Αρχική » Άνοιξε η συζήτηση για τη διαδοχή

Άνοιξε η συζήτηση για τη διαδοχή

από christina

Με μία μη αναμενόμενη δήλωση, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος ξαφνικά άνοιξε τον κύκλο των συζητήσεων για τη διαδοχή του. Μιλώντας στα Καλάβρυτα κατά την τελετή ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, χαρακτήρισε ηρωική την απόφαση του μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιου να παραιτηθεί του επισκοπικού θρόνου την κατάλληλη ώρα. Ταυτόχρονα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, εξέφρασε την επιθυμία να τον μιμηθεί κάνοντας λόγo για «σώφρονα και ηρωική απόφαση».

Η δήλωση αυτή του κ. Ιερωνύμου, όπως ήταν φυσικό πυροδότησε συζητήσεις για το θέμα της διαδοχής, ενώ προκάλεσε έντονο προβληματισμό για τον τρόπο που ετέθη το ζήτημα, με δεδομένο ότι ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος που παραιτήθηκε, στην ουσία εξέφρασε την προτίμησή του ως προς τον αντικαταστάτη του. Το να αποσυρθεί ο κ. Ιερώνυμος ώστε να ελέγξει την εκλογή του διαδόχου του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο δεν βρίσκει σύμφωνο το σύνολο της Ιεραρχίας, η οποία και στο παρελθόν έχει αντιδράσει σε ανάλογα φαινόμενα.

Ωστόσο υπήρχαν και μητροπολίτες οι οποίοι θεώρησαν ότι η συγκεκριμένη δήλωση δεν αφορά τον ίδιο και την διαδοχή του, αλλά ότι ήταν έμμεσο μήνυμα προς τους υπερήλικες Ιεράρχες να παραιτηθούν από τη στιγμή που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Το βέβαιο είναι ότι ένας ικανός αριθμός Ιεραρχών προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα και ήδη αρχίζουν να συγκροτούνται σιγά-σιγά ομάδες για την ανάδειξη του νέου αρχιεπισκόπου όποτε ανακύψει θέμα. Πρόκειται για ένα μείγμα παλιών και νέων αρχιερέων, οι οποίοι έχουν ξεχωρίσει με το έργο και τις κινήσεις τους τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Ιερώνυμος πάντως και στο παρελθόν έχει εκμυστηρευτεί σε συνεργάτες ότι σκέφτεται να αποχωρήσει, χωρίς όμως ποτέ να εξηγήσει πότε θεωρεί «κατάλληλο τον χρόνο παραίτησης».

Μέχρι σήμερα οικιοθελή αποχώρηση αρχιεπισκόπου δεν είχαμε και αυτό γιατί κανείς δεν ήθελε να πυροδοτήσει τις συζητήσεις περί διαδόχων, γιατί με τον τρόπο αυτό η Εκκλησία θα έμπαινε στον φαύλο κύκλο της εκκοσμίκευσης.

Σε ό,τι αφορά τις παραιτήσεις ιεραρχών τα τελευταία χρόνια έχουν αφήσει τον θρόνο οι μητροπολίτες Αρτης και Καλαβρύτων και ο μακαριστός πλέον Περιστερίου, Χρυσόστομος.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ