Aντάρτικο ετοιμάζουν αρχιερείς αλλά και απλοί κληρικοί εν όψει του Πάσχα. Αν και όλοι έχουν συναίσθηση των ευθυνών που αναλογούν και στην Εκκλησία , εν τούτοις δεν μπορούν να διανοηθούν ότι οι ναοί τη Μ.Εβδομάδα και το Πάσχα θα παραμείνουν κλειστοί για τους πιστούς.

Η Σύνοδος έχει ζητήσει ελαστικοποίηση των μέτρων αλλά η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις θέσεις της  που αποβλέπουν στον περιορισμό της επιδημίας. Αυτή η στάση είναι που δημιουργεί και τα προβλήματα.

Ήδη πολλοί Ιεράρχες έχουν παρέμβει υπέρ του ανοίγματος των ναών, όπως και πολλοί ιερείς για τους οποίους θα είναι δύσκολο , ειδικά στην επαρχία και τα χωριά, να εμποδίσουν τους πιστούς να εκκλησιαστούν να  πάρουν το Άγιο Φως.

Το βέβαιο είναι οτι η Αστυνομία , τις μέρες που έρχονται  θα αναλάβει δράση , κάτι όμως που δεν το θέλει κανείς.

Η κυβέρνηση και δια στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας διαμηνύει προς όλους οτι αυτό το Πάσχα ,δεν "θα πάμε στα χωριά μας, ούτε στις εκκλησίες". Ωστόσο , μητροπολίτες και ιερείς θα βρεθούν σε δύσκολη θέση γιατί χιλιάδες είναι εκείνοι οι πιστοί που δηλώνουν οτι θα εκκλησιαστούν κάτω από οποιασδήποτε  συνθήκη.

Η κατάσταση αρχίσει να ξεφεύγει με την απαγόρευση της λειτουργίας .Ακόμη και ο μητροπολίτης Μεσογαίας κ.Νικόλαος  ο οποίος ήταν και από τους πρώτους που πήρε μέτρα για να μη διαδοθεί η επιδημία.

Σε επιστολή  που έστειλε  στην υπουργό Παιδείας κυρία Κεραμέως ,όπως αναφέρει η romfea.gr  αφού ξεκαθαρίζει ότι δεν εκπροσωπεί κανέναν άλλον παρά μόνο τον εαυτό του, τονίζοντας παράλληλα ότι οι σκέψεις που ακουλουθούν εκφράζουν την κοινή λογική και τα αισθήματα πολλών συμπολιτών μας εξηγεί ότι η παρέμβασή του, είναι γιατί θέλει με τον τρόπο αυτό να συμβάλλει προσωπικά στην καλύτερη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν την Εκκλησία.

«Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης, η οποία όμως φέρει την δική σας υπογραφή, παραβιάζει τα όσα διακηρύττονται περί των διακριτών ρόλων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας» .

Σε άλλο σημείο ο κ.Νικόλαος υπογραμμίζει ότι «η απαγόρευση της θείας λατρείας δεν έχει γίνει ποτέ, ακόμη και από τα επισήμως ταυτιζόμενα με τον αθεϊσμό καθεστώτα, πλην του Εμβέρ Χότζα στην Αλβανία.»

«Το σοβιετικό καθεστώς πολεμήσε την θρησκευτικότητα, έδιωξε την Εκκλησία, γκρέμισε ναούς, εξόντωσε κληρικούς, δεν απαγόρευσε όμως την λατρεία κεκλεισμένων των θυρών. Η κυβέρνηση μας το έκανε!» προσθέτει χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Μεσογαίας.

Ακόμη  "σε καμμία άλλη χώρα πλην της Ελλάδας δεν έχει απαγορευθεί η τέλεση της Θείας Λατρείας, ούτε στην Κύπρο, ούτε στις σλαβικές χώρες, ούτε στην Κορέα, όπου εκεί το θέμα το ρύθμισαν οι αρμόδιες Εκκλησίες."