Αρχική » Βρέθηκε ναός του 6ου αιώνα στην Ιερουσαλήμ

Βρέθηκε ναός του 6ου αιώνα στην Ιερουσαλήμ

από christina

Nαό του 6ου μ.Χ. αιώνα έφεραν στο φως οι ανασκαφές που πραγματοποιούνται λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ. Οπως έγινε γνωστό, έπειτα από τρία χρόνια ανασκαφών αποκαλύφθηκαν δάπεδα διακοσμημένα με μεγάλα μωσαϊκά που απεικονίζουν πουλιά, καρπούς και φυτά, πολύχρωμες τοιχογραφίες και μία περίεργη ελληνική επιγραφή που έχει μπερδέψει τους ερευνητές.

«Βρήκαμε μία επιγραφή στο προαύλιο της εκκλησίας που αφιερώνει αυτό τον χώρο στη μνήμη ενός “ενδόξου μάρτυρος”. Ο “μάρτυρας” δεν κατονομάζεται και εξακολουθεί να αποτελεί “μυστήριο”, λέει ο Μπενιαμίν Στόρτσαν, υπεύθυνος των ανασκαφών.

Σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ ο ναός χρονολογείται από τον 6ο αιώνα και βρίσκεται 16 χιλιόμετρα δυτικά της Ιερουσαλήμ.

Σε μία υπόγεια κρύπτη που βρέθηκε κάτω από το κύριο τμήμα της εκκλησίας, πιστεύεται ότι είχε φυλαχθεί το ιερό λείψανο του μάρτυρα. «Αυτό είναι το πιο ιερό μέρος στην εκκλησία», δηλώνει ο Στόρτσαν προσθέτοντας πως στον χώρο σύχναζαν προσκυνητές.

Σε μία άλλη επιγραφή αναφέρεται ότι στη χρηματοδότηση για την επέκταση του ναού είχε συνεισφέρει ο βυζαντινός αυτοκράτορας Τιβέριος Β΄ Κωνσταντίνος.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ