Χρήσιμη χαρακτήρισε την προσευχή ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ στο  ο οποίος κάλεσε τους πιστούς να μείνουν σπίτι : «Η προσευχή είναι πολύ χρήσιμη ειδικά αυτή τη στιγμή, όταν όλοι αντιμετωπίζουν την πανδημία, αυτή την ασθένεια, αυτόν τον αθέατο εχθρό» τόνισε και υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πρέπει να προσευχηθούμε περισσότερο στην Παναγία «επειδή έχει την καρδιά της μητέρας».

«Είναι Προστάτιδα των παιδιών, των γονέων, των μοναχών και των μοναχών στα μοναστήρια, είναι η προστάτιδα των φτωχών, των άρρωστων, των λυπημένων(…) Είναι ταπεινή αγάπη για εκείνους που κανείς δεν αγαπά πια, όσοι είναι ξεχασμένοι, περιθωριοποιημένοι, μόνοι, εγκαταλελειμμένοι «.
«Η Μητέρα του Κυρίου μπορεί να μας βοηθήσει πολύ, αν της το ζητήσουμε ειδικά αυτή τη στιγμή, επειδή έχει την καρδιά της μητέρας, μια ειλικρινή και ταπεινή αγάπη για όλους τους ανθρώπους».

Στο ίδιο κήρυγμα, ο Πατριάρχης Δανιήλ έδωσε μερικές απαντήσεις και στην ερώτηση «Πώς μένουμε σπίτι;», κυρίως σε ό,τι αφορά την απουσία από την εκκλησία.

«Δεν πρέπει να πέσουμε στην απελπισία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά να ενισχύσουμε τον εαυτό μας με την πίστη. Αν ο φόβος της νόσου γίνει ψύχωση ή συλλογική νεύρωση, θα βλάψουμε την ψυχική μας υγεία ακόμα κι αν η υγεία του σώματος δεν επηρεαστεί από τον ιό».

«Στην ερώτηση» Πώς μένουμε σπίτι; » απαντούμε: Με θετικό και ενεργό τρόπο. Μέσα από προσευχή και καλές δραστηριότητες «, συνέχισε το κήρυγμά του, προσφέροντας διάφορα παραδείγματα:

1. Προσευχόμαστε το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ, χρησιμοποιούμε βιβλία προσευχής , αλλά και τις προσευχές που γνωρίζουμε. Διαβάζουμε πνευματικά βιβλία που φωτίζουν τις ψυχές μας, ενισχύουν την πίστη και την αγάπη μας για τον Θεό και τους συνανθρώπους μας.

2. Επικοινωνούμε καθημερινά με όσους βρίσκονται στο σπίτι , αλλά και με εκείνους που είναι εκτός, από το τηλέφωνο ή γραπτώς για να τους ενθαρρύνουμε.

3. Παρακολουθούμε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές που φωτίζουν και εμπλουτίζουν τις ψυχές μας, όχι ότι προκαλεί πανικό , φόβο ή αποθάρρυνση.

4. Βοηθάμε με καλά λόγια και καλές πράξεις όσους χρειάζονται τη βοήθειά μας και επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ολοκληρώνουμε εργασίες που δεν μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε λόγω έλλειψης χρόνου.


5. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πρέπει να κάνουμε θετικά σχέδια για την περίοδο που θα ακολουθήσει μετά τη λήξη της σημερινής επιδημίας.
«Πρέπει να είμαστε ενεργοί όταν είμαστε στο σπίτι μέσα από αυτές τις πνευματικές δραστηριότητες , ενισχύοντας την πίστη και την αγάπη του Θεού μέσω της προσευχής και του συνανθρώπου μας μέσω καλών πράξεων».