Στον Πάνο Ευαγγέλου

«Η Εκκλησία είναι συνυφασμένη με την πορεία του Ελληνικού Eθνους. Eχει υπάρξει σε κρίσιμες περιόδους ασπίδα άμυνας και προστασίας της εθνικής ταυτότητας, της συνείδησης και των παραδόσεων των Ελλήνων». Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και υποψήφιος βουλευτής στο Ηράκλειο, μιλώντας στην «Κιβωτό» στέκεται ιδιαίτερα στον ρόλο της Εκκλησίας και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επεδίωξε να την περάσει στο περιθώριο και να τη δαιμονοποιήσει.

Διαβεβαιώνει ότι δεν θα αλλάξει το άρθρο 3 του συντάγματος και πως δεν πρόκειται να μεταβληθεί το καθεστώς μισθοδοσίας των ιερέων.

-Τι είναι για σας η Εκκλησία και ο κλήρος;

Αρχικά είναι δύσκολο κανείς να ορίσει τι είναι η Εκκλησία, γιατί συχνά προσπάθειες ορισμού καταλήγουν σε περιορισμό της έννοιας, του πνεύματος, της ουσίας. Αυτό που θέλω να τονίσω και να αναγνωρίσω είναι ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πορεία του Ελληνικού έθνους και της Ελληνικής ιστορίας. Εχει υπάρξει σε κρίσιμες περιόδους ασπίδα άμυνας και προστασίας της εθνικής ταυτότητας, της συνείδησης και των παραδόσεων των Ελλήνων. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο κλήρος και οι πιστοί είναι οι δύο όψεις της μίας και αδιαίρετης Ορθόδοξης Εκκλησίας, βρίσκονται σε πλήρη αρμονία, και αποτελούν έναν ζωντανό οργανισμό, μία κοινωνία λογικών και νοερών όντων με τον Θεό.

 

-Πριν από λίγο καιρό έγινε πολύς λόγος για έξοδο των ιερέων από το δημόσιο. Θα μπορούσε η επόμενη κυβέρνηση να εξετάσει μια τέτοια εξέλιξη;

Πρόκειται για μία ακόμη τρύπα στο νερό. Γνωρίζαμε εξαρχής ότι οι αλλαγές που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σήμαιναν τον διαχωρισμό εκκλησίας κράτους, όπως ήθελε να τον παρουσιάζει και δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρούσαν να επιλύσουν. Διότι μεταξύ άλλων, ήταν μία εντελώς απροετοίμαστη πρόταση που απέβλεπε μόνο σε επικοινωνιακές εντυπώσεις. Η γενική σύγχυση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση επί αυτού του θέματος, αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις Φίλη ο οποίος χαρακτήρισε άτολμες τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά την επιχειρούμενη αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των κληρικών οι οποίοι αντί να πληρώνονται απευθείας από το δημόσιο, όπως συμβαίνει και με τους δημοσίους υπαλλήλους, θα πληρώνονταν από την εκκλησία, ύστερα από κρατική επιχορήγηση που θα παρείχε προς αυτήν το κράτος, η ΝΔ είχε εκφράσει εξαρχής την αντίθεσή της. Και είχαμε προειδοποιήσει ότι αν προχωρούσε σε μονομερείς ενέργειες ο Σύριζα, τότε η Ν.Δ. θα επανέφερε άμεσα το υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας τους. Φαίνεται πως ύστερα από τις εύλογες αντιδράσεις που προκλήθηκαν και υπό την πίεση της Νέας Δημοκρατίας, το υπουργείο Παιδείας υποχώρησε και δεν άλλαξε τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών. Πρόκειται για θετική εξέλιξη, αν και για άλλη μία φορά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολλή φασαρία για το τίποτε.

 

-Εδώ και δεκαετίες γίνεται συζήτηση για διακριτούς ρόλους στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο και κάτω από ποιες συνθήκες;

Ο διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας υπήρξε μία θεμελιώδης εξαγγελία της αριστεράς στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες. Η δαιμονοποίηση του κλήρου από την αριστερά δεν ήταν διόλου τυχαία και αποσκοπούσε στην ικανοποίηση ενός κομματικού ακροατηρίου που μάλλον αποστρέφονταν τις χριστιανικές παραδόσεις.

Ο σεβασμός όμως της προσωπικότητας και των ζωών τόσων χιλιάδων συμπολιτών μας δεν μπορεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση εν μία νυκτί, για να ικανοποιηθούν οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες μιας ανερμάτιστης κυβέρνησης. Η ιστορική προσφορά της Εκκλησίας στην Ελληνική Κοινωνία, ήδη πριν από τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε από τον πιο αμετανόητο διώκτη της.

Η ΝΔ δεν κρίνει αναγκαία την αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος που αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας. Η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν την απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση. Συνεπώς, το ενδεχόμενο ουσιαστικής κατάργησης του άρθρ. 3 ή του Προοιμίου του Συντάγματος δεν θα προσέφερε σήμερα τίποτα ουσιαστικό. Αντιθέτως, θα υποβάθμιζε τον κατά κοινή ομολογία ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας, κάτι που θα συνιστούσε εθνικό σφάλμα και πολιτικό ολίσθημα. Ούτως ή άλλως, κατά το ισχύον Σύνταγμα η Ελλάδα είναι χώρα θρησκευτικά φιλελεύθερη, ισχύει η θρησκευτική ελευθερία για όλους χωρίς περιορισμούς. Η έννοια της επικρατούσας θρησκείας είναι ιστορικού και περιγραφικού περιεχομένου και δεν θεμελιώνει -ούτε μπορεί- περιορισμούς της θρησκευτικής ελευθερίας. Ο τρόπος που χειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το συγκεκριμένο ζήτημα πριν μερικούς μήνες είναι απαξιωτικός της ιστορίας και της σημασίας της Εκκλησίας, και ευτελιστικός της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης. Μάλιστα, είναι άξιο να θυμίσουμε το γεγονός ότι η Εκκλησία της Κρήτης, όπως και άλλες Μητροπόλεις που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξαιρέθηκαν από τις ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνοντας την προχειρότητα και την επιπολαιότητα με την οποία η Κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα.

 

-Πολλοί ιεράρχες και απλοί κληρικοί έχουν αντιδράσει σε θέματα όπως η διδασκαλία των θρησκευτικών, τα ομόφυλα ζευγάρια κλπ... Πρέπει τελικά να έχει λόγο σε αυτά η Εκκλησία;

Η εκκλησία είναι ένας ζωντανός, ενεργός κοινωνικός Οργανισμός και προφανώς έχει θέσεις και συγκεκριμένες απόψεις σε κοινωνικά ζητήματα τις οποίες και εκφράζει δημόσια. Αλλωστε, αυτός είναι και ο πυρήνας της ίδιας της δημοκρατίας, η ελευθερία λόγου και έκφρασης. Την ίδια στιγμή η πολιτεία -στο πλαίσιο της αστικής δημοκρατίας- οφείλει να αφουγκράζεται την κοινωνία, τις κοινωνικές ομάδες και τους κοινωνικούς φορείς και να χαράσσει πολιτικές. Να σας θυμίσω δε εδώ, ότι πέρυσι (2018) στο ζήτημα της διδασκαλίας των θρησκευτικών, η εκκλησία δικαιώθηκε, αφού και το ΣτΕ έκρινε ότι η απόφαση του Υπουργού Παιδείας [κ. Φίλη], για ριζική αλλαγή στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο δημοτικό και το γυμνάσιο, είναι πολλαπλά αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

 

-Πώς θέλετε τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις μέρες μας;

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως πρωτόθρονος μεταξύ των αυτοκέφαλων Ορθόδοξων εκκλησιών, είναι το μέσο προάσπισης του Χριστιανισμού, του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας ανά τον κόσμο, τη θεσμική ιδιότητα και τη διαχρονική προσφορά του οποίου, αναγνωρίζει όλος ο χριστιανικός κόσμος. Η Ελλάδα χρωστάει πολλά στο Πατριαρχείο, καθώς φρόντισε για τη διαφύλαξη της Ελληνικής Γραμματείας και παράδοσης στην Κωνσταντινούπολη και ενίσχυσε ηθικά και πνευματικά τους Ελληνες ομογενείς όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες. Συνεπώς επιθυμούμε ένα ισχυρό Οικουμενικό Πατριαρχείο, φύλακα της πνευματικής παρακαταθήκης αλλά και αρωγό στην κοινωνική συνοχή της Ορθοδοξίας ανά τον κόσμο. Εναν φάρο πίστης, ήθους και ευλάβειας, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ακεραιότητα των κριτηρίων της ορθοδόξου αυτοσυνειδησίας και της υπεύθυνης άσκησης των Χριστιανικών Ορθόδοξων διδαχών σε κάθε εποχή και σε κάθε τόπο.

 

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής σας το οποίο θα αναδείξετε από την επομένη των εκλογών;

Η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-προθύμων δημιούργησε σημαντικά προβλήματα, ενώ άλλα τα επιδείνωσε σε μεγάλο βαθμό. Στο Ηράκλειο, όπως και στο σύνολο της χώρας μας, είμαστε αντιμέτωποι με μια πολύπλευρη οικονομική, κοινωνική και θεσμική κρίση. Στις προτεραιότητες του προγράμματός μας βρίσκεται η επιστροφή στην κανονικότητα, η αξιοπιστία και ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, η ανάπτυξη της οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων ώστε να δημιουργηθούν νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και να επιστρέψουν οι νέοι στην πατρίδα μας, η αντιμετώπιση του δημογραφικού και της υπογεννητικότητας, η στήριξη των πιο αδύναμων και η παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών από το κράτος (όπως υγεία, παιδεία, ασφάλεια, απονομή δικαιοσύνης).

 

-Ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα έγινε "μπλε" η Κρήτη παραμένει "πράσινη"... Πού οφείλεται αυτό;

Η Κρήτη έχει αλλάξει! Σας το λέω με βεβαιότητα, και λόγω δημοσκοπήσεων και λόγω της επαφής μου με τον κόσμο. Ας μην ξεχνάμε ότι είχαμε ένα τεράστιο «κλείσιμο της ψαλίδας». Να θυμίσω ότι η διαφορά μας στις προηγούμενες εθνικές εκλογές του 2015 ήταν περίπου στις 25 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ και στις πρόσφατες ευρωεκλογές η διαφορά αυτή μειώθηκε στο 8%. Ουσιαστικά μιλάμε για μία αύξηση της τάξεως του +17% για τη ΝΔ. Και φυσικά αυτό έχει μια δυναμική που εξελίσσεται. Είμαι βέβαιος ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου η ΝΔ θα είναι κυρίαρχη και στην Κρήτη. Το βράδυ της 7ης Ιουλίου η Κρήτη θα είναι μπλε.