Συνέντευξη στην ιστοσελίδα akroama.gr και στην δημοσιογράφο Κατερίνα Λαμπρονίκου παραχώρησε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται στον Σταυρικό χαρακτήρα του φετινού Πάσχα, στις ιδιάζουσες και πρωτοφανείς συνθήκες, στις οποίες καλείται να προσαρμοστεί ο ιερός Κλήρος και ο ευσεβής λαός και στέλνει μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, επικειμένης της Ανάστασης.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου έχει ως εξής:

Akroama.gr: Ένα Πάσχα διαφορετικό, ξένο ως προς την πίστη μας, καλούμαστε να γιορτάσουμε φέτος. Μέτρα, περιορισμοί, αντιδράσεις, είναι καθημερινότητα για όλους μας. Ποια είναι τα μηνύματα που σας στέλνει ο κόσμος;

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Το Πάσχα είναι φέτος διαφορετικό, λόγω των ειδικών συνθηκών, που προκαλεί η πανδημία σ’ όλη την ανθρωπότητα. Η στέρηση της Θείας Λατρείας και της φυσικής συμμετοχής μας στο Θείο Δράμα, που αποτελεί το κέντρο του εκκλησιαστικού μας βίου, είναι από μόνη της ένας βαρύς σταυρός για κάθε πιστό. Όμως, αυτό το διαφορετικό Πάσχα δεν είναι ξένο προς την πίστη μας. Αντίθετα, φέτος, για τις νεώτερες γενιές, που δεν ζήσαμε πολέμους και άλλες παγκόσμιες ή ενδογενείς τραγωδίες, θα είναι ένα, στην κυριολεξία, Σταυρικό Πάσχα. Πιο αληθινό από κάθε άλλη φορά. Τί εννοώ με αυτό: Για την Εκκλησία μας, το Πάσχα και η Ανάσταση, που συνιστούν την νίκη επί του θανάτου και την απόλυτη κατάφαση στη ζωή, δεν νοούνται έξω από την  εμπειρία του Σταυρού και τον πόνο του θανάτου. Αυτή την εμπειρία ζούμε τούτο τον καιρό, φέροντας τον σταυρό της πανδημίας, της θλίψης, για την απώλεια κάθε ανθρώπινης ζωής, χτυπημένης από τον ιό, του πόνου για όλους εκείνους που μάχονται για την ζωή και της στέρησης των αυτονόητων ελευθεριών, έχοντας την βεβαιότητα, ότι οι θυσίες μας δεν θα πάνε χαμένες, ότι είναι καρπός αγάπης προς τον εαυτό μας και τους άλλους, ότι είναι μίμηση Χριστού, ο Οποίος ανέβηκε στον Σταυρό από αγάπη για όλους μας. Αν σταθούμε στα γεγονότα με αυτή την αντίληψη, τότε το φετινό Πάσχα θα είναι πέρα για πέρα αληθινό, απολύτως συμβατό με την βαθύτερη ουσία της πίστης μας και προάγγελος της πολυπόθητης Ανάστασης για εμάς και όλο τον κόσμο.

Akroama.gr: Παρά τα περιοριστικά μέτρα, είμαστε κάπως «μέσα» στους ναούς, χάρη στο διαδίκτυο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ποιο είναι το αίσθημα, όμως, για εσάς που τελείτε τις Ιερές Ακολουθίες μέσα στις άδειες εκκλησίες;

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Η αξιοποίηση των σύγχρονων Μέσων Επικοινωνίας, κυρίως του διαδικτύου, τούτο τον καιρό, θα είναι ένα από τα θετικά στοιχεία που θα προκύψουν από την περιπέτεια, που ζούμε. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Εκκλησία μας επέδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά και στον τομέα αυτό, προκειμένου να μην αφήσει τον λαό μας «αλειτούργητο» αυτήν την πανίερη περίοδο, θεραπεύοντας, έστω κι έτσι, έστω και κατά τι, την ανάγκη της κάθε ψυχής να λατρεύσει τον Θεό, στον οίκο Του, στον Ναό. Χαίρομαι, που και σε πανελλαδικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, πλείστα όσα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, προσφέρθηκαν να καλύψουν τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος, γεγονός που δείχνει τον σεβασμό τους προς τον πιστό λαό και την αποδοχή μιας μεγάλης αλήθειας, ότι αυτός ο λαός θρησκεύεται σε μεγάλο βαθμό και στον καιρό του αναγκαστικού εγκλεισμού αναζητά τρόπους να ξεδιψάσει την πνευματική του δίψα και να βρίσκεται νοερά εκεί που δεν μπορεί να βρίσκεται φυσικά.

Βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αυτοπρόσωπη παρουσία του καθενός στην Λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, κυρίως δε την συμμετοχή του στο Μυστήριο της Ζωής, στην Θεία Ευχαριστία. Όμως, και αυτού του είδους η συμμετοχή, σε καιρούς έκτακτης ανάγκης, έχει την αξία της.

Δεν σας κρύβω, βέβαια, ότι για τους Κληρικούς, που έχουμε την δυνατότητα να λειτουργούμε, πλέον, έστω κεκλεισμένων των θυρών, η εμπειρία είναι τραυματική, καθότι απουσιάζει ο λαός, για τον οποίο, τελικά, γίνονται όλα στην Εκκλησία, προκειμένου να νιώσει την εμπειρία της Θείας παρουσίας, μέσα στο Λειτουργικό γεγονός. Ασφαλώς, η αίσθηση ότι ο λαός συμμετέχει από το σπίτι του, με τους τρόπους που προσφέρει η τεχνολογία, είναι μια παρηγοριά και το ασφαλές προμήνυμα ότι σύντομα θα είμαστε και πάλι όλοι μαζί, για να ανταλλάξουμε τον ασπασμό της αγάπης και της Αναστάσιμης ειρήνης και να λατρεύσουμε από κοινού τον Θεό το Σταυρού και της Ανάστασης.

Akroama.gr: Πολλάκις, είτε από άμβωνος είτε σε δηλώσεις σας, έχετε καλέσει τον κόσμο να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και να μην αψηφά τα μέτρα για να προσέλθει στους Ναούς. Πολλοί, όμως, δεν συμμορφώνονται, όπως το ίδιο πράττουν και αρκετοί ιερείς. Είδαμε πρόσφατα τί συνέβη στην Κέρκυρα και το Κουκάκι. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς αυτούς που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα;

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Ο λαός μας, όσο και οι Κληρικοί μας, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, έχει συμμορφωθεί στις υποδείξεις της Ιεράς Συνόδου και στις εντολές της Πολιτείας. Και είναι κι αυτό ένα από τα θαυμαστά αυτής της κρίσης, πώς ένας λαός ατίθασος και αδούλωτος, όπως ο Ελληνικός, μπόρεσε τόσο άμεσα να προσαρμοστεί στα έκτακτα δεδομένα και να αυτοπεριοριστεί. Όλοι έχουν καταλάβει, πλέον, ότι πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατευτεί το πολύτιμο αγαθό της ανθρώπινης ζωής, που αποτελεί πανάκριβο δώρο του Θεού. Κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, έστω κι αν γίνεται στο όνομα της πίστης, αντιστρατεύεται το θέλημα του Θεού. Είναι καρπός εγωισμού. Η πίστη έχει αξία και είναι αληθινή, όταν εκφράζεται με πνεύμα υπακοής στην Εκκλησία και στους ταγούς Της, που έχουν την γνώση και την ευθύνη, τελικά.

Akroama.gr: Όταν λήξει ο περιορισμός και μπορούμε να επιστρέψουμε στην όποια κανονικότητα διαμορφωθεί, θεωρείτε πως η Εκκλησία θα είναι ενισχυμένη, όσον αφορά στην ανταπόκριση και την προσέλευση του κόσμου;

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Η Εκκλησία μας δεν εξαρτά την δύναμή Της από το ποσοστό συμμετοχής του λαού μας στην λατρευτική Της ζωή. Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί, αλλά ζωντανές ψυχές. Η δύναμή Της είναι ο Χριστός, γι’ αυτό ζει και πορεύεται στον χρόνο, παρά τις τρομερές δυσκολίες, την πολεμική, τις διώξεις και τις αμφισβητήσεις, που αντιμετωπίζει κατά καιρούς. Εμείς οι ίδιοι λέμε, αναγνωρίζοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν σταδιακά, ότι ο λαός μας πρέπει να είναι προσεκτικός, τον πρώτο καιρό, κυρίως οι λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το κέρδος της Εκκλησίας, όπως και του Κράτους, θα είναι να βγούμε όλοι δυνατοί από αυτή την ισχυρή δοκιμασία και την επόμενη ημέρα να είμαστε όλοι μαζί.

Akroama.gr:  Η Ανάσταση του Θεανθρώπου θα εορταστεί, έστω και μακριά από τους Ναούς. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε, Σεβασμιώτατε, σε όλους τους πιστούς, που με θλίψη και πόνο παρακολουθούν από μακριά φέτος τα Άγια Πάθη;

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Η Ανάσταση του Κυρίου μας είναι ένα βαθειά εσωτερικό γεγονός, που δεν σχετίζεται με ήθη και έθιμα, ούτε με συνήθειες που ταιριάζουν στην Παράδοση του κάθε λαού. Έχουν κι αυτά την αξία τους, ασφαλώς, αλλά δεν είναι η ουσία. Αυτή την εσωτερική εμπειρία ουδείς μπορεί να μας στερήσει. Έχουμε την μοναδική ευκαιρία να την ζήσουμε, φέτος, πιο ουσιαστικά από κάθε άλλη φορά. Στην Ανάσταση δεν ταιριάζει θλίψη, ούτε απελπισία. Είναι ανείπωτη χαρά, εξαίσια ευδαιμονία, είναι  δύναμη ακατάλυτη, που νικά τον πόνο, σκορπίζει την θλίψη, θριαμβεύει επί του θανάτου. Αυτή την Ανάσταση πρέπει να προσδοκούμε και όταν έρθει, θα την ζήσουμε, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, ως Ορθόδοξοι και Έλληνες. 

share

0  0 0 0