"Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση και θα εορτάσουμε τη Μ. Εβδομάδα και αυτό το Πάσχα με έναν διαφορετικό τρόπο. Θα πρέπει  να αισθανθούμε τον πόνο των ανθρώπων". Τη δήλωση αυτή έκανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο μητροπολίτης ναυπάκτου κ.Ιερόθεος.

Οπώς είπε  , η κατανόηση του ανθρώπινου πόνου "στη θεολογική γλώσσα, αυτό λέγεται αλληλοπεριχώριση (να μπούμε στη ζωή του άλλου). Στην ψυχολογία, ενσυναίσθηση (να νιώσουμε τον άλλον).

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, στην Ελλάδα, στα νοσοκομεία, στα σπίτια, οπότε θα πρέπει να δούμε τον πόνο όλων αυτών των ανθρώπων. Θα πρέπει να ζήσουμε σταυρωμένα.Η Ιερά Σύνοδος έλαβε απόφαση να λειτουργούν οι Εκκλησίες, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε την διυπουργική να δούμε ακριβώς πως θα λειτουργήσουν κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Για την ώρα, ισχύει η απόφαση να λειτουργούν οι Ιεροί ναοί στους οποίους θα υπάρχει τηλεοπτική ή διαδικτυακή μετάδοση. Αναμένουμε λοιπόν τη νέα απόφαση και θα δούμε τι θα αποφασιστεί.

Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας και οι πολίτες. Η Εκκλησία είναι ένα πνευματικό στράτευμα, που υποτάσσεται σ’αυτούς που έχουν την ευθύνη.

Η Ιερά σύνοδος αντιμετωπίζει το θέμα με ευθύνη, επίγνωση, ευθυκρισία και διάκριση. Πρόκειται για έναν εχθρό τον οποίο δεν γνωρίζουμε. Δεν υπάρχουν σύνορα και πρέπει να γίνει κατανοητό.

Το θέμα της Θείας Μετάληψης, είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτό όμως που θέτει η Ιερά Σύνοδος, είναι ο συνωστισμός και ο συγχρωτισμός.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα συρρέουν όλοι οι Χριστιακοί στους ναούς, ακόμη και αυτοί που δεν έχουν που δεν έχουν κάποια συχνή επικοινωνία με την εκκλησία.

Και δεν μπορεί η Εκκλησία να σηκώσει το βάρος αν γίνει διασπορά του ιού, λόγω των Ιερών Ακολουθιών.

Χρειάζεται υπακοή στις αρχές οι οποίες υποδεικνύουν το τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα.

Είναι ένας αόρατος πόλεμος, δεν υπάρχουν ειδικά σύνορα για να προφυλάξουμε και φυσικά δεν πρέπει αυτή την ώρα να γίνει εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των αρχών, της εκκλησίας και της πολιτείας.

Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, διάκριση για να σταματήσει αυτή η φοβερή κατάσταση διασποράς του ιού.

Δε θέλουμε ως πολίτες να δούμε στη χώρα μας ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες,που οι γιατροί εξαναγκάζονται να αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.