Αρχική » Προσκυνήματα της Ηπείρου

Προσκυνήματα της Ηπείρου

από christina

Μονή Προφήτου Ηλιού – Αγίου Ιωάννου: η λιμνοθάλασσα

Πρόκειται για ένα μοναστήρι που άρχισε να λειτουργεί πριν από λίγα χρόνια, κοντά στο χωριό Φλάμπουρα, 15 χιλιόμετρα από την Πρέβεζα.

Είναι πολύ κοντά στον Αμβρακικό, που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της χώρας. Αλλωστε εκεί στον Αμβρακικό, στη λιμνοθάλασσα της Ροδιάς, το μοναστήρι έχει δικαιώματα.

Στη Β.Δ. όχθη της Ροδιάς υπάρχει η μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου ανάμεσα στα χωριά Βίγλα – Στρογγυλή, η οποία ιδρύθηκε το 970 μ.Χ. επί αυτοκράτορος Ιωάννη Τσιμισκή.

 

Μονή Αγίας Πελαγίας: Κάποτε ήταν…

Σε μία από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Ηπείρου, την Καστροσυκιά, κοντά στην αρχαία Νικόπολη, είναι κτισμένη η μονή της Αγίας Πελαγίας. Δίπλα στον εθνικό δρόμο Πρέβεζας–Ηγουμενίτσας με θέα στο Ιόνιο υπάρχει “το μικρό μοναστηράκι” το οποίο σύμφωνα με την τοπική παράδοση κτίστηκε από μοναχούς οι οποίοι ασκήτευαν σε σπηλιά, περίπου 100 μέτρα  πιο πάνω από αυτό. Η σημερινή εικόνα  αδικεί τη μονή, καθώς κάποτε “ήταν μεγάλη, αρχαιοτάτη και Βυζαντινή”. Εχει κτιστεί πάνω στα ερείπια ρωμαϊκού κτίσματος το οποίο τοποθετείται κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ. Εχει ανακαινιστεί δύο φορές, το 1613 και το 1795, ενώ μέχρι τις αρχές του 20αι. λειτουργούσε ως ανδρώα μονή.

Είναι επισκέψιμη και εορτάζει στις 4 Μαΐου.

 

Ιερά μονή Προφήτου Ηλιού: Αρωγός των Χριστιανών

Στο δρόμο Πρέβεζας–Αρτας, κοντά στο χωριό Πέτρα στο Ηλιοβούνι, κτίστηκε το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, το οποίο μεταφέρθηκε το 1991 στο χωριό Φλάμπουρα, 15 χιλιόμετρα από την πόλη της  Πρέβεζας. Από την ίδρυσή του φαίνεται πως είναι μετόχι της Μονής Ρωγών μέχρι το 1720 όπου γίνεται αυτοτελές.

Το μοναστήρι την περίοδο του Αλή Πασά προσπαθεί και πετυχαίνει  να στηρίξει τους ορθόδοξους της περιοχής και για τον λόγο αυτό δέχεται την οργή του ίδιου και του γιού του Μουχτάρ. Σύμφωνα με άγραφες μαρτυρίες ο Μουχτάρ συνέλαβε τον ηγούμενο της Μονής Διονύσιο Α΄ και τον βασάνισε αφαιρώντας του τα δόντια! Ο ίδιος  ο Αλής το 1780 λεηλάτησε το μοναστήρι, συνέλαβε και μετέφερε στα Γιάννινα τον ηγούμενο Αγάπιο, τον οποίο κάποιες μαρτυρίες της εποχής θέλουν να τον πουλάει στην Αλγερία, όπου πέθανε από τις κακουχίες.

Κατά τον αποτυχημένο ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 οι Τούρκοι κατέστρεψαν το μοναστήρι. Την περίοδο της κατοχής οι Γερμανοί πυρπόλησαν το μοναστήρι δίνοντάς του τη χαριστική βολή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ