Με τους δυνατούς του κόσμου (ΗΠΑ) τα έβαλε ο Πατριάρχης Ρωσίας κ. Κύριλλος μιλώντας στην ΙΓ΄ Παγκόσμια Ρωσική Παλλαϊκή Συνέλευση. Οι πολιτικά δυνατοί κατά τον κ. Κύριλλο έχουν θέσει ως στόχο την ενότητα Ορθοδοξίας και να αποσπάσουν από τη Ρωσική Εκκλησία τον ελληνικό Ορθόδοξο κόσμο, «προσπαθώντας να διαλύσουν την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας». Οπως είπε: «Η Ρωσία έχει μία ιδιαίτερη αξία και μία ιδιαίτερη αποστολή, να είναι στήριγμα του ορθόδοξου χριστιανισμού, να διαφυλάσσει την ορθόδοξη πίστη, την ορθόδοξη παράδοση και τον πολιτισμό, καθώς και τις χριστιανικές ηθικές αρχές στην άθικτη μορφή τους».

Σε άλλο σημείο χαρακτήρισε περίεργες τις τελευταίες εξελίξεις με αφορμή το Ουκρανικό: “Εχουμε ορισμένες αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες όσα γίνονται τώρα στην Παγκόσμια Ορθοδοξία δεν είναι τυχαίες εξελίξεις και δεν πρόκειται για μία ιδιότροπη θέληση κάποιου θρησκευτικού παράγοντα του οποίου σκοτίστηκε ο νούς, φέρ’ ειπείν. Πρόκειται για υλοποίηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου που επιδιώκει δύο σκοπούς: να αποσπαστεί η Ρωσία από τον ελληνικό κόσμο και ο ελληνικός κόσμος από τη Ρωσία. Επειδή η Ρωσική Εκκλησία στην αντίληψη αυτών των επιβούλων – διότι δεν μπορώ να αποκαλέσω αλλιώς τους εκπονητές αυτής της στρατηγικής – είναι μία ήπια δύναμη, μέσω της οποίας η Ρωσία επηρεάζει τον υπόλοιπο κόσμο, προκύπτει η ερώτηση: γιατί η Ρωσία δεν μπορεί να μοιράζεται τα πνευματικά της χαρίσματα με τον υπόλοιπο κόσμο; Γιατί είναι εγκληματικό; Είναι εγκληματικό μόνο στην αντίληψη εκείνων που επιθυμούν να εξασθενίσουν ή, στο πλαίσιο του δυνατού, να εκμηδενίσουν τον ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία.

Και για όσα συμβαίνουν σήμερα γύρω από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, γύρω από όλο το θέμα της αναγνώρισης η μη, των Ουκρανών σχισματικών από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, σε όλη αυτή την ιστορία υπάρχει κάτι που δεν προβάλλεται, αλλά είναι βασικός στόχος εκείνων των δυνάμεων στο παρασκήνιο, που ξεκίνησαν τις σχισματικές τάσεις: «Σκοπός η απόσχιση της Ελλάδος από τη Ρωσία».

Στη Ρωσική Εκκλησία το αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά. Το αντιλαμβάνονται σήμερα όμως και οι αδελφοί μας στην Ελλάδα, σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες”.

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στους υποστηρικτές του: «Μας απευθύνουν παρακλήσεις να αντέξουμε, να μην καταθέσουμε τα όπλα, να συνεχίσουμε αυτή την ανεξάρτητη γραμμή διάσωσης της ενότητας της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας, και το πιο βασικό να διατηρήσουμε την πνευματική ανεξαρτησία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από όλα αυτά τα κέντρα παγκόσμιας επιρροής.

Πιστέψτε μας, είναι δύσκολη η υπόθεση. Η Εκκλησία δεν έχει στρατό, δεν έχει ούτε αρκετά χρήματα για να φτιάξει αυτή την πνευματική άμυνα με αυτά τα εξωτερικά υλικά μέσα και χρήματα. Ακριβώς γι’ αυτό καλούμε σήμερα όλο τον λαό μας να είναι ενωμένος με την Εκκλησία μας. Η Ρωσική Εκκλησία δεν πρέπει να εξαφανιστεί ούτε να αποδυναμωθεί ούτε να διασπαστεί, δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Πρέπει να διατηρήσει την ενότητά της, την πνευματική της δύναμη και πρέπει να είναι με τον λαό της. Αλλά και ο λαός πρέπει να είναι με την Εκκλησία».

Το γεγονός ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί να έρθει σε ρήξη με την Αθήνα φάνηκε και από το γεγονός ότι δεν καταδίκασε τον κ. Ιερώνυμο, ο οποίος συλλειτούργησε με τον κ. Βαρθολομαίο από τη στιγμή που δεν μνημόνευσε τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιο. Ωστόσο η Ρωσία έχει διαμηνύσει προς όλους ότι θα πάρει μέτρα σε περίπτωση που γίνει μνημόνευση του Επιφανίου από ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Προς το παρόν εκτός του κ. Βαρθολομαίου τον κ. Επιφάνιο μνημόνευσε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος ήταν και είναι από τα πρόσωπα εκείνα που πρωτοστάτησαν στην αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Το επόμενο διάστημα το ζήτημα θα τεθεί ως πολιτικό παρά θεολογικό, με τη Μόσχα να παρακολουθεί τις θέσεις και τις κινήσεις όλων των Ορθοδόξων ηγετών ώστε να καθορίσει την τελική της στάση.

Οποια και αν είναι η εξέλιξη από εδώ και πέρα, η Ρωσία φαίνεται να είναι η μεγάλη χαμένη της κόντρας καθώς το θέμα τίθεται καθοριστικό για την ενότητά της και αυτό που μένει είναι να δούμε έως πού θα φτάσουν οι αντιδράσεις της, οι οποίες θα επηρεάσουν το σύνολο των Ορθοδόξων Εκκλησιών που μοιραία θα πρέπει να διαλέξουν στρατόπεδο το επόμενο διάστημα.