Αρχική » Αιγύπτια τυφλή φοιτήτρια έμαθε ελληνικά με τα μάτια της ψυχής

Αιγύπτια τυφλή φοιτήτρια έμαθε ελληνικά με τα μάτια της ψυχής

από christina

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

«Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική»… Ο Οδυσσέας Ελύτης, στο «Αξιον Εστί», αποτύπωσε το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού. Η γλώσσα αυτή είναι που «μίλησε» στην καρδιά της Αndy Elarabi, της 20χρονης πλέον φοιτήτριας στο τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Καΐρου η οποία παρά το σοβαρό πρόβλημα όρασης, έδωσε εξετάσεις ελληνομάθειας με το σύστημα Braille.

Η Andy, αριστούχος φοιτήτρια, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Κάτιας Τσιμπλάκη, είναι ακάματη μελετήτρια της Ελληνικής Γλώσσας, που ξεκίνησε να μαθαίνει ελληνικά πριν από 8 χρόνια, ακούγοντας τις εκπομπές του Ελληνικού Προγράμματος της Αιγυπτιακής Ραδιοφωνίας. Εκεί εργάζεται σήμερα ως ραδιοφωνική παραγωγός. Στη συνέχεια συνέχισε να μαθαίνει ελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας.

Με τη δύναμη της ψυχής της ξεπέρασε τις δυσκολίες που της δημιουργεί το πρόβλημα όρασής της. Και τα κατάφερε. Εδωσε εξετάσεις Γ2, δηλαδή για το ανώτερο πιστοποιητικό ελληνομάθειας και το πέρασε με άριστα. Οι εξετάσεις που έδωσε ήταν με τη μέθοδο γραφής Braille, στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου το οποίο είναι το επίσημο εξεταστικό κέντρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στο Κάιρο.

Ο διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος κατά την κοπή της Βασιλόπιτας παρουσίασε την πιο χαρισματική μαθήτρια, που κατάφερε να πάρει το υψηλότερο πιστοποιητικό Ελληνομάθειας. Ανοιξε το βιβλίο που κλήθηκε να δώσει εξετάσεις η Andy και ξεφύλλισε μία προς μία τις σελίδες του. Ηταν λευκές. Εκρυβαν όμως για την Αndy έναν ολόκληρο θησαυρό γνώσης, την Ελληνική γλώσσα.

Το πιστοποιητικό Ελληνομάθειας το έδωσε ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Νικόλαος Γαριλίδης, ο οποίος τη συνεχάρη για την προσπάθειά της.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ