''Η περιβαλλοντική κρίση αφορά όλους μας, ανεξαρτήτως της ταυτότητας, της θρησκείας της εθνικότητας και του πολιτισμού μας. Αυτό σημαίνει ότι μόνο μια κοινή προσπάθεια θα δυνηθεί να αντιμετωπίσει τον δεινόν κίνδυνο. Δεν υπάρχει χρόνος και περιθώριον δι' εφησυχασμόν'' τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, εγκαινιάζοντας το νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι το ζητούμενο είναι η άμεση, συνεχής και πολύπλευρη κινητοποίηση και πρόσθεσε ότι ο σεβασμός προς τη δημιουργία είναι αδιαπραγμάτευτος. “ Δεν υπάρχει διαφυγή από την ευθύνη. Δεν στοιχειοθετείται άλλοθι. Είναι απαράδεκτο να καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον εις το όνομα γεωπολιτικών σχεδιασμών και οικονομικών συμφερόντων” πρόσθεσε. 

 Αναφερόμενος στο νέο κτίριο της Περιφέρειας επισήμανε ότι πρόκειται για ένα βιοκλιματικό κτίριο και θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα καινοτόμα “ πράσινα” κτίρια της χώρας. “ Το οικοδόμημα τούτο είναι σύμβολον του αγώνος κατά της οικολογικής κρίσεως” τόνισε και υπογράμμισε ότι ο αγώνας αυτός  πρέπει να διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα, από την καθημερινή συμπεριφορά μας μέχρι τη βιομηχανία, τα μέσα συγκοινωνίας, τους επιμέρους θεσμούς, το κράτος, την εκκλησία και τις θρησκείες. 

Σχετικά με το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το περιβάλλον υπογράμμισε ότι “το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ανέδειξε τας πνευματικάς, θρησκευτικάς και ηθικάς ρίζας και διαστάσεις του συγχρόνου οικολογικού προβλήματος και εκάλεσε μετ’ εμφάσεως εις πνευματικής μεταστροφήν και μετάνοιαν, εις ριζικήν αλλαγήν νοοτροπίας και της συνακολούθου σχέσεως με την κτίσιν”. 

 Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη σημερινή τελετή ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος το 1994 ξεκίνησε σπουδαίο αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. “ Ίσως η θεολογία του περιβάλλοντος να πρέπει όντως να αποτελέσει μέρος της κουλτούρας του λαού μας και πρωτίστως του ιδίου του εκκλησιαστικού σώματος” πρόσθεσε.