Αρχική » Λιτή η τελετή για για το Άγιο Φως. Υπό προϋποθέσεις οι λειτουργίες χωρίς πιστούς

Λιτή η τελετή για για το Άγιο Φως. Υπό προϋποθέσεις οι λειτουργίες χωρίς πιστούς

από christina

Πιο λιτή , όπως αναμενόταν  θα  είναι αυτό το Πάσχα η τελετή υποδοχής του Αγίου Φωτός.Τη δήλωση αυτή έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ.Κωνσταντίνος Βλάσης  ο οποίος συνντήθηκε  με τον έξαρχο του ς του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, Αρχιμανδρίτη Δαμιανός Πάνου.Ο Υφυπουργός  με μηνυμά του στο ανέφερε:

“Σήμερα υποδέχθηκα στο γραφείο μου τον Έξαρχο του Πανάγιου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτη κ. Δαμιανό για να συζητήσουμε – μεταξύ άλλων – το θέμα της διαδικασίας μεταφοράς και υποδοχής του Αγίου Φωτός στην Πατρίδα μας, που δυστυχώς φέτος θα διαφοροποιηθούν λόγω των συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Μπορεί φέτος η διαδικασία να είναι πιο λιτή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το Άγιο Φως δεν θα φωτίσει τις καρδιές όλων των Ελλήνων.

Μπορεί φέτος να μην κάνουμε Πάσχα όπως θα θέλαμε, όμως οφείλουμε να βάλουμε πάνω απ’ όλα την υγεία όλων μας, για να μπορούμε του χρόνου να γιορτάσουμε τις μέρες αυτές όλοι μαζί.”

Στο μεταξύ η κυβέρνηση φαίνεται μνα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με  τις λειτουργίες .Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Στέλιος Πέτσαςείπε: “Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως φέτος ο εορτασμός του Πάσχα θα είναι διαφορετικός και ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις των ειδικών».Σε ερώτηση για  τον κίνδυνο συνωστισμού έξω απο τους ναούς  και τη στάση της Πολιτείας επισήμανε: «Είμαστε ακόμα κάποιες ημέρες μακριά από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτό που εμείς έχουμε δει είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών συμμορφώνονται όχι μόνο με τα μέτρα τα οποία έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση  και εφαρμόζει η γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τις αρμόδιε αρχές αλλά και με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία ήταν πολύ ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη Μεγάλη Εβδομάδα» .

Ο κ.Πέτσας σχολιάζοντας το θέμα  άφυηε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών με τον απαραίτητο αριθμό ανθρώπων που θα προβλέπει η ΔΙΣ εντός της εκκλησίας, αλλά κεκλεισμένων των θυρών για τους πολίτες. Επομένως δεν περιμένουμε τέτοιου είδους φαινόμενα»

Αναφερόμενος δε στο Άγιο Φώς  δήλωσε:

«Αυτό που μας απασχολεί πιο πολύ αυτό το χρονικό διάστημα είναι μια πραγματικά σύνθετη άσκηση που έχει να κάνει με το Άγιο Φως, τόσο  όσον αφορά το σκέλος της μεταφοράς του και τις συνεννοήσεις που έχουν να κάνουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ισραήλ, αλλά κυρίως με την διασπορά του ανά την επικράτεια την ημέρα της Αναστάσεως . Επομένως έχουμε ένα σοβαρό επιχειρησιακό  πλάνο μπροστά μας και αυτό είναι που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ