Αρχική » Συνεχίζονται οι βανδαλισμοί σε άγαλμα αρχιμανδρίτη, ήρωα του ’40 στο Ναύπλιο

Συνεχίζονται οι βανδαλισμοί σε άγαλμα αρχιμανδρίτη, ήρωα του ’40 στο Ναύπλιο

από kivotos

Αποκαρδιωτικό αλλά και μονότονο είναι πλέον το θέαμα στο Ναύπλιο της προτομής του αρχιμανδρίτη Ιερόθεου Μπαζιώτη, ήρωα του 1940, το οποίο για μια ακόμη φορά βανδαλίσθηκε με μαύρη μπογιά (κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ευάγγελου Μπουγιώτη από την αργολική πρωτεύουσα, ο Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Μπαζιώτης γεννήθηκε το 1901 στο Ναύπλιο. Σπούδασε στην Μαράσλειο Ακαδημία και στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 19 Ιουλίου 1925 και Πρεσβύτερος στις 8 Σεπτεμβρίου 1928 και τοποθετήθηκε ως εφημέριος του Αγίου Νικολάου Ναυπλίου.

Επιστρατεύθηκε στις 12 Ιουνίου του 1940 και τοποθετήθηκε ως έφεδρος υπολοχαγός στο 67ο Σύνταγμα Πεζικού της ΧVΙΙ Μεραρχίας. Έπεσε υπέρ Πατρίδος στις 3 Δεκεμβρίου 1940 στην Μάχη του Πόγραδετς . Προήχθη μετά θάνατον σε λοχαγό .

Η προτομή του Αρχιμανδρίτη βρίσκεται στην πλατεία έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο. Το καλούπι της φιλοτεχνήθηκε αφιλοκερδώς από τον Πέτρο Καπούτση και χυτεύθηκε από τον αείμνηστο Δημήτριο Γαβαλά. Το συνολικό κόστος για την κατασκευή του αγάλματος ήταν δωρεά των μαθητών της πόλης του Ναυπλίου.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ