Αρχική » Ιωακείμειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Αλεξανδρουπόλεως

Ιωακείμειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Αλεξανδρουπόλεως

από christina

Του Παύλου Βαρελάκη, διευθυντού του Iδρύματος

Το Ιωακείμειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο ανηγέρθη το έτος 1961 και αποτελεί αυτοτελή υπηρεσία της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως. Διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο η θητεία του οποίου ανανεώνεται ανά τριετία.

Ο σκοπός του Γηροκομείου είναι να περιθάλψει αυτοεξυπηρετούμενους ηλικιωμένους που έχουν κλείσει το 60ο έτος της ηλικίας τους και να τους παρέχει σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και ψυχολογική υποστήριξη.

Το Γηροκομείο περιθάλπει ηλικιωμένους κυρίως από την περιοχή Νομού Εβρου και ένα μικρότερο ποσοστό από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Φιλοξενεί συνολικά εξήντα πέντε ηλικιωμένους, εκ των οποίων την τρέχουσα στιγμή οι 20 είναι περιπατητικοί, 32 κατάκοιτοι με χρήση οξυγόνου και καθετήρα, 13 ημι-κατάκοιτοι με περιποίηση μεν από το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και την δυνατότητα να τραφούν μόνοι τους.

Από την ημέρα λειτουργίας του Ιδρύματος έως και σήμερα έχουν φιλοξενηθεί συνολικά εννιακόσιοι είκοσι εννέα υπερήλικες.

Στο Ιδρυμα απασχολούνται συνολικά 32 υπάλληλοι εκ των οποίων 18 είναι νοσηλευτές/τριες, 2 φυσικοθεραπευτές/τριες, 6 καθαρίστριες, 4 μαγείρισσες, 1 διαχειριστής και 1 συντηρητής.

Την κατάσταση της υγείας των τροφίμων επιτηρεί εβδομαδιαίως τακτικός ιατρός παθολόγος όπως επίσης και ψυχολόγος. Σε συχνή βάση επισκέπτονται το Γηροκομείο Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων όπως Παθολόγος, Νεφρολόγος, Νευρολόγος, Ορθοπεδικός, Οφθαλμίατρος, Γυναικολόγος, Διαβητολόγος, Πνευμονολόγος, Καρδιολόγος, Οδοντίατρος, Ω.Ρ.Λ. Επίσης υπάρχει καθημερινά Φυσικοθεραπευτής που φροντίζει για την καλή κινητικότητα των τροφίμων.

Περιστασιακά επισκέπτεται το Ιδρυμα κινητή Ψυχιατρική μονάδα ιατρών, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της υγείας του κάθε τροφίμου μας.

Το διαιτολόγιο των τροφίμων είναι προσεγμένο και μελετημένο σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ηλικιωμένου εξατομικευμένα. Συντάσσεται με την οδηγία του τακτικού ιατρού και σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό του καθενός.

Οι πόροι του Ιωακειμείου Γηροκομείου προέρχονται από νοσήλια Ε.Ο.Π.Υ.Υ τα οποία καταβάλλονται για τους είκοσι εννέα τροφίμους του Ιδρύματος, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι, καθώς και δωρεές που προέρχονται από τις συντάξεις τους.

Οι συντάξεις των ηλικιωμένων προέρχονται από ταμεία όπως Ο.Γ.Α, Ι.Κ.Α. κ.λπ. Για τους υπόλοιπους 36 τροφίμους καταβάλλονται τα μηνιαία τροφεία από την σύνταξή τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς σε πολύ συχνά και τακτικά διαστήματα διοργανώνουμε συνεστιάσεις με διάφορους συλλόγους του Νομού και ψυχαγωγούμε τους τροφίμους μας. Επίσης τακτικά σημειώνονται επισκέψεις από σχολεία και σχολές με σπουδαστές όλων των ηλικιών.

Εντός του αύλειου χώρου του Γηροκομείου υπάρχει το παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων όπου εκκλησιάζονται οι τρόφιμοί μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ