Αρχική » Μητρόπολη Λάρισας: Μονή Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος

Μητρόπολη Λάρισας: Μονή Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος

από christina

Η Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρίσκεται σε μία κατάφυτη περιοχή πλάι σε βαθύσκιο χαράδρα μεταξύ των χωριών Πυργετού, Ραψάνης και Κρανιάς. Πυκνόφυλλες δρύες, αιωνόβια πλατάνια και υψίκορμα κυπαρίσσια αποτελούν τον περιβάλλοντα διάκοσμό της. Ο Ιερός Ναός της Μονής, το Καθολικό, το οποίο τιμάται στη μεγάλη Δεσποτική Εορτή του Καλοκαιριού, την Μεταμόρφωση του Σωτήρος, είναι κτίσμα του 16ου αιώνος και κατά την επικρατούσα παράδοση κτίστηκε από τον Οσιο Διονύσιο τον εν Ολύμπω.

Η αρχιτεκτονική του περιγράφεται κατά την αντίστοιχη των Ιερών Μονών του Αγίου Ορους, δηλαδή σταυροειδής βασιλική με τρούλο. Στο τέμπλο του σώζονται οι πρώτες εικόνες του Ναού οι οποίες απεικονίζουν τον Κύριο, την Παναγία, τον Τίμιο Πρόδρομο, τη Θεία Μεταμόρφωση και τον Μέγα Αθανάσιο. Και οι πέντε αυτές εικόνες αγιογραφήθηκαν με μία ιδιάζουσα τεχνοτροπία, η οποία εμπνέει δέος και σεβασμό στον ευλαβή προσκυνητή. Γενικότερα, η ατμόσφαιρα που επικρατεί στον ευλογημένο αυτό Ναό κατανύσσει και εξυψώνει τους προσευχόμενους.

Τα υπόλοιπα κτίσματα της Μονής είναι οι δύο μεταγενέστερες πτέρυγες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ένας ναΐσκος τιμώμενος στο Γενέσιο της Παναγίας μας. Αξιοσημείωτη είναι η επιγραφή που βρίσκεται εντοιχισμένη στη λιθόκτιστη μάνδρα της Μονής, η οποία μαρτυρεί το έτος της ανακαινίσεώς της, 1868 μ.Χ. Ομοίως βρίσκεται και δευτέρα επιγραφή στον τοίχο του Ιερού Ναού, όπισθεν του Ιερού, στην οποία διαβάζουμε συγκεκριμένα: «Ο ΠΕΡΙΚΑΛΛΗΣ ΟΥΤΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΑΝΕΚΑΙΝΙΣΘΗ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΥΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤ Μ Κ ΙΕΡΕΜΙΟΥ Β΄ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΕΥΟΝΤΟΣ ΠΑΝΟΣΙΟΛ Κ ΓΡΗΓΟΡ ΚΑΠΟΥΡΝΟΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΧΗΣ ΕΥΦΗΜΙΑΣ ΜΠΙΓΔΙΑΝΗΣ ΦΙΛΟΤΙΜΩ ΔΑΠΑΝΗ ΠΑΜΦΙΛΑΡΕΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΩ ΑΩΞΗ (1868) ΕΤΟΣ ΚΑΤΑ ΜΑΡΤΙΟΝ».

Μετά από πολλά χρόνια κατά τα οποία η Ιερά Μονή βρισκόταν ερειπωμένη, επανδρώθηκε από μία ενάρετη μοναχή, την ονομαστή για την ανδρεία και την υπομονή της, Γερόντισσα Χριστονύμφη, η οποία παρέμεινε σε αυτή για τριάντα περίπου χρόνια έως της κοιμήσεώς της κατά την 14η Δεκεμβρίου 2011. Την ευλαβεστάτη Γερόντισσα την επισκέπτονταν με περισσή αγάπη οι ευλαβείς προσκυνητές και απεκόμιζαν από τη φωτισμένη προσωπικότητά της πλούσια τα οφέλη.

Σήμερα, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου και τη διακριτική καθοδήγηση του σεβαστού ΓέροντοςΑρχιμανδρίτου Ειρηναίου Βαϊόπουλου, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, εγκαταβιούν στην Ιερά Μονή η Γερόντισσα αυτής Υπομονή μοναχή, δύο μοναχές και μία δόκιμη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ