. Κατόπιν το βάζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά.

Οταν ξεκινήσει το βράσιμο, το ξαφρίζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα οποία έχουμε ψιλοκόψει σε πολύ πολύ λεπτές φέτες, καθώς και τα σκόρδα (ολόκληρες τις σκελίδες), ενώ συγχρόνως ρίχνουμε και το λάδι. Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, μπορούμε να κάνουμε νωρίτερα τα κρεμμύδια μας κρεμμυδόζουμο. Σε αυτή την περίπτωση, αφού στρώσουμε το ψάρι στον ταβά, ρίχνουμε το κρεμμυδόζουμο, το οποίο πρέπει να είναι κρύο και συμπληρώνουμε με επίσης κρύο νερό.

Προσθέτουμε το πιπέρι σε σπυριά και αφήνουμε να βράσει το ψάρι σε δυνατή φωτιά επί μία ώρα περίπου. Κατόπιν χαμηλώνουμε στο μισό τη φωτιά μας και κουνάμε κάπου κάπου τον ταβά (χωρίς ποτέ να ανακατέψουμε με κουτάλα τα κομμάτια), για να μην κολλήσει το ψάρι μας. Σιγά σιγά λιγοστεύει το ζουμί και η σάλτσα μας αρχίζει να πήζει. Προσέχουμε ιδίως όταν βρισκόμαστε προς το τέλος, να μην κολλήσει το ψάρι.

Ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού τριάντα δευτερόλεπτα προτού τραβήξουμε από τη φωτιά το φαγητό. Μόλις αποσύρουμε το ψάρι από τη φωτιά, προσθέτουμε το τριμμένο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αν θέλουμε, και σκεπάζουμε τον ταβά με το καπάκι επί μισή ώρα τουλάχιστον.

Το φαγητό μας σερβίρεται πάντα με ίσια κουτάλα (για να μην κομματιαστεί το ψάρι), σε πιατέλα ή απευθείας στα πιάτα και ρίχνουμε από πάνω προσεκτικά τη σάλτσα. Τρώγεται ζεστό, διότι όταν κρυώσει η σάλτσα μας, πήζει και μοιάζει με πηκτή χοιρινού.
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ