«Γνωρίζουμε όλοι ότι η Καστοριά πέρασε διά πυρός και σιδήρου.Φτάσαμε στο σημείο να κυκλοφορούμε με αυτοκίνητα με καστοριανές πινακίδες και να μας λένε ”μακριά από μας”. Όλοι ξέρουμε τι έγινε και όλοι καταλαβαίνουμε τι πρέπει να κάνουν πρωτίστως οι πολιτικοί για να ανορθωθεί ο τόπος μας» – σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ, μιλώντας στον Antennes 93.6.
Αναφερόμενος στο άνοιγμα των εκκλησιών ο Σεβασμιώτατος σημείωσε: «Aπό την Κυριακή 17 Μαΐου επιτρέπεται και πάλι η παρουσία των πιστών στα Ιερά Μυστήρια και στις Ιερές Ακολουθίες των ναών. Οι κωδωνοκρουσίες επιτρέπονται, επίσης, και κακώς είχαν σταματήσει τις Άγιες ημέρες. Το είχαμε πει και το καυτηριάσαμε».
Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγάλη προσέλευση του κόσμου στις εκκλησίες, ο κ. Σεραφείμ εξήγησε ότι υπάρχουν λύσεις, τονίζοντας ότι θα αξιοποιηθεί και ο προαύλιος χώρος των Ναών: «Όσων αφορά σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να αποφύγουν την προσέλευση χάριν της προστασίας της υγείας τους. Εάν υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να μας ενημερώσουν και εάν επιθυμούν να κοινωνήσουν μπορούμε να πάμε στο σπίτι τους για να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στους ανθρώπους αυτούς. Μπορούν ακόμη, να εκκλησιαστούν το Σάββατο, αποφεύγοντας το συνωστισμό».
«Ταπεινωθήκαμε»
«Η εκκλησία στις στιγμές αυτές έβαλε πολύ νερό στο κρασί της. Έκλεισε τις εκκλησίες με βαριά καρδιά. Ταπεινώθηκε η εκκλησία, έφτασε, δηλαδή, στο έσχατο αυτό σημείο με μοναδικό σκοπό να προφυλάξει τα παιδιά της, την υγεία των παιδιών της. Ας αναφέρουμε και μία κουβέντα που είπε ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, “μην ξεχνάτε ότι το ράσο του Πατριάρχη σας σκέπαζε και σας σκεπάζει όλες αυτές τις ημέρες”. Είναι συγκλονιστικό αυτό. Έτσι λοιπόν, η εκκλησία όλο αυτό τον καιρό αγωνίστηκε με βαριά καρδιά για να κλείσει τις εκκλησίες», τόνισε και συμπλήρωσε: «Οι αποφάσεις ήταν δύσκολες και δεν πρέπει να κατηγορείτε κάνεις όταν αφορά ανθρώπινες ζωές. Πέραν αυτού και εγώ αντέδρασα. Για τη Θεία κοινωνία, για τις καμπάνες, για τα μεγάφωνα, αλλά και για τη Θεία λατρεία η οποία ανήκει στην εκκλησία και όχι στην Πολιτεία. Και θα μπορούσε η εκκλησία με αυτό τον τρόπο τον οποίο η Πολιτεία χρησιμοποιεί τώρα, να είχε αξιοποιηθεί και την Μεγάλη Εβδομάδα. Θα μπορούσαν για τη Θεία κοινωνία να μας δώσουν την άδεια να κοινωνούμε τον κόσμο διαφορετικά, ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός. Όχι όμως αυτά που ζήσαμε, δηλαδή την κατάσταση τρομοκρατίας.Σας το είχα πει και το Μεγάλο Σάββατο, είμαι υπέρ των μέτρων αλλά κατά της τρομοκρατίας. Γιατί τρομοκρατία δεν γνώρισε ποτέ ο τόπος μας».
Μάλιστα αναφορικά με κάποια γεγονότα σύλληψης κληρικών αναρωτήθηκε «όλα αυτά με βρίσκουν αντίθετο. Σε τι καθεστώς ζούμε τελικά;»…