Ευρίσκεται εφαπτομένη του κεντρικού δημοσίου δρόμου μεταξύ Αρεόπολης και Γερολιμένα, κοντά στο χωριό Φραγκούλια ή Φραγκουλιάνικα, στο κέντρο δηλαδή των οικισμών της Μέσα Μάνης. Ο ναός, αφιερωμένος στην Παναγία την Φανερωμένη, μονόχωρος, κεραμοσκέπαστος με τυφλά αψιδώματα και σφενδόνια, χτίστηκε το έτος 1079 από τον αρχιμάστορα Γεώργιο με χορηγία του μοναχού Νίκωνος και του λαϊκού Θαλού από το γειτονικό χωριό Κουσκούνι, όπως μαρτυρείται από την εγχάρακτη μαρμάρινη επιγραφή του τέμπλου του ναού.

Η πρώτη ανακαίνιση του ναού τούτου έγινε τον επόμενο αιώνα με επιπλέον προσθήκη προστώου επάνω από την είσοδο του ναού με κεραμοσκεπή επικάλυψη. Τα έτη 1322-1323 επί Ανδρονίκου Παλαιολόγου, αυτοκράτορος Κωνσταντινουπόλεως, έγινε ριζική ανακαίνισις του ναού υπό των μνημονευομένων στην σωζόμενη δεύτερη αναμνηστική επιγραφή επωνύμων ιερέων, των χαρακτηριζομένων ως ιδιοκτητών και κτητόρων.

Ο ναός της Φανερωμένης Δρυάλου αποτελεί σπουδαίο μνημείο αρχιτεκτονικής με τις πολύ ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες της Παλαιολόγειας Εποχής, όπως περιγράφονται στην μελέτη της βυζαντινολόγου Χαράς Κωνσταντινίδη, με τίτλο “ο Ναός της Φανερωμένης στα Φραγκουλιάνικα της Μέσα Μάνης”, έκδοσις της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών, Αθήναι 1998.

Σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία Μονή και είναι σημάδι Ορθοδοξίας και Ελληνισμού, δείγμα της ευσέβειας και της ευαισθησίας των ηρωικών Μανιατών.