Aν κάποιοι “πονάνε” με όλα όσα συμβαίνουν στην Αγιά Σοφιά αυτοί δεν είναι άλλοι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τους Ρωμιούς της Πόλης.
Ο ίδιος ο κ.Βαρθολομαίος , ο οποίος τα τελευταία χρόνια δέχεται πιέσεις κυρίως από τη Ρωσία σε ένα ξεσπασμά του πριν από ένα χρόνο είχε πεί:
«Γενεά παρέρχεται και γενεά έρχεται, και ημείς οι εν τη Πόλει των Πόλεων, ολίγοι αλλά αρκετοί διά να κρατήσωμεν τους ναούς και τα ιερά προσκυνήματά μας ανοικτά, διά να καλλιεργώμεν και να διασώζωμεν τα πολυτίμους παραδόσεις της Ομογενείας, διά να λειτουργούν τα σχολεία και τα λοιπά ιδρύματά μας, όλοι εμείς ζώμεν εν αγαστή σύμπνοια και αλληλεγγύη και δίδομεν την καλήν μαρτυρίαν της Ορθοδόξου Παραδόσεως»
«Διασώζομεν τιμαλφή παρακαταθήκην ευλαβείας, ανθρωπιάς, αρχοντιάς, υψηλού πνευματικού πολιτισμού, την ευγένειαν της Κωνσταντινουπολίτικης Ρωμιοσύνης. Κάθε ναός, όσον μικρός και αν είναι, είναι τόσον μέγας όσον η μεγαλοπρεπής Αγιά Σοφιά. Κάθε ευχαριστιακή σύναξις, όσον ολιγάριθμοι πιστοί και αν συμμετέχουν εις αυτήν, είναι μεγάλη πανήγυρις και πανδαισία θείας χάριτος και φωτός. Εν τη Εκκλησία βιώνουμε την ζωής μας ως δωρεάν της φιλανθρώπου αγάπης του Θεού, ως ζωήν εν χριστώ και κατά Χριστόν, επ’ ελπίδι πληρώσεως αυτής εν τη αιωνίω Βασιλεία του Τριαδικού Θεού».
Πολλά περιθώρια ελιγμών και αντίδρασης δεν υπάρχουν εαν δεν προκύψουν σημαντικές συμμαχίες στην ορθόδοξη Κοινότητα την Ε.Ε και την Αμερική.
Ανεξάρτητα από αυτό ο πατριάρχης δίνει τις μάχες του :
Το 2014 είχε δηλώσει για το θέμα: «Αν η Αγία Σοφία πρόκειται να γίνει και πάλι χώρος λατρείας, θα πρέπει να λειτουργήσει ως εκκλησία, διότι γι αυτό κτίσθηκε» είχε σημειώσει ο κ. Βαρθολομαίος, αναφερόμενος τότε και πάλι σε μια συζήτηση, που εξελισσόταν σε ορισμένους κύκλους στην Τουρκία.
Την τελευταία περίοδο βλέπουμε σε ορισμένα τμήματα της κοινής γνώμης την τάση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Ως Εκκλησία, αντιτιθέμεθα σε αυτό και μαζί μας θα αντιδράσει έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου, όλος ο χριστιανισμός κόσμος» είχε τονίσει ο Πατριάρχης.
Σε δηλώσεις του στη Γερμανία την ίδια χρονιά είχε πεί:
“Στην Αγία Σοφία στην Κων/πολη πιστεύω ότι δεν θα γίνει τελικά η μετατροπή σε τέμενος, αλλά θα επικρατήσει η λογική και το πραγματικό συμφέρον της Τουρκίας, που είναι να διατηρηθεί ως μουσείο. Το είπα δημοσίως, σε δηλώσεις μου, σε συνεντεύξεις μου. Το είπα και στην κ. πρόεδρο της UNESCO διότι η Αγία Σοφία είναι υπό την προστασία του διεθνούς οργανισμού”.
Σε άλλη συνέντευξη στην «Μιλλιέτ» αυτή τη φορά είχε τονίσιε: «Οικοδομήθηκε ως εκκλησία και δεν κτίστηκε ως τζαμί» εξήγησε και ξεκαθάρισε ότι θα ήταν προτιιμότερο να παραμείνει μουσείο. Υπονόησε μάλιστα ότι η διατήρηση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο δεν οξύνει τα πνεύματα και δεν μπορεί να αποτελέσει σημείο πιθανής αντιπαράθεσης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων”.
Το επόμενο διάστημα θα αποκαλυφθούν οι προθέσεις των Τούρκων ,ενώ ρόλο θα παίξει η στάση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου ο οποίος έχει δείξει πως θέλει η Πόλη να διατηρήσει τον χαρακτήρα της και να σέβεται όλα τα μνημεία…