Ο Άγιος Σίξτος ή Ξυστός γεννήθηκε στην Αθήνα κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. και ανήκει στους πρωτομάρτυρες της Εκκλησίας. Οταν το 253 μ.Χ. ο τότε πάπας Ρώμης, Αγιος Στέφανος, βρήκε μαρτυρικό θάνατο, ο Αγιος Σίξτος τον διαδέχθηκε. Σύμφωνα με το βιβλίο παπών Ρώμης, ο Αγιος Σίξτος την περίοδο της δράσης του ασχολήθηκε κυρίως με την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των αφρικανικών και των ανατολικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, οι οποίες είχαν διαταραχθεί με αφορμή το ζήτημα του βαπτίσματος των αιρετικών.

Κατά την περίοδο των διωγμών του αυτοκράτορα Βαλεριανού, ο Αγιος Σίξτος, προβλέποντας κατά κάποιο τρόπο την καταστροφή που πλησίαζε, διέταξε τον αρχιδιάκονό του Λαυρέντιο, να κρύψει όλα τα πολύτιμα σκεύη της εκκλησίας της Ρώμης. Οι προβλέψεις του Αγίου βγήκαν αληθινές, καθώς ο αυτοκράτορας μετά από λίγο καιρό κάλεσε τον Σίξτο και τον διέταξε να απαρνηθεί την πίστη του. Ο Αγιος αρνήθηκε και ο Βαλεριανός διέταξε τον αποκεφαλισμό του το 257 μ.Χ ή το 258.

Μαρτυρικό θάνατο είχε και ο αρχιδιάκονος του Αγίου, ο οποίος δεν αποκάλυψε πού είχε κρύψει τα πολύτιμα σκεύη της Εκκλησίας της Ρώμης.

Το σώμα του Αγίου Σίξτου ενταφιάστηκε από τον Αγιο Ιππόλυτο, ο οποίος ύστερα από αυτή του την πράξη εξόργισε τους Ρωμαίους που αποφάσισαν τη θανάτωσή του.

Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη και των τριών αγίων την ίδια ημέρα, στις 10 Αυγούστου.