Μπορεί τα πρώτα δείγματα  για την ασφαλή λειτουργία των ναών να είναι θετικά ωστόσο τα δύσκολα έρχονται από τις 17 και μετά καθώς θα επιτρέπεται η παρουσία των πιστών στις ακολουθίες.

Οι μητροπολίτες ήδη προχωρούν σε ειδικούς ελέγχους  στους ναούς  ,ενώ έχουν ενημερώσει και τους ιερείς για το  πως πρέπει να χειριστούν  την κατάσταση. Όμως δεν είναι όλα θέμα εντολών.

Οι μητροπολίτες προβληματίζονται για τον τρόπο με τον οποίο θα επιβάλουν στους πιστούς να τηρούν τις αποστάσεις , να χρησιμοποιούν αντισηπτικά και να ακολουθούν  με ευλάβεια τις οδηγίες των επιστημόνων.

Για να τηρηθούν τα μέτρα θα επιστρατευτούν εθελοντές οι οποίοι όμως δεν μπορεί να έχουν αρμοδιότητες ...αστυνομικού.Ούτε θα μπορούν να εμποδίσουν να μπούν στον ναό  όλοι εκείνοι οι οποίοι  θεωρούν οτι  οι απαγορεύσεις της κυβέρνησης δεν έχουν νομική και ηθική βάση και ανήκουν σε ακραίες κοινωνικές ομάδες.

Ήδη πολλοί μητροπολίτες  εξετάζουν  το ενδεχόμενο να κάνουν και δύο λειτουργίες ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν χωρίς προβλήματα.

Πέρα από το καθεστώς λειτουργίας  των ναών οι Ιεράρχες προβληματίζονται και για τον τρόπο με τον οποίο  θα  πανηγυρίζουν το καλοκαίρι τιμώντας τη μνήμη των αγίων προστατών κάθε περιοχής.

Το πρώτο τέστ θα γίνει κατά τον εορτασμό των Κωνσταντίνου και Ελένης , ενώ ακολουθούν δεκάδες πανηγύρια σε όλη  τη χώρα τους επόμενους μήνες και κυρίως το Δεκαπενταύγουστο όπου η Παναγία τιμάται παντού με εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς  να επισκέπτονται για να προσκυνήσουν ναούς και μονές.

Η κυβέρνηση φαίνεται  διατεθειμένη να επιτρέψει με κανόνες  τα πανηγύρια αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το αν τηρηθούν τα μέτρα από τις 17 Μαϊου και μετά.