Το διήμερο, Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

Η επίσκεψή του πραγματοποιείται στον απόηχο της απόφασης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφορικά με το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο Παναγιώτατος το Σάββατο θα τελέσει Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό παλαιοχριστιανικό Ναό Παναγίας της Αχειροποιήτου. 

Μετά τη Θεσσαλονίκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης  θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη (19-22 Οκτωβρίου 2019) στο Άγιον Όρος.

Πρόκειται για την έβδομη κατά σειρά επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην αθωνική πολιτεία και την πρώτη με την ιδιότητά του αυτή στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, στην οποία θα βρεθεί την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου.

Η επίσημη υποδοχή στον Οικουμενικό Πατριάρχη και την συνοδεία του, θα γίνει από τον Πρωτοεπιστάτη, γέροντα Συμεών της Μονής Διονυσίου και τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας – τους ηγούμενους και τους αντιπροσώπους των 20 Μονών – το απόγευμα του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, η οποία γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης του νέου καθολικού της.

Ο Πατριάρχης θα διανυκτερεύσει στην Μονή Ξενοφώντος και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου θα προστεί της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Καρυές, όπου θα προσκυνήσει στο Ναό του Πρωτάτου την εφέστιο εικόνα του Αγίου Όρους την Παναγία «Άγιον Εστί», θα επισκεφθεί το κονάκι της Μονής Εσφιγμένου, τις Σκήτες του Αγίου Παντελεήμονος της Μονής Κουτλουμουσίου, Προφήτου Ηλιού της Μονής Παντοκράτορος και Αγίου Ανδρέου (Σεράι). Επιπλέον, στις Καρυές, θα επισκεφθεί την Αθωνιάδα Σχολή και θα μιλήσει στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς.