Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας,  προέβη στη λήψη σειράς μέτρων που απαντούν στις ανάγκες των ενοριών, των ιερέων και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων τους, καθώς και των εργαζομένων στα κεντρικά και περιφερειακά γραφεία της Αρχιεπισκοπής, στα ιδρύματα και στα σχολεία που λειτουργούν υπό τη σκέπη της.

Αναλυτικότερα, με εγκύκλιό του, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος ανακοινώσε:

α) Την απαλλαγή των ενοριών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα από όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις και συνεισφορές τους (λογία) προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας για το τρέχον έτος 2020.

β) Τη δυνατότητα να εξασφαλιστεί εισόδημα $1.500 ανά δεκαπενθήμερο για τους ιερείς και τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους, που είναι δύσκολο να λάβουν τον μισθό τους λόγω μειώσεων των εσόδων των εκκλησιών.

Για την εξασφάλιση αυτού του βασικού εισοδήματος, από την 1η Μαρτίου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή, μετά από συνεργασία που είχε το Γραφείο Οικονομικών με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, κοινοποιεί στους ενδιαφερόμενους τις σχετικές οδηγίες και αναλαμβάνει να τους παράσχει κάθε διευκόλυνση και κάθε απαραίτητο δικαιολογητικό.

γ) Την πρόθεση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας να μην απολύσει κανέναν εργαζόμενο από τα κεντρικά ή τα περιφερειακά γραφεία, από τα ιδρύματα, από τα σχολεία και από τις εκκλησίες της.

Παράλληλα, απευθύνεται παράκληση προς τους Προέδρους των Διοικητικών Συμβουλίων, τους υπευθύνους και τους Διευθυντές των λοιπών Οργανισμών και Ιδρυμάτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και προς τους Διευθυντές των σχολείων να σεβαστούν την παραπάνω αρχή.

Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος διαμηνύει ότι, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Αρχιεπισκοπικούς Επιτρόπους, «στηρίζουμε και αυξάνουμε τα προγράμματα προνοίας για τους εμπερίστατους αδελφούς μας, προσπαθώντας να είμαστε δίπλα τους όχι μόνο με τα λόγια μας, αλλά κυρίως με τις πράξεις μας και τις ενέργειές μας».

Οι κληρικοί και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των ενοριών δέχθηκαν τις ανωτέρω αποφάσεις του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Μακαρίου με μεγάλη ανακούφιση, ενώ πολλοί εξ αυτών έσπευσαν ήδη να εκφράσουν και γραπτώς τις ευχαριστίες τους προς τον Ποιμενάρχη τους.