Αρχική » Σύρος: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη γιορτή του Αγίου Νικολάου

Σύρος: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη γιορτή του Αγίου Νικολάου

από kivotos

Πρόσκληση απεύθυνε στο λαό της Σύρου ο Μητροπολίτης Δωρόθεος ώστε να μετέχουν στον εορτασμό του προστάτη των ναυτικών και πολιούχου της Σύρου, Αγίου Νικολάου, που θα λαμπρύνει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Σεβασμιώτατος, παρουσίασε τις ιερατικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, στη μνήμη του Αγίου Νικολάου.

«Σε όλη την ευλογημένη πατρίδα μας δεν υπάρχει πόλη και χωριό που να μην έχει Άγιο προστάτη, τον οποίο σέβεται, ευλαβείται, τιμά και την ημέρα της μνήμης του πανδήμως τον εορτάζει» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η θρησκευτική πνευματική κληρονομιά σε συνδυασμό με την παράδοση και τις ρίζες μας κρατούν ενωμένες την παλαιά και τη νέα γενιά.

 

Άγιος Νικόλαος: Φάρος για τις επόμενες γενιές

«Έτσι και φέτος προετοιμαζόμαστε να τιμήσουμε τον Άγιο Νικόλαο με κάθε λαμπρότητα, όπως αξίζει στην προσωπικότητά του, ως ενός επιφανούς εκκλησιαστικού ανδρός που έζησε τον 4ο αιώνα και του οποίου το όνομα παρέμεινε στην αιωνιότητα ως φάρος. Το φως του φωτίζει τη ζωή της εκκλησίας, των Επισκόπων και κυρίως τις καρδιές των ανθρώπων, ώστε να φιλανθρωπεύουν και να αγκαλιάζουν με συμπάθεια και αγάπη τους συνανθρώπους τους», σημείωσε.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον ομώνυμο ιερό ναό στην Ερμούπολη, ο οποίος θεωρείται ένα από τα ωραιότερα οικοδομήματα της νεότερης Ελλάδος. Υπενθυμίζεται ότι στο ναό φυλάσσεται ένα μικρό απότμημα των ιερών του λειψάνων του Αγίου, το οποίο προσέφερε ο Καρδινάλιος Τεταμάντζι του Μιλάνου στην Μητρόπολη και διεκόμισε πανηγυρικά ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος, Χριστόδουλος.

 

Η προσφορά του κ. Παυλόπουλου στο νησί

Στον φετινό εορτασμό θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος προσεκλήθη τόσο από την Μητρόπολη Σύρου, όσο και από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. «Η μεγάλη γιορτή για την πατρίδα μας είναι στον Πειραιά, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων εκεί όπου παρίσταται και η πολιτειακή τάξη. Όμως ο Πρόεδρος επέλεξε αντί τούτου να έρθει κοντά μας την Κυριακή να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία και να τον τιμήσουμε με το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως».

Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος κατέστησε γνωστό ότι η τοπική Εκκλησία οφείλει πολλά στον κ. Παυλόπουλο, καθώς ως υπουργός Εσωτερικών είχε συμβάλλει στην υλοποίηση τριών έργων και συγκεκριμένα, στην αποκατάσταση των κωδωνοστασίων του Ι. Ναού Αναστάσεως στο Βροντάδο, στο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού της Μεταμόρφωσης, καθώς και στην εσωτερική ανακαίνιση και εξωραϊσμό του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου.

Αμέσως μετά την απονομή του χρυσού σταυρού της Ιεράς Μητροπόλεως στον κ. Παυλόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τεθεί επικεφαλής της λιτάνευσης της ιεράς εικόνας του Αγίου Νικολάου, θα απευθύνει διάγγελμα προς τον λαό της Σύρου από την ιστορική πλατεία Μιαούλη και στο άγαλμα του Κανάρη θα ρίψει στεφάνι στη θάλασσα, στη μνήμη των πνιγέντων ναυτικών.

Επίσης, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου, θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

«Είναι μία ξεχωριστή τιμή για το νησί μας την οποία μάλιστα θα προβάλλει και η κρατική τηλεόραση η οποία θα συνοδεύει τον Πρόεδρο και με ρεπορτάζ θα καλύψει την εδώ παρουσία του και τις τελετές της εορτής του πολιούχου μας» τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Στον εορτασμό θα συμμετέχουν δύο πολεμικά πλοία, το ΤΠΚ «Σιμιτζόπουλος» και το Υ/Γ-ΩΚ «Στράβων», τα οποία θα αποδώσουν τιμές μαζί με τα σκάφη του Λιμεναρχείου, του Ναυτικού Ομίλου, των αλιέων, ιδιωτών, αλλά και των επιβατηγών πλοίων που καταφτάνουν κατά την ώρα της λιτάνευσης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη μουσική πνευματική εκδήλωση εντός του Ι. Ναού του Αγίου Νικολάου, με τη συμμετοχή των αδελφοποιημένων χορωδιών του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, οι οποίες θα ψάλλουν ύμνους και θα τραγουδήσουν.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ