Ιδρύθη το 1963 ως Ιερό Ησυχαστήριο με πρώτη Ηγουμένη τη μοναχή Παρασκευή. Το Καθολικό της τιμάται στη μνήμη της Θεοτόκου και εορτάζει την 23η Αυγούστου (απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου). Σήμερα εγκαταβιούν τρεις (3) μοναχές με Ηγουμένη τη Μοναχή Παρασκευή (Γερολέμου).

Στο Ιερό Ησυχαστήριο υπάρχουν τα Παρεκκλήσια του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Τριάδος καθώς και το  Εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, το οποίο εκηρύχθη ως Αρχαίο Μνημείο δυνάμει του ν. 3028/2008 (έγγραφο αριθμ. πρωτ. 196/18/4/2003), κατά τα άρθρα 2, 3, 6 και 10 της Α΄ Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Την 17η Αυγούστου 1967 παρέδωσε την αγία ψυχή του στον Κύριο ο Ιερομόναχος Αθανάσιος Χαμακιώτης, ο Γέροντας της Νερατζιωτίσσης.

Το σκήνωμά του «ζεστό και εύκαμπτο», εναποτέθηκε στον τάφο δίπλα στο Καθολικό του Ησυχαστηρίου.

Στις 23 Οκτωβρίου 2014, 47 χρόνια μετά την οσιακή κοίμησή του, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κύριλλος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο Καθολικό του Ησυχαστηρίου, συμπαραστατούμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου. Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του οσίου Γέροντος. Με πολλή συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος πήρε στα χέρια του την τιμία κάρα και ευλόγησε τους παρισταμένους. 

Τα ιερά λείψανα ετοιμάστηκαν από τους πατέρες, μεταφέρθηκαν στο Καθολικό και εν συνεχεία στο κελλί του Γέροντα. Υστερα από λίγες ώρες έγινε αισθητή η παρουσία του. Μία άρρητη ευωδία πλημμύρισε το κελλί του και όλο τον χώρο του Ησυχαστηρίου. Αυτή η έντονη ευωδία εξακολουθεί να εμφανίζεται από καιρού εις καιρόν μέχρι σήμερα, όπως πολλοί κληρικοί και λαϊκοί βεβαιώνουν. Δεν απομένει πλέον παρά η επίσημη αγιοκατάταξή του.